USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Волинським лікарям треба виконувати «план» у виписці рецептів

2 Листопада 2013 22:03
В усіх аптеках області вивішені плакати з інформацією про порядок державного відшкодування коштів на ліки, перелік здешевлених препаратів та ціни на них. Але люди переважно у них не вчитуються, нововведення сприймають «в штики». Усі звикли купувати медикаменти без рецептів, на власний розсуд, повідомляє «Волинь-нова».

«Нехай еналаприлом за 40 копійок наші міністри самі лікуються. А то діють за принципом «на тобі, небоже, що мені негоже». Я за стільки літ вивчила, що мені підходить, а що - ні, дешевим лікам не довіряю», - каже Валентина Никифорівна, гіпертонік із 20-річним стажем.

ЧИТАТИ ЩЕ: ГІПЕРТОНІКИ ВОЛИНІ ПОСТІЙНО ПЕРЕПЛАЧУЮТЬ

Жінка пояснює, що взяла в лікаря два рецепти - на копійчані ліки вітчизняного виробництва і на імпортний препарат, який підібрали раніше. Він до переліку не входить, але жінка готова купувати випробувані таблетки за повну вартість, бо ефективні. Ну а рецепт на здешевлені ліки отоварити дуже просила лікар, адже з них вимагають виконувати «план». Тому тепер волинянам навіть додому приносять рецепти на пільгові ліки від гіпертонії.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛІКИ ВІД ГІПЕРТОНІЇ - ЗА КОПІЙКИ

У неофіційних розмовах медики зізнаються, що 90-відсоткові знижки передбачені здебільшого на дешеві препарати вітчизняного виробництва, які не є затребуваними. Хоч бери та й скуповуй їх власним коштом, аби начальство не лаяло за провал проекту, аби на наступний рік не зменшили суму на відшкодування.

ЧИТАТИ ЩЕ: АПТЕКАРЯМ ЗАБОРОНЯТЬ ПРОДАВАТИ ЛІКИ, НЕ СКАЗАВШИ ПРО ДЕШЕВШІ АНАЛОГИ

А деяких препаратів із переліку в аптеках нема. Ліками, на які наказом Міністерства охорони здоров’я нормативно встановлені граничні надбавки, тепер фармацевтам стало менш вигідно торгувати. Великі аптечні фірми з розгалуженою мережею забезпечують широкий асортимент препаратів, а маленькі приватні аптечні заклади, хоч і зголосилися брати участь у програмі, мають далеко не все. Тому люди часом нарікають, що придбати ліки від гіпертонії з «першого заходу» не завжди вдається.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКІ МЕДИКИ ЛОБІЮЮТЬ ВИРОБНИКІВ ЛІКІВ ДЛЯ ГІПЕРТОНІКІВ?

«Треба знову йти в поліклініку. Мені виписали небіволол «десятку», а в переліку цей препарат із дозуванням «5». Провізор рецепт повернула», - розчаровано відходить від віконечка покупець.

Аптечні працівники нарікають на неуважність лікарів, які розучилися правильно виписувати рецепти. Медики ж звинувачують фармацевтів у надмірній прискіпливості, «буквоїдстві». Хоча кожен розуміє: відшкодування проводиться з бюджету. А використання державних коштів строго контролюється. Тому аптеки іноді перестраховуються: розповідали, що на перших порах подекуди навіть адреси покупців-гіпертоніків записували.

Проект поки що усі сприймають як головний біль. І навіть ті, заради кого цю програму було запроваджено, - хворі на гіпертонію - здебільшого не втішені турботою держави, хоч гроші нікому не зайві, зекономити на ліках ніхто наче й не проти. Та організаційні неузгодженості, укорінені роками навики самолікування, недовіра до медицини ― усе дається взнаки. Потрібен час, аби люди переконалися, що увага до проблем хворих на гіпертонію не показушна, а реальна, що проект запроваджено в інтересах простих українців, а не виробників, постачальників ліків, за якими стоять впливові чиновники та олігархи.

Зі слів начальника Державної служби з лікарських засобів області Валентина Колотухи, щоб отримати від держави ліки зі знижкою, необхідно звернутися до лікаря, і дізнатися, які засоби ефективні саме для хворого, та отримати на них рецепт, який виписується на спеціальних бланках форми № 1 (ф-1) із зазначенням міжнародної непатентованої назви і є дійсним протягом місяця.

Заощадити кошти на придбання ліків можливо лише тоді, коли рецепт додатково завірений печаткою червоного кольору із написом «Вартість підлягає відшкодуванню», круглою печаткою суб’єкта господарювання, - значає він.

«Під час спілкування з покупцем провізор (фармацевт) повинен запропонувати наявні в аптечному закладі препарати з однаковою діючою речовиною та дозуванням, поінформувати про можливість взаємозамінності препаратів та їхнього комбінування. Водночас, у разі звернення пацієнтів із рецептами лікаря, де вказана міжнародна непатентована назва, провізору (фармацевту) необхідно повідомити, першою чергою, про наявність лікарського засобу за найнижчою ціною», - запевнив Валентин Колотуха.

Головний спеціаліст з терапії управління охорони здоров’я облдержадміністрації Микола Берник зауважує, що у всіх цивілізованих країнах лікарські засоби продають в аптеках за рецептами, то ж і в нас необхідно відновлювати цей порядок. На разі ― у рамках пілотного проекту здешевлення препаратів від гіпертонії.

«Нарікання, що хворим нав’язують ліки вітчизняних виробників, не мають під собою ґрунту: в переліку 163 назви препаратів, є серед них й імпортні, входять і комбіновані. На деякі відшкодовують до 90 відсотків вартості, інші підлягають частковому здешевленню.

Однак є умова, щоб ліки обов’язково призначав лікар, який контролює стан здоров’я пацієнта», - каже посадовець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
скільки ще терпіти покращення Показати IP 3 Листопада 2013 07:53
заводи за якими стоїть міністерство охорони здоровя просять використати гроші які виділені на область, і викупити крейду для волинян( на Волині немає лабораторії яка централізовано контролює наявність і кількість речовини у лікарських засобах ) що заготовили українські нікому не контрольовані заводи, місцеві керівники медицини просять рецептів від лікарів у кількості 50 рецептів на день, а хто не виписує достатню кількість кажуть що відправлять на прератестацію. лікарів заставляють бути злочинцями бо їх примушують брати участь у брудній схемі яка називається пілотний проект гіпертонічна хвороба. Всі ці люди що зазначені у статті працюють проти населення Волині, всі керівники поліклінік що причетні до цього проекту втілюють злочинні накази. міністерства охорони здоровя і партії регіонів зокрема.
Лучанин Показати IP 3 Листопада 2013 10:45
Дуже тривожна інформація, яка вимагає негайної перевірки. Але, шановні українці,чи є в нас орган, який би був зобов"язаний проводити подібні перевірки. Для дійсно демократичного суспільства потрібен такий орган (державний, чи громадський),який приймав би звернення про недоліки, терміново фіксував би порушення, що встановлювало б юридичний факт, мав би певні повноваження для складення протоколів, а також відправлення матеріалів перевірки у відповідні органи. Тел.15-80 - ніяких проблем не вирішує.
фармацевт Показати IP 3 Листопада 2013 10:58
"дійсним протягом місяця" - рецепт насправді дійсний протягом 10 днів, що й зазаначено на самому бланку рецепта. Валентина Колотуха вводить людей в оману. Цікаво, яким це чином наш лікар "контролює стан здоров’я пацієнта"??? Коли навіть на прийомі більше 5-ти хв. тобі ніхто не приділить. Дуже багато неправди в цьому питанні. Насправді - це грандіозна афера по відмиванню державних коштів за посередництвом конкретник фармацевтичних фірм. І найстрашніше тут те, що для цих бандитів нема нічого святого. Вони побачили, що на хворобах людей можна зробити великі бабки, от і роблять, не дивлячись ні на що.
Александр Показати IP 3 Листопада 2013 11:00
Правильные решения как продажа по рецептам, так и поддержка заводов. Нужно развивать проект дальше. Минусы забудутся, плюсами будут пользоваться даже лающие на караван собаки. Безусловно, покупать вакцины от птичьего гриппа на миллионы долларов кое-кому интереснее, чем поддерживать родные заводы и работающих там людей.
Ізольда Показати IP 3 Листопада 2013 14:07
Невже не можна просто здешевити всі ліки. Не тільки від гіпертонії, від звичайної простуди ліки дуже дорогі, купляю білоруські без рецептів. Хіба це краще для фармзаводів. Тупаки там в міністерствах.
Вова Показати IP 3 Листопада 2013 14:58
Це нагадує загальнодержавний резонансний корупційний проект з окулярами. Років з 10 тому всім ветеранам і дітям війни впарювали від держави безкоштовні китайські окуляри, які майже нікому не підходили. Пізніше ця оборутка стала хрестоматійним прикладом масштабної корупції. Після зміни влади і про цю аферу будуть згадувати як про це масштабніший корупційний приклад.
Александр до Вова Показати IP 3 Листопада 2013 16:07
Чем напоминает? Китайцам помогаем рабочими местами? Гробим родной единственный в прошлом изюмский завод по производству стекол для очков?
Іван Показати IP 3 Листопада 2013 19:37
Александр насмішив: "поддерживать родные заводы..." Це ж для кого вони рідні ? Для кіпрського оффшору ?
Александр до Іван Показати IP 3 Листопада 2013 21:15
В школе,наверное,еще каникулы? Подойди к учителю, он тебе поможет разобраться. А может и вместе посмеетесь)
в Показати IP 4 Листопада 2013 07:17
Якби ліки вітчизняні були якісними наша держава що так сильно дбае про людей не проводила іх здешевлення а гіпертоніки які е так само патріоти як і ви Александр купували б ліки наші
Александр до в Показати IP 4 Листопада 2013 08:37
Постараюсь ответить вам в том же стиле и с той же логикой: если вас не берет украинская таблетка, украинец ли вы? Вы же украинскость допускаете до вышиванок и шароваров (да и чьего они производства?), а жрать и ср.ть предпочитаете иностранным?
інформація для роздумів Показати IP 4 Листопада 2013 11:15
До чого привело те, що люди купують ліки без рецептів? По-перше, до поширення трамадолової наркоманії. При потребі України у 7-9 мільйонів доз трамадолу, в 2006-2008 роках випускалося 178 мільйонів. Наслідком цього стали десятки тисяч загублених життів молодих людей. Поширилися і інші медикаментозні наркоманії в різних комбінаціях. Наркомани могли придбати медикаменти і самі виробляти наркотики. По-друге, продаж ліків без рецептів призвів до зниження рівня кваліфікації медиків, їх відповідальності, а також відповідальності людей за своє здоров’я, тому що вони почали купувати медикаменти по рекомендаціям засобів масової інформації та аптечних працівників. Через це сьогодні більшу кількість медикаментів у продажу складають медикаменти задоволення: «Їж, що хочеш, пий, скільки хочеш, випий «Мезим», і добре з ним» - це одна з найшкідливіших реклам. Результатом безрецептурного відпуску також є минула політична епідемія грипу, де за один-два місяці аптеки заробили річну, а деякі і більшу виручку. Таким чином, я вважаю ведення рецептурних форм вкрай необхідним. Це підвищить відповідальність лікаря і контроль за його діяльністю; підвищить відповідальність пацієнта за своє здоров’я і необхідність звернення до лікаря; знизить можливість поширення медикаментозної наркоманії; підвищить контроль за якістю медичних препаратів. Це буде одним з кроків переходу до страхової медицини, коли пацієнтам буде проводитися відшкодування закуплених життєво необхідних медикаментів. Однозначно це веде до цивілізованої форми прийому медикаментів, бо ліки можуть бути медикаментами, а можуть бути і отрутою. Пацієнт з хронічними захворюваннями хоча б раз в три місяці вимушений буде підійти до лікаря і проконтролювати своє здоров’я, що теж надзвичайно важливо.
в Показати IP 4 Листопада 2013 16:02
Чуеш александер украінськості не рухай і вишиванки тим більше не в тому контексті йде мова а то вам і весь аргумент що нас-ть
Провізор Показати IP 5 Листопада 2013 12:50
Шановні громадяни пора привикати як , у всьому світі до рецептів та поважати працю лікарів,фармацевтів та самим більше турбуватись про своє здоровя
Провізор Показати IP 5 Листопада 2013 12:59
Остання міністерська перевірка показала що в аптеках є достатня кількість гіпотензивних препаратів як імпортних так і вітчизняних.А право пацієнта вибирати за пропозицією фармацевтів той чи інший засіб.Хто не володія дійсною інформацією хай не вводить людей в оману.
борхес Показати IP 5 Листопада 2013 21:11
А право пацієнта вибирати за пропозицією фармацевтів той чи інший засіб - вдумайтесь в цю цитату. нічого не здається дивним?
Борхесу Показати IP 6 Листопада 2013 16:13
Лікар виписує рецепт на лікарський засіб згідно МІЖНАРОДНОЇ НАЗВИ. Різні фірми-випускники виробляють лікарські засоби із РІЗНИМИ НАЙМЕНУВАННЯМИ, але із діючою речовиною згідно МІЖНАРОДНОЇ НАЗВИ. В аптеці провізор (фармацевт) мають запропонувати Вам на вибір препарати із ОДНАКОВОЮ ДІЮЧОЮ РЕЧОВИНОЮ, яку випускають різні виробники (читай: із різною назвою) але із однаковою (ну, майже однаковою ДІЮЧОЮ РЕЧОВИНОЮ).
борхес Показати IP 6 Листопада 2013 19:38
за досвідом лікарів, лікарські засоби із РІЗНИМИ НАЙМЕНУВАННЯМИ, але із діючою речовиною згідно МІЖНАРОДНОЇ НАЗВИ, мають РІЗНУ ефективність. і МаЙЖЕ ОДНАКОВІ засоби, запропоновані провізором, НЕЗРОЗУМІЛО як будуть ДІЯТИ на окремого пацієнта. сподіваюсь, ЧІТКЕ формулювання ДАНОЇ думки?
Борхесу Показати IP 7 Листопада 2013 08:49
Дана думка не є новою. Генеричні лікарські засоби є еквівалентами оригінальних лікарських засобів, термін дії патентів яких вийшов або їх не було взагалі. Вони містять такі ж активні складові, що й оригінальні лікарські засоби. Генеричні лікарські засоби також еквівалентні до оригінальних препаратів щодо якості, ефективності та безпеки. Це має бути підтверджено терапевтичною практикою, а також документацією свідоцтва про реєстрацію та дослідженнями біологічної еквівалентності. Генеричні лікарські засоби також набувають більшого значення в світі, тому що пропонують ту ж саму якість, але більш привабливі за ціною, а також є прийнятною альтернативною формою лікування в порівнянні з оригінальними лікарськими засобами.Біодоступність лікарських засобів - швидкість та ступінь, з якими діюча речовина або її активний компонент абсорбується (усмоктується) з лікарської форми і стає доступною в місці дії. На неї можуть впливати ряд чинників (від кислотності шлункового вмісту до нповненості його їжею, від швидкості моторики шлунково-кишкового тракту до інших анатомічних особливостей). То чому особливості технології випуску окремих ліків у різних виробників не можуть теж на неї вплинути? Не обов`язково виробник в чомусь винен. Всі ми різні.
борхес Показати IP 7 Листопада 2013 20:40
цілком погоджуюсь з даним опусом. та, однак,чи багато ви зустрічали рандомізовані подвійні-сліпі, плацебо контрольовані, багато центрові дослідження препаратів Борщагівського заводу?це не тільки оригінальних препаратів стосується, а й генериків.
Борхесу Показати IP 8 Листопада 2013 07:56
При проведенні рандомізованих клінічних випробувань чітко формулюються критерії залучення хворих у дослідження для забезпечення максимально можливої однорідності як клінічних проявів захворювання, анамнестичних даних, частоти основних ускладнень, так і характеристик хворих за віком, статтю та ін. Ваші фундаментальні знанні в цій галузі викликають повагу. Але чи доцільно анонімно їх демонструвати на сторінці обговорення переваг і недоліків у реалізації урядової програми здешевлення ліків для хворих на артеріальну гіпертонію?
борхес Показати IP 8 Листопада 2013 11:13
дякую за комплімент. щиро сподіваюсь, що це було без іронії. а на рахунок вашого останнього питання... відкрито говорити про недоліки, ну, ви самі розумієте... переваги також є , безсумнівно - регулярний огляд хворих, припинення самолікування та лікування за порадою сусідів і т.д. а недоліки описані вище. дякую за дискусію.
в ЄС? Показати IP 14 Листопада 2013 08:17
великі сумніви у діях генериків. у нас немає контролю за підробкою ліків на заводах. і отримаємо, що оригінальні ліки працюють. так працюють амлодипін, еналаприл, раміприл тільки оригінали інші лише нагадують діючу речовину. аптека підробки на свій склад не пустить все відбуваєься саме на заводі. окрім того який захист мають ліки ніякого. все не має навіть плівки як наприклад амоксіклав. також і зарубіжні заводи грішать ми країна третього світу всі скандали залишаються у нашій країні. вирішення питаннь із підробками і застосування захисту ліків від підробок може коріннимчином змінити ситуацію із підробками і смертністю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus