USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

2 мільйони обіцяної зарплати до волинських шахтарів «не доїхало»

27 Вересня 2013 16:42
Заборгована зарплатня працівників «Луганськшахтобуду» («ЛШС», як називають цю фірму по-простому) загадково зникла десь дорогою до села Поромів, де будують шахту №10 «Нововолинська». Грошей аж за 4 місяці (вересень – грудень 2012 року) досі катма, повідомляє «ПроНовік».

І це попри публічне запевнення голови облдержадміністрації Бориса Клімчука на День шахтаря в Нововолинську, що всі борги місцевим гірникам держава віддала.
Як Волинські Новини повідомляли раніше, на зарплати шахтарям на рахунки органів Державного казначейства області надійшло 19,7 мільйона гривень. Основну частину цих коштів обіцяли спрямувати на виплату зарплати волинським шахтарям та будівельникам, які споруджують шахту №10 «Нововолинська».
Попри депутатські звернення Євгена Мельника, який навесні порушив у парламенті це наболіле для двохсот волинських родин питання, а влітку звернувся з запитом до галузевого міністра й генпрокурора.

ЧИТАТИ ЩЕ: ДЕПУТАТ ВИМАГАЄ У ГЕНПРОКУРОРА ВИПЛАТИ ЗАРПЛАТИ ВОЛИНСЬКИМ ШАХТАРЯМ
Шахтобудівельники вже закидали позовами міський суд. Там вони виграють і отримують виконавчі листи на стягнення коштів.
Та віз із грішми й нині там – застряг десь між Луганськом і Поромовом. Не виключено, що у Червонограді.
24 вересня на прийом до Є.Мельника в Нововолинську звернулась дружина одного з колишніх працівників «Луганськшахтобуду». Схвильована молода жінка просила нардепа довести до кінця вкрай заплутану справу з повернення людям їхнього заробітку.
Депутат нагадав їй – теж не без емоцій – про інше. У липні він закликав робітників десятої, які півроку сиділи без платні, вдатись до реального протесту: перекрити трасу, пікетувати чиновників.
Однак на шахті тоді визнали за краще поїхати на поклін до генпідрядника з гензамовником у Червоноград і там тихенько про все домовитись.
Ясна річ, у Червонограді волинян надурили, після чого вони трохи пострайкували і пошуміли. («ПроНовік» про це багато писав і зробив відеосюжети.) Аж тоді заборгованість почали зменшувати – і справді розрахувались до Дня шахтаря з колективом передпускової дирекції.
А от «луганці», хоча здебільшого це волиняки, побачили і помацали лише 17% чесно заробленого.
Заборгованість «Луганськшахтобуду» перед робітниками становить понад 2 млн. грн. Це і їхня зарплатня, й виплати у зв’язку зі скороченням.
Скоротили на початку 2013-го всіх «луганців». Кому пощастило – влаштувався у передпускову дирекцію на десятій шахті. Усі інші посунули на біржу або подались на заробітки.
А в лютому Господарський суд у Волинській області порушив справу про банкрутство ТзОВ «Луганськшахтобуд».
Хто ж завинив гроші нашим шахтобудівельникам?
Це генпідрядник будівництва десятої шахти – ПАТ «Укрзахідвуглебуд» (директор О.Мандрик), запевняють у «ЛШБ».
Та генпідрядник твердить, що нічого «луганцям» не винен. Мовляв, були взаєморозрахунки – за матеріали, електроенергію, за оренду приміщень. Тож тепер усе чікі-пікі!
Ні, не чікі й не пікі, обурено доводять «луганці».
– Генпідрядник зухвало зволікає з підписанням актів виконаних нами робіт! Раніше Мандрик і наш директор Пирогов якось домовлялися й усе «рішали». А потім у ТзОВ пішла кадрова свистопляска, внутрішнє рейдерство, чи що, – розповіли робітники ПроНовіку.
Із серпня 2012-го підприємством керував В.Земін (в.о.), із січня по лютий 2013-го – В.Мацина (теж в.о.). Після штучного, на думку багатьох працівників, доведення ТзОВ до банкрутства суд призначив арбітражним керуючим пана Тимчишина.
А заручниками всієї тієї каламуті стали звільнені працівники «ЛШБ».
За статистичною звітністю, у ТзОВ «Луганськшахтобуд» нема заборгованості з зарплатні. До травня 2013 року не показував заборгованості і Пенсійний фонд.
Нардеп Мельник запропонував галузевому міністру Ставицькому створити державну комісію з вивчення ситуації на шахті №10 «НВ» й домогтися погашення заборгованості по «ЛШБ».
Від генпрокурора він теж очікує ґрунтовної перевірки й усунення порушень трудових прав шахтобудівельників.
Однак відповіді з міністерства і генпрокуратури поки що немає. Два мільйони гривень волинським робітникам досі не повернули. А вони ж колись кредитів набралися – треба віддавати. І щодня виряджати дітей до школи чи дитсадка.
А на допомогу з безробіття далеко не розбіжишся…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Андрій Развін Показати IP 27 Вересня 2013 18:42
Не треба дезінформувати людей. Волинські шахтарі зарплатню отримують вчасно. 2млн.грн.-це борг перед своїми колишніми працівниками приватної фірми ЛШС яка є банкротом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus