USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Яких «подарунків» чекати бюджету Луцька у 2017 році

13 Жовтня 2016 18:23
Як сніг на голову у січні 2016 року місцевим бюджетам звалилися додаткові статті, на які треба витрачати кошти місцевого бюджету. Чергове нічне голосування за Держбюджет 2016 принесло чимало «сюрпризів» місцевим радам: фінансування пільгового проїзду, профтехосвіти, пільг, послуг зв’язку та інше.

Але 2017-й рік обіцяє бути ще «веселішим». Якщо народні депутати проголосують за редакцію Державного бюджету, представлену днями Урядом, то «повний треш» місцевим радам, у тому числі й об’єднаним громадам, які працюватимуть з Держбюджетом як міста обласного значення, - забезпечений.

Так, директор департаменту бюджету і фінансів Лілія Єлова у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла, що попередня редакція головного фінансового документу країни (законопроект під № 5000, оприлюднений Кабміном 19 вересня) свідчить, що з бюджету міста доведеться витрачати додатково десятки мільйонів гривень на заклади освіти і охорони здоров’я.

«Якщо говорити про освіту, то на нас перекладають не лише комунальні послуги. Адже за рахунок субвенцій планується оплачувати працю лише педагогічному персоналу. Тобто зарплату обслуговуючого персоналу, енергоносії та повністю утримання установ ляже на плечі бюджету міста. В освіті кардинально змінюються підходи. В охороні здоров’я, також за рахунок субвенції не можна буде оплачувати енергоносії. Це при тому, що в бюджеті поточного року ми вже виділяємо дуже великі суми на те, щоб утримувати заклади освіти і охорони здоров’я в належному стані і не тільки. По освіті ми вже виділяємо на енергоносії, на зарплати, на харчування. Така ж ситуація і по закладах охорони здоров’я», - розповідає вона.

У що це виллється для бюджету міста - поки що говорити рано. Але за найприблизнішими підрахунками – це десятки мільйонів.

«Ми зараз проводимо приблизні, узагальнені розрахунки і прогнози. Але поки що не варто рахувати, бо невідомо, наприклад, як рахувати вчителю зарплату, за яким розрядом. Але, якщо говорити про освіту, то якщо нам залишать субвенцію таку як є, тоді треба додати стільки ж. Бо цих коштів на зарплату для педагогічних працівників катастрофічно не вистачає», - додає Лілія Єлова.

Власне, Луцький міський голова Микола Романюк днями повернувся з Ради Регіонального розвитку, яка відбулася за участю представників Асоціації міст України та Уряду. Так, під час оперативної наради вчора, 12 жовтня, він розповів про презентацію Державного бюджету.

Зокрема, в Уряді інформують: планується, що 5% від ВВП піде на оборону країни, має підвищитись зарплата вчителям, лікарям, держслужбовцям, військовим. На підтримку ОТГ закладені кошти, а також створюється Фонд енергоефективності в обсязі 4 мільярдів гривень та Дорожній фонд.

Але, водночас, каже, Мінфін почав рахувати гроші місцевих рад. Так, на засіданні Ради регіонального розвитку всім роздали інформацію, у яких місцевих радах скільки коштів є ще на рахунках, наче натякаючи, що місцеві ради і так багаті, тож нічого скаржитися.

Зі слів Луцького міського голови, його колеги з інших міст не задоволені проектом Держбюджету 2017 року. А під час засідання Ради регіонального розвитку виступав виконавчий директор АМУ Мирослав Пітцик, який апелював до Прем’єр-міністра та Мінфіну змінити підходи до формування Держбюджету.

«Про результати говорити рано, але великого бажання це робити ми в урядовців не побачили», - повідомив він.

Якщо ж все залишиться, як пропонується зараз, додає він, то місто може позбутися значної частки бюджету розвитку, а місту залишиться мізер.

Не вдоволені міста й ситуацією навколо ПТУ, які перевели 2016 року на місцеві та обласні бюджети. Приміром, Луцьку профтехосвіта коштувала цьогоріч 54 мільйони. Але в Мінфіні твердо стоять на своєму: чекати на підтримку з Держбюджету ПТУ не варто.

Та винуватити в усіх бідах місцевих бюджетів профтехосвіту буде нечесно. Адже це просто одна з найбільших статей видатків, які додалися «презентом» від Держбюджету. Є й інші. Приміром, більше 25 мільйонів гривень Луцьку довелося цього року витратити на пільговий проїзд, більше мільйона – на пільги з послуг зв’язку. Як би це не звучало, але варто сказати, що обласному центру «пощастило», що лікарня для залізничників розташована не в Луцьку, інакше б міський бюджет мусив би «тягнути» на собі й цей об’єкт.

Крім того, є ймовірність, що наступного року акцизний податок з продажу паливно-мастильних матеріалів перекроять і він йтиме до місцевих бюджетів у менших обсягах. Щоправда, очікується, що екологічний податок віддадуть на місця.

Але те, що Уряд починає рахувати гроші громад, демонструючи їх профіцити разом з дефіцитом Держбюджету (у тому числі й в Пенсійному фонді), – один із тривожних дзвіночків для місцевих рад. А остаточне рішення за тим, які подарунки принесе Держбюджет у 2017 році місцевим радам – за народними депутатами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ясько Показати IP 17 Жовтня 2016 17:48
Про які гроші на харчування школярів ви говорите?Батьки оплачують 100% харчування в школі,починаючи з першого класу.Звичайно,крім малозабезпечених. Як же обіцянки кабміну?Що харчування школярів початкової школи безкоштовно!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus