USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Чи будуть економічні вигоди від скасування мораторію на експорт лісу

3 Грудня 2016 11:56
На саміті Україна-ЄС з’явилася інформація, що Петро Порошенко може ініціювати скасування закону про мораторій на експорт лісу-кругляка. Така умова для виділення Євросоюзом кредиту Україні в розмірі 600 млн евро.

У суспільстві вже встигла вибухнути дискусія з цього приводу. Так, одна частина українців готова погодитися зі скасуванням мораторію. Інша ж стверджує, що за «безвіз» і черговий кредит нам доведеться заплатити аж надто дорогу ціну.

Портал Finance.UA спробував розібратися, які економічні (і не тільки) ризики і наслідки можуть бути для України після скасування мораторію.

Якщо скасують мораторій

По суті, суперечка навколо скасування мораторію зводиться до того, що краще: експортувати деревину у вигляді сировини, чи організувати її переробку всередині країни і продавати вже у вигляді готової продукції.

Які переваги може отримати економіка України, якщо мораторій все ж буде скасовано? Фактично ніяких, якщо не брати до уваги сумнівну вигоду від отримання чергового траншу фінансування з боку ЄС. Але водночас може бути “зворотній бік”…

ЧИТАТИ ЩЕ: ДО ЄС - В ОБХІД МОРАТОРІЮ: НА ВОЛИНІ ЗАБЛОКУВАЛИ ВАГОНИ З ЛІСОМ-КРУГЛЯКОМ

Про недоліки:

Скасування мораторію призведе до збільшення експорту лісу, оскільки ціни на деревину в Євросоюзі значно вищі, ніж усередині країни. Лісозаготівельним організаціям буде вигідніше продавати ліс на експорт, ніж на аукціонах внутрішнім переробникам.

На експорт відправляють найбільш якісну деревину 1 сорту, для внутрішньої переробки залишиться 2 і 3 сорт, що призведе до дефіциту сировини на внутрішньому ринку. Її вартість для українських виробників зросте.

Зростання безконтрольного вирубування лісу для задоволення зовнішнього попиту призведе до ще більшої втрати лісових ресурсів. В результаті можемо отримати такі масштаби і темпи знищення лісового фонду, які призведуть до зникнення лісів там, де вони зараз ще є, і екологічної катастрофи в Поліссі та Карпатах.

В скасуванні мораторію можуть бути зацікавлені тільки ті структури, які планують збільшити вирубку лісу для збільшення його експортних постачань. Варто сказати, що за останні 5 років з України вивезено лісу-кругляка на 1 млрд дол.

ЧИТАТИ ЩЕ: АВТОТРАЛ ІЗ ЛІСОМ-КРУГЛЯКОМ «НА ЄВРОПУ» ЗАТРИМАЛИ У КІВЕРЦІВСЬКОМУ РАЙОНІ. ФОТО

Лісгосп – як бізнес

У Концепції реформування та розвитку лісового господарства, затвердженій в 2006 році, названо одну з основних причин неефективного управління лісовими ресурсами – поєднання лісогосподарськими підприємствами функцій з ведення лісового господарства і переробки деревини.

Лісгоспи нарощують вирубку лісу, оскільки кількість проданої сировини прямо впливає на обсяг доходів. Зараз з постачання деревини лісгоспи міцно займають монопольне становище. При цьому природоохоронні та екологічні функції перестають бути пріоритетними і відходять на другий план.

В результаті безконтрольного вирубування лісів рівень лісистості в країні знизився з 16 до 11% при необхідному рівні 20% і вище.

Для підвищення ефективності використання лісових ресурсів в Концепції реформування та розвитку лісового господарства передбачено:

Реалізація заготовленої деревини на конкурсних засадах через аукціони і торги.

Заготівля деревини повинна стати кінцевою фазою ведення лісового господарства.

Впровадження прозорих правил реалізації всієї заготовленої деревини, усунення тіньових і неконкурентних способів її продажу.

Передача функцій переробки лісу від лісгоспів створеним для цього державним підприємствам.

За десять років реформа лісового господарства так і не була реалізована на практиці.

Незаконна вирубка

Прагнення заробити на експорті деревини стимулює зростання обсягів незаконної вирубки лісу.

За даними Держагентства лісових ресурсів, минулого року було незаконно вирубано 24 тис. кубів лісу.

За 9 місяців 2016 року обсяг незаконної вирубки становив близько 21 тис. кубів, що на 17% більше показника минулого року. Тіньовий обіг деревини в Україні оцінюється в 2,2 млрд грн.
Ціна питання

За оцінками експертів, при переробці одного куба деревини середній рівень доданої вартості становить 50 доларів.

Додана вартість від переробки лісу, який зараз експортується у вигляді сировини, становитиме близько 500 млн дол.

Після модернізації деревообробних підприємств і запуску виробництв на базі нового обладнання можна розраховувати на збільшення глибини переробки деревини, зростання доданої вартості і прибутку від реалізації продукції.

Удар по виробниках і інвесторах

За словами голови комітету ВРУ з питань промислової політики Віктора Галасюка, скасування мораторію може призвести до відтоку сировини на експорт, зниження рівня переробки деревини всередині країни і заморожування інвестиційних проектів з модернізації виробництв.

В результаті отримаємо зниження обсягів виробництва, кількості робочих місць і податкових надходжень. Що негативно позначиться на розвитку галузі та економіки в цілому.

За час дії мораторію на експорт лісу 15% підприємств галузі інвестували гроші в модернізацію, перейшли на більш глибоку переробку сировини, створюючи велику додаткову вартість.

Незважаючи на кризу в економіці, за 9 місяців 2016 року обсяг реалізації продукції в деревообробній галузі зріс на 16%, в меблевій – на 15%.

Експорт продукції лісопереробки в порівнянні з минулим роком зріс на 11%, в той час як загальний обсяг експорту товарів з України знизився на 9%.

Обсяг сплачених податків зріс на 18% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
2016 року в 3 рази збільшився обсяг імпорту обладнання для обробки дерева. За рахунок власних коштів та іноземних інвестицій проводиться модернізація підприємств, їх технічне і технологічне переозброєння. Проекти за участю іноземних інвесторів реалізуються в Житомирській, Рівненській, Волинській та інших областях. Розмір інвестицій – від 3 до 20 млн дол.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКІ ДЕПУТАТИ – ПРОТИ ЗНЯТТЯ МОРАТОРІЮ НА ЕКСПОРТ НЕОБРОБЛЕНОЇ ДЕРЕВИНИ

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, волиняни скаржаться на функціонування незаконних пилорам в населених пунктах області.

Рівняння на Польщу

При виборі оптимальної стратегії розвитку лісового господарства необхідно вивчити досвід тих країн, які вже досягли високої ефективності використання лісових ресурсів.

Так, при однаковій площі лісів, підприємства Польщі реалізували продукції лісопереробки в 10 разів більше, ніж в Україні. Обсяг польського експорту перевищує український в 8 разів.

Польща вже давно відмовилася від експорту лісу і створила у себе конкурентоспроможні і високотехнологічні виробництва, що виробляють меблі, папір, іншу продукцію, яку з успіхом продають у багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні. А натомість купує наш ліс-кругляк. Приклад Польщі показує, що за правильного підходу ефективність деревообробної галузі в Україні може зрости на порядок.

Як і в Польщі, в інших країнах ЄС працює принцип пріоритету свого виробника. Тому деревина переробляється всередині країни, на експорт надходить вже готова продукція з високим рівнем доданої вартості.

Експорт деревини з країн Євросоюзу, як правило, не практикується через законодавчі обмеження або високі експортні мита. У США заборона на експорт лісу діє вже 90 років.
Якщо країни ЄС так зацікавлені в українському лісі, потрібно запросити їх вкладати гроші в нашу деревообробку. Нехай відкривають виробництво в Україні, завозять обладнання, наймають наших працівників і сплачують податки. А готову продукцію вивозять на свої ринки.

Тому перед прийняттям рішення про скасування мораторію на експорт лісу з України спочатку потрібно зважити всі економічні та інвестиційні втрати. Інакше можна очікувати відтоку іноземних інвестицій у вітчизняну деревообробку внаслідок зниження довіри інвесторів до нашої економіки. А ефективність управління лісовим господарством буде знижуватися і далі до рівня класичної сировинної моделі.

Сергій Савенко
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 3 Грудня 2016 12:09
Вивезти до кінця залишки лісу та почати продавати землю, яку викуплять олігархи, не виключено що й закордонні, тоді ми вже нікому не будем потрібні.
дідо Показати IP 3 Грудня 2016 12:23
Проблема не в експорті лісу, а в тому що стара мусарня нічого не робить з рокраданням лісу.
Сераховичі Показати IP 3 Грудня 2016 13:03
Вигоди економічні будуть тільки для пороха та його оточення! любий мойша старається продати навіть сміття зі своєі квартири.щоб мати вигоду для себе(пам"ятаєте одеський анекдот?)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus