USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинські депутати – проти зняття мораторію на експорт необробленої деревини

1 Грудня 2016 19:00
Депутати Волинської обласної ради підготували звернення до керівництва держави, в якому висловлюються проти скасування мораторію на експорт лісу-кругляку. Наміри президента дати дозвіл на експорт необробленої деревини, - депутати вважають здачею національних інтересів.

За відповідне звернення обранці громади проголосували 1 грудня під час 9-ої сесії обласної ради.

«Це - консолідоване звернення, ініційоване «УКРОПом» та підтримане депутатами «Свободи», «Батьківщини» та «Радикальної партії». Рішення про відміну заборони на експорт лісу-кругляку - це, по-суті, брутальне розбазарювання національних багатств. За «подачки» від Європи ми здаємо національні інтереси. В цьому випадку ми хочемо «безвіз», а можемо отримати «безліс», - наголосив дерутат облради Юрій Ройко.

До слова, нагадаємо, 1 грудня на Волині заблокували вагони з необробленою деревиною, які намагаються вивести з країни контрабандним шляхом під виглядом дров. Сьогодні ж затримали автотрал з лісом-кругляком поблизу села Кадище Ківерцівського району. Березу і дуб готували до вивезення за кордон.

Голосувати за звернення про заборону експорту лісу закликав й голова облради Ігор Палиця.

«Ми всі розуміємо, що «безвіз» – «безвізом», але своя Батьківщина нам дорожча, без сирійських біженців та з нашим кругляком», - наголосив Ігор Палиця.

Відтак, більшість депутатів облради підтримала звернення до Президента України, Верховної Ради та Уряду та проголосувала проти зняття мораторію.

«Скасування мораторію буде несправедливим стосовно інвесторів, які за час його дії інвестували в деревообробне обладнання десятки мільйонів доларів США та створили нові робочі місця.

Безперешкодний експорт кругляку обернеться екологічною катастрофою та подальшим вирубування лісів Карпат, Волині, які вже і без того "голі". Разом з тим, навіть частковий мораторій на експорт круглого лісу дав змогу знизити його продаж за кордон на 4% та вберегти від вирубування лише за два місяці близько 232 тис. куб. м. лісу.

Ми, депутати Волинської обласної ради, вважаємо, що ідея з відміни мораторію спровокована лобіюванням владою інтересів міжнародних корпорацій, які розглядають Україну, як сировинну базу. Твердження, що це є вимогою Євросоюзу, - безпідставні», - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, під час саміту Україна-ЄС в Брюсселі президент Петро Порошенко повідомив, що має намір ініціювати скасування мораторію на експорт необробленої деревини, що відкриє шлях для третього траншу макрофінансової допомоги ЄС в розмірі 600 мільйонів євро.

Натомість таке рішення президента, на думку депутатів Волинської облради, знищить українську деревообробну промисловість, яка тільки починає ставати на ноги і завдяки мораторію у І півріччі 2016 року збільшила випуск продукції на 15%.

Зауважимо, що проти дозволу на експорт кругляку на всеукраїнському рівні виступило й Українське об’єднання патріотів - УКРОП. З цього приводу вони 30-го листопада опублікували відповідну заяву.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
українець Показати IP 1 Грудня 2016 21:29
якщо Порошенко це підпише - він зрадить національні інтереси України

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus