USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Анатомія парламентської корупції: як торгують голосами нардепи

30 Листопада 2016 18:36
Журналісти дізналися, як торгують голосами нардепи і у скільки Порошенку обійшлася Рада за два роки. Докладніше про те, як будуються фінансові схеми з управління парламентом - в розслідуванні видання «Страна».

«Людина в чорному костюмі зі зброєю в кобурі несе в руках дві спортивні сумки. Заходить у вузький ліфт, який веде із залу очікування головного кабінету в Адміністрації президента. Ліфтом користуються гості Першого, які не хочуть світитися через парадний вхід, і сам Перший. Звідти він веде прямо в гараж, де розташований автоекскорт Петра Порошенка. Я був в цьому гаражі, бачив ліфт і весь процес. У кожній сумці - по півтора мільйона доларів. Їх несе представник охорони президента. Гроші в сумках кладуть в багажник і передають мені, посереднику, людині , яка взяла на себе функцію організатора голосування», - розповідає «Стране» олігарх-втікач Олександр Онищенко.

У цей день, про який згадує Онищенко, під куполом Ради звільняють високопосадовця. Звільнити чи призначити когось на впливову посаду - задум не з дешевих.

Групові та індивідуалісти

"Є три способи вплинути на голосування депутата. Перший - комерційний (за гроші). Другий - кланово-олігархічний (за домовленостями і обміном) та кримінальний, коли на депутата заводять кримінальну справу, щоб шантажувати його", - розповідає політтехнолог Сергій Гайдай.

При цьому всіх депутатів парламенту можна поділити на дві великі групи. Перші - ті, хто самі собі господарі. Другі - ті, хто підкорюються інтересам і волі різних політичних або фінансово-олігархічних груп (таких переважна більшість). Перші можуть дозволити собі розкіш приймати рішення і розпоряджатися своїм голосом самостійно (а тому з ними можна буде домовлятися). Другі голосують так, як їм накажуть ті, хто завів їх у парламент і платить їм гроші. Іноді другим дозволяють підробити в індивідуальному порядку з якихось неважливим для господарів питань, але таке буває рідко. Патрони воліють тримати своїх підопічних на короткому повідку.

За голоси другої групи, відповідно, домовляються з господарями (з керівниками фракції або главою олігархічного клану) всіма трьома способами - і за гроші, і за преференції по бізнесу або кадрові призначення, і за допомогою кримінального шантажу.

З індивідуалами ж найчастіше працюють на гонорарній основі (за гроші). Так виходить дешевше, ніж давати преференції по бізнесу і набагато простіше, ніж морочити голову з порушенням кримінальних справ щодо конкретно взятого депутата заради його одного грішного голосу.

"В цілому в Раді продають свої голоси в індивідуальному порядку близько 70 депутатів. За знаковим голосуванням ціна їхні голоси варіюється від $ 20 до $ 100 тисяч в залежності від особистості депутата. За кожний окремий випадок потрібно торгуватися, чим я, власне, і займався протягом декількох років роботи з командою Порошенка. Торгувався і організовував комерційні голосування на користь президента. Витрачав здебільшого свої гроші, а трохи пізніше гроші, які мені передавали за вказівкою Порошенка ", - каже Онищенко.

Як відомо, екс-депутата Онищенка підозрюють у причетності до розкрадання українського газу. Нагадаємо, 5 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт депутата від «Волі народу» Олександра Онищенка. Втім, політика вже нема в Україні. 27 липня, генеральний прокурор Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру Олександру Онищенку. НАБУ вже кілька разів викликало на допит нардепа-втікача, однак він жодного разу так і не з’явився. На початку серпня у Латвії заарештували мільйони Онищенка, а трохи згодом суд обрав йому запобіжний захід.

Необхідно докупити

Тут варто відзначити, що з самого початку функціонування нинішнього парламенту, президент і уряд зіткнулися з необхідністю домовлятися з депутатами. І хоча правляча коаліція складалася формально спочатку з 302 депутатів, а зараз - з 230 (при необхідних 226), в дійсності ж майже під кожен знаковий законопроект або призначення на важливу посаду доводилося збирати голоси в ручному режимі. Особливо зараз, коли в коаліції залишилося всього дві фракції - БПП і Народний фронт, які ніколи не голосують в повному складі. Тим більше, що і НФ, і особливо БПП, не є однорідними фракціями. Для частини їхніх депутатів більш вагомий наказ олігархічних груп, які за ними стоять, ніж власного партійно-фракційного начальства.

За даними опитаних журналістами парламентаріїв, протягом останніх років депутат Онищенко був одним з ключових посередників між президентом і парламентською залою, докуповуючи голоси, яких бракує. Саме тому його "свідчення" про механізм парламентської корупції є суспільноважливими.

"Наскільки я знаю, Онищенко неодноразово своїм" кешем "закривав ряд побажань президента, виконуючи роль комунікатора і фінансового посередника між АП і «Батьківщиною» Тимошенко в обмін на лояльність і преференції по відношенню до свого бізнесу. В тому числі Онищенко отримав для свого менеджера Ігоря Шевченка посаду міністра екології за квотою "Батьківщини" і погодив на Банковій ", - уточнює депутат від Радикальної партії Андрій Лозовий.

А лідер Радикальної партії Олег Ляшко більш категоричний в публічних інтерв'ю: Онищенко носив гроші на Банкову, і виносив їх звідти.

Щоб забезпечити позитивний підсумок голосування, не обов'язково купувати всіх. "Традиційно на торгах близько 40-50 бракує голів, які шукають в двох" комерційних групах ", сформованих не за ідеологічно-партійним, а за комерційним принципом – «Воля народу» (куди входять два нардепи з Волині - Степан Івахів та Сергій Мартиняк, - ред.) і «Відродження». Плюс при необхідності залучають голоси позафракційних депутатів", - розповідає колишній народний депутат від БПП Єгор Фірсов.

Також до комерційних фракцій останнім часом ряд нардепів відносять і радикалів Ляшко. "В різні часи Ляшко був під патронатом Льовочкіна, Яценюка, Ахметова. Але останнім часом став буржуа і перейшов до багатовекторної політики на комерційній основі", - говорить нардеп.

Онищенко заявив «Стране», що останнім часом Ляшко виконує замовлення Банкової. У фракції "Батьківщина" вважають, що за це його інтереси нібито враховані в проекті бюджету на 2017 рік. Сам Ляшко і його фракція з гнівом відкидають подібні звинувачення.

За словами Фірсова, те, що влада платить депутатам, які не входять до правлячої коаліції, а своїх змушують голосувати в наказовому порядку, волаючи до партійної дисципліни, неодноразово було причиною внутрішньофракційних образ і розколів.

"Перевірити корупційність голосування можна по явці, в ті дні, коли по Раді гуляють великі гроші, під куполом з'являються депутати, які в звичайні дні там ніколи не бувають, - каже він.

За словами Онищенка, традиційно гроші передавали голові фракції, який розподіляв їх на свій розсуд. "З депутатами-індивідуалами доводилося зустрічатися і домовлятися окремо", - говорить Онищенко. Видання зазначає, що він перераховує поіменно нардепів, однак просить в публікації не називати їх.

На питання, як він передавав гроші і розплачувався з депутатами Онищенко відповідає коротко: "По факту голосування. Домовлявся до, розраховувався - після".

Чорну бухгалтерію по хабарах депутатам ніхто не вів.

"Є лише непрямі ознаки, що підтверджують корупцію в Раді", - в свою чергу розповідає екс-голова Комітету виборців України, депутат від Радикальної партії Ігор Попов. І робить висновок з особистого спостереження: гонорар готівкою приймають тільки старорежимні депутати. «Сучасне, технологічне покоління нардепів це хлопці зі смартфонами, які вміють двома дотиками пальця перевіряти «прихід» необхідної суми - на офшорний рахунок», - говорить Попов.

На це один із колишніх нардепів лише скептично зауважує: "молодь занадто самовпевнена. Будь-які гроші, які хоч один раз пройшли по безналу в будь-якій юрисдикції тут же відслідковуються відповідними службами західних країн. І все. Ти у них вже на гачку. Тому, якщо є можливість брати готівкою, то потрібно брати готівкою. Це надійніше. Подивіться на Віктора Федоровича Януковича - він вивіз свій кеш і відчуває себе чудово, не звертаючи увагу на пошуки його міфічних мільярдів на якихось рахунках ".

До речі, за його словами, нинішні розцінки набагато нижчі, ніж були до Майдану. "Зараз депутати готові продаватися за кілька десятків тисяч доларів, - каже нардеп. - У наші часи за таку суму могли хіба що по морді настукати, визнавши пропозицію образливою. Самі ситні часи були в другій половини нульових, при Ющенко, коли йшла постійна війна всіх з усіма. Тоді голоси купувалися за сотні тисяч доларів і навіть за мільйони ".

Клюєви нового часу

Онищенко був тимчасовим і всього лише одним з проміжних ланок в машині парламентської корупції, на правах анонімності розповідають депутати, які встигли заробити на парламентському голосуванні.

"За часів Януковича при владі за питання фінансового взаємодії з депутатським корпусом відповідав Андрій Клюєв, - говорить Сергій Гайдай. - Зараз у Порошенка таких «Клюєвих» декілька. У плеяді нових людей, наприклад Олесь Довгий. Він працює з колишніми регіоналами і командою Леоніда Черновецького, і один з ключових комунікаторів від влади в цьому середовищі. Такий собі координатор окремих процесів".

Серед інших головних перемовників і фінансових посередників між президентом і депутатами Онищенко називає першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка.

По окремих випадках президент делегував право домовленостей Сергію Березенку і екс-главі Адміністрації президента, а нині раднику президента Борису Ложкіну.

Про те, що Березенко грає роль медіатора між АП і парламентським залом з пошуку дефіцитних голосів підтверджує і депутат від БПП Віктор Чумак. За його словами, про це відкрито говорили на засіданні фракції. "Так, відкрито про це говорили. Про те, що Березенко з Довгим збирають голоси, яких бракує. До того, як в Раду зайшов Березенко, цим же активно займався Кононенко. Депутат Олександр Грановський - вирішувала по судах і прокуратурі. Депутат Вадим Денисенко - по контрагітації . Все, здав всіх ... ", - сказав Віктор Чумак.

Сам Сергій Березенко історії про купівлю призначень і голосувань у парламенті назвав «повною маячнею». "Невже ви справді вважаєте, що у президента немає інших аргументів для призначення того, чи іншого чиновника? Тим більше з тих посад, де прерогатива внесення належить главі держави згідно з Конституцією», - сказав він і уточнив: в залі і парламентських кулуарах постійно ведуться перемовини між фракціями.

"Кожна сила має свій політичний інтерес. Земля і мораторій, прийняття держбюджету і компроміси, які в ньому закладаються. Однак все це - політичний, а не фінансовий торг. І президент в ньому точно не бере участі», - сказав Березенко, підкресливши, що ані він, ані його колеги з керівництва фракції ніколи не були замішані в комерційному голосуванні. "Принаймні зі мною це не обговорювали. Ваше питання звинувачувальне по відношенню до АП, однак відповідати за корупцію в усьому парламенті я не можу ", - додав Сергій Березенко.

Отримати коментар Ігоря Кононенка та Олеся Довгого журналістам не вдалося (редакція готова опублікувати точку зору депутатів в будь-який час. – прим.ред.).

Готівка, «безнал» і небрендовані сумки

За словами Онищенко, головні по фінансам щодо делікатних питань у Порошенка двоє людей: Ігор Кононенко та Макар Пасенюк. "Ну і начальник служби охорони Федоров, коли потрібно пронести готівку в чорних небрендованих сумках. В особливо складних і дорогих випадках - гроші перераховували безготівково. Як підтвердження Онищенко надав виданню платіжку, з якої видно перерахування на рахунок Онищенко майже 12 мільйонів євро.
За словами Онищенко, гроші на особисте прохання Президента України перевів особисто керуючий директор групи Макар Пасенюк ICU, задіявши одну з офшорних компаній - MELIAM PROPERTIES LIMITED. "За домовленостями, половину кешу мені довелося повернути в АП - знову ж через Федорова. І решту, а це рівно половина - мені довелося витратити на призначення по облрадам. Тобто крім голосування, мені потрібно було розрахуватися за призначення по багатьох обласних радах. Гроші були розподілені по депутатах місцевих рад, які опісля обирали представників БПП, наприклад, по Київській, Житомирській, Чернігівській, Херсонській, Львівській облраді. Там один голос коштував дешевше, аніж у Верховній Раді ", - сказав Онищенко.

Сам Макар Пасенюк в коментарі сказав, що нічого не знає ані про платіжки, ані про транзакції. І підкреслив, що ані він, ані група ICU не беруть участі в політичних процесах в країні.

Тим часом Онищенко уточнює, що готовий представити screenshot (знімок екрана, - ред.) електронної пошти, де видно, що платіжка йому відправлена з пошти Макара Пасенюка.

Лідери за витратами

Серед найбільш дорогих комерційних голосувань Онищенко називає кілька: проекти держбюджетів 2015-го і 2016-го років, призначення і відставка генпрокурора Віктора Шокіна, нове призначення Юрія Луценка, відставка з посади голови Служби безпеки Валерія Наливайченка.

Найдорожчим за цю каденцію Ради, за його словами, вийшло голосування по відставці Наливайченка. "За моїми оцінками, тоді це коштувало $ 2-2,5 мільйона. Через мене проходив мільйон", - говорить він.

На думку опитаних депутатів самим дороговартісним за весь період цієї каденції стало голосування за призначення Шокіна, що обійшлося Порошенку майже у мільйони. "Так, це правда. Тільки через мене пройшло 1,5 мільйона", - уточнює Онищенко.

Як зазначає видання, в якості підтвердження він демонструє переписку з політиками, які вели з ним переговори в той момент. На прохання журналістів Онищенко зберегти декількох з них, дозволяє зробити screenshot з телефону. І уточнює: його мобільний пройшов експертизу на замовлення британської BBC.

"Я підготувався, - уточнює Онищенко. - Зберіг купу листувань за кілька років роботи з командою Порошенка, віддав телефон на експертизу, яка підтвердила справжність цих листувань. Більше того, у мене є запис, на якій Порошенко дає вказівки по тому, як, кому і за що голосувати. Я записав його на наручний годинник. Через що тепер з міністра МВС Арсена Авакова і всіх гостей АП знімають годинники. Ще можна запонки знімати, а з жінок - сережки і кулони. Я готовий надати вам цей запис. Але всьому свій час".

Натомість Ігор Попов просить не розчаровуватися і уточнює, що голосами торгують не тільки в українському парламенті. "У кулуарах Європарламенту обговорюється випадок, коли видатний український лобіст привіз чемодан грошей для євродепутатів. Почав роздавати долари десь в підсобному приміщенні центру парламентаризму Євросоюзу. Так ті образилися - на долари. Ну не може євродепутат їхати в обмінник і такий обсяг готівкових доларів міняти там" , - розповідає Попов.

Наслідки одкровень Онищенка

На думку депутата від БПП Сергія Лещенка, інформація про корупцію в парламенті може спричинити за собою серію розслідувань і початок кримінальних проваджень, а в підсумку призведе до ув’язнення цілої групи осіб. У всякому разі, так би сталося в будь-якій цивілізованій країні, вважає він.

"Згадайте скандал у Румунії з колишнім євродепутатом від групи соціал-демократів Андріаном Северином, якого в лютому минулого року засудили до трьох років в'язниці за хабар в 100 тис доларів, - проводить аналогію Лещенко. - У нас такими злочинами має зайнятися НАБУ".

Втім, позиція АП з приводу заяв Онищенка зрозуміла вже після першої серії одкровень нардепа-втікача (про телеканал 112). На Банковій вважають, що нардеп зводить наклеп на президента, щоб політизувати розслідування злочинів, в яких Онищенко проходить як підозрюваний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Сераховичі Показати IP 30 Листопада 2016 18:43
верховна зрада.обібранці .кабінети.міністерства .прокурори.суди радники.порадники та інші зрадники- в першу чергу ТОРГУЮТЬ УКРАІНОЮ!
українка Показати IP 30 Листопада 2016 19:31
перші зрадники України продажні хохли у вишиванках з лозунгами замість правди
Ку до українка Показати IP 1 Грудня 2016 08:45
Повністю згідний.
Так Показати IP 30 Листопада 2016 20:16
Тема цікава і не сказати, що неправдива. Але чому її закрутили? А тому, що комусь хочеться не порядок у ВРУ навести, а перевибори наблизити. Мовляв, наступна рада складатиметься з ангелів. Ну, тобто - народних ангелів. Перевибори породу депутатську не поміняють. Прийдуть такі самі і навіть гірші, бо прийдуть під знаменами політичних аутсайдерів, типу Тимошенко, ОПАблоку та інших, кого змусили заповнювати електронні декларації і кого виборець не вважає за потрібне запитати, що корисного зробив їх обранець. Корисного для країни, для округу і чи бува себе не обділив.
Ку до Так Показати IP 1 Грудня 2016 08:47
Я звичайно вибачаюсь, але мені Ваш пост чимось асоціюється з з таким виразом "надо терпеть мы же строим комунизм".
Анонім Показати IP 30 Листопада 2016 22:53
Як це прийдуть?! Кого виберати будете, ті й прийдуть. Треба виховувати в собі громадянина. Слідкувати за політикою, знати, вивчати кандидатів. Ось на виборах у ВР - я у списку бачила крім Лапіна вчителя математики, нікому не відомого. Але якщо чоловік в наш час викладає в школі, то це про щось говорить. Голосувала не за Лапіна, доречі.
Так до Ку і Аноніма Показати IP 1 Грудня 2016 11:55
Не люблю дискутувати з очевидних питань. Спочатку пошлюсь на повідомлення СБУ про співпрацю Онищенка з ФСБ. Але це не головне. Головне полягає, що не варто переоцінювати нашого виборця, що він довів від 1991 року, а тому немає сенсу сподіватись, що він вибере кращих. А знаючи , що не вибере кращих зараз, то най вибере наступних у встановлений законом термін.
ВАСЯ Показати IP 1 Грудня 2016 12:46
Ну і да . Хто б сумнівався що так і є. Подивіться як вони голосують. Ляшко теж клявся що не уде за бюджет 2016р. голосувати а тут бах і проголосував. ТО хіба не правда все це? Бє себе в груди доказує алеж людине дурні!
Думка Показати IP 4 Грудня 2016 21:39
Заєб@ла вже та політика!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus