USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Сервісна зона в Устилузі: перенести не можна залишити

31 Травня 2016 10:10
«Екскурсія» волинським містом Устилуг – обов’язковий елемент програми перетину українсько-польського кордону через МАПП «Устилуг-Зосін». Адже сам митний пункт пропуску розташований у межах міста. Ще декілька років тому черги стояли просто на міських вулицях, дороги були заблоковані. І хоч сьогодні сервісна зона розташована перед містом, а прикордонники намагаються регулювати потік автомобілів, та це не зменшує у місті проблем.

ЧИТАТИ ЩЕ: РЕКОНСТРУКЦІЯ МАПП «УСТИЛУГ»: КОТЛОВАН ЗА 3 МІЛЬЙОНИ ЄВРО

Про це під час прес-туру до митного посту «Устилуг» в рамках програми USAID «РАДА» розповів очільник Устилузької об’єднаної територіальної громади Віктор Поліщук.

Найбільша проблема міста – те, що митний пункт пропуску розташований в його межах. Вже більше 10 років тому почала будуватися об’їзна дорога, але роботи давно заморозили, та й проблеми з транспортом у місті, який прямує до пункту пропуску, вона не зняла б, каже він. І хоч від митниці в казну громади надходить податок на доходи фізичних осіб (якби не було митниці, то й не було тут АЗС та забігайлівок, а, відповідно, й акцизного збору), але бід в місті від цього не меншає.
А тим часом дорогу до митниці вже місцеві охрестили «чорною», бо ледь не щомісяця там стаються аварії з летальними наслідками.

«Раніше разом з прикордонниками кількість машин, які в’їжджали в місто, регулювали працівники міліції: тут був стаціонарний пост. Але указом Президента стаціонарний пост міліції ліквідували. Тоді машини ринули в місто: під’їзні шляхи, бічні вулиці були заблоковані, порушувався закон про тишу, нищилося дорожнє покриття, не могли проїхати ані карета швидкої допомоги, ані пожежники. Зрештою, прикордонники взяли цю ділянку роботи на себе, але їхніх зусиль все одно недостатньо», - зауважує Віктор Поліщук.
А ось сервісна зона, розташована перед в’їздом до міста, - давно не відповідає жодним стандартам. Ще, готуючись до «Євро 2012» в Устилузькій міськраді власників тих МАФів просили привести свої кіоски у відповідність, але нічого вдіяти так і не змогли: земля у приватній власності, тож власники роблять все, що хочуть.

Крім того, додає Віктор Поліщук, Устилузька ОТГ змушена виділяти 140 тисяч гривень на благоустрій, бо подорожуючі навіть не намагаються викидати сміття в контейнери, буває, викидають папірці просто з вікна, іноді - везуть сміття навіть з Володимира-Волинського і викидають тут, скаржиться посадовець.
ЧИТАТИ ЩЕ: «ОБЛИЧЧЯ КРАЇНИ»: У ЯКОМУ СТАНІ ВОЛИНСЬКІ МИТНІ ПУНКТИ ПРОПУСКУ

Урешті, в облдержадміністрації доручили до кінця року розбудувати нову сервісну зону. Але це не так просто.

«В бік села П’ятидні від АЗС є 1,4 кілометра дороги, смуга відводу від осьової лінії - 24 метри. Там достатньо місця для будівництва нової сервісної зони. Минулого тижня приїжджали проектанти, які почали виготовляти проектно-кошторисну документацію. Але тільки на те, щоб зробити дорожнє полотно, треба близько 20 мільйонів гривень на ці 1,4 кілометра. А ще потрібна огорожа, відбійник, освітлення, біотуалети», - пояснює Віктор Поліщук.
І хоч пропонується будувати нову сервісну зону на умовах співфінаснування з бюджетів усіх рівнів, та грошей на це поки немає.

На цю нову сервісну зону пропонували в облдержадміністрації перенести й функції, які надаються в діючій сервіс зоні, оформивши МАФи згідно з європейським зразком і здаючи їх в оренду. Але чи буде це так - невідомо. Адже в рамках підготовки робочого візиту Петра Порошенка на Волинь, минулого тижня в Устилузі побував представник Президента. Він, зокрема, каже Віктор Поліщук, не підтримав ідею перенесення МАФів у нову сервісну зону. Мовляв, якщо встановити ці кіоски, то в разі надзвичайних чи аварійних ситуацій буде проблематично розвести черги і доїхати службам. Тож наразі розглядається два варіанти: або створюється сервісна зона з наданням послуг, або ж облаштовується сервісна зону без послуг, але з біотуалетами, освітленням. Наразі, повідомив Віктор Поліщук, «це питання розглядається і уточнюється».

Крім сміття, непривабливої сервісної зони, великого транспортного потоку є ще одна біда: дорога Устилуг-Луцьк-Рівне вже не перший рік потребує ремонту. Цього року, в рамках експерименту щодо направлення коштів з перевиконання планів митниці, Кабмін затвердив реконструкцію ділянки цієї дороги з боку Рівного. Та в Устилузі хотіли б, аби було навпаки: мовляв, митниця ж на місці, а дорога до неї – жахлива.
Чи включать цю ділянку дороги у експеримент – поки невідомо. Якби ж все-таки так сталося, сюди кажуть, можна було б і включити облаштування дороги для нової сервісної зони. Але все це – поки що наміри. А тим часом, місто й досі залишається боротися зі своїми проблемами самотужки.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
редації Показати IP 31 Травня 2016 10:16
можна все тільки хотіти треба
волинянам Показати IP 31 Травня 2016 10:17
опублікована чорна каса партії ригів тільки за пів року, башкаленко отримував значні суми!!!!!
Іжачок у млі Показати IP 31 Травня 2016 10:21
На 3 мільйони на купити смітників, щоб кожен хто їде до Європи знав, що сміття треба викидати в смітник і ще недотримання- штраф так собі мінімум 2000 грн , і щоб дітей навічно навчив (той хто смітить) носити пакетик до смітника і цигарку, а не кидати обабіч траси Закрити шарашкіну контору в Устилузі, зробити весь перехід на польській стороні і тоді буде порядок... а то такі маленькі панки( типу митники і погранці)... щось роблять.(((( Не смішіть.. хто іздив, той бачив, які розслабленні наші.. не спішать і покурюють по 2-3 цигарки за годину... і які матьорі поляки
подорожній Показати IP 31 Травня 2016 12:36
Перше, нехай величезні ями котловани позасипають на самій таможні, а по друге наведуть лад з погранцами хабарниками, які створюють штучну чергу і не треба буде викидати ніяких мільйонів на якусь дорогу в чагарях.Побігав вчора ГУЗЬ по митниці, попіарився, а сьогодні все як і було завжди.Черга за бабло рішаеться в кінці зміни деребан намолоченного і нагору начальству...ЖИТИ ПО НОВОМУ -ЦЕ ЖИРУВАТИ ПО СТАРОМУ ЯК ЗАПОВІДАВ ВЕЛИКИЙ ОВОЩ МЕЖИГІРСЬКИЙ.
Лiлiя.Киiв. до подорожній Показати IP 1 Червня 2016 10:50
Вже вкотре менi, доводиться перетинати кордон повертаючись з Эвропи саме через митний пост Устилуг! З перших крокiв на рiдну землю, ти попадаеш у реальнiсть жаху!! Невже з тих поборiв, так важко зробити хочаб косметичний ремонт!! СССР тут назавжди???
Анонім Показати IP 31 Травня 2016 13:09
Поставили смітника навпроти магазину, а черга аж за Окко. Там треба поставити через кожні 3 метри смітники, адже люди стоять в черзі по 12 годин. Розмітку на дорозі давно намалювали? Поліція хотіла виписати штраф за перетин суцільної лінії, а її немає...... Тільки після чергового летального випадку намалювали. Аж гидко на це дивитись. Проте назва "Сервісна зона, там сервісом і не пахне

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus