USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Маленька лучанка народилась вагою 500 грамів

15 Червня 2013 15:00
Маленька лучаночка Юля Неділько, яка з’явилася на світ на 24-му тижні розвитку і вміщалася на долоні, у свої два роки «з хвостиком» виглядає «дорослішою» за однолітків.
Про це інформує Волинь-нова.

У красивому бальному платті, з трояндочками в кісках наймолодша донечка Володимира та Софії Недільків серйозно позує перед фотооб’єктивом, як справжня модель. Щоправда, в мами на руках. Бо стомилася після відвідин поліклініки, набігалася, та й, каже мама, спатки пора. Юля вже ходить у дитсадок, а цими днями трішки прихворіла, то ж від матері — ні на крок.

Кілька місяців виходжували малу крихітку

З дівчинкою журналісти вперше познайомилися тоді, коли вона була у кювезі, спеціальному «інкубаторі» для недоношених діток. Ситуацію ускладнювало те, що 500-грамова крихітка потребувала хірургічного втручання. У неї була відкрита так звана баталова протока — з’єднання між аортою і легеневою артерією, що забезпечує ембріональне живлення. Викликали кардіохірургів із Києва, які провели операцію, щоб налагодити нормальний кровотік. А далі фахівці обласного дитячого територіального медичного об’єднання взяли «чемпіонку з недоношеності» під свою опіку. Кілька місяців виходжували, поки загроза відступила.

А люди таки допомагали

«Ми були дуже здивовані, коли одного дня пролунав телефонний дзвінок від чоловікового товариша, який давно живе із сім’єю в Америці. І Віталій Мінчук із дружиною, і його сестра Марія, родом із села Машів Любомльського району, довідавшись там, за океаном, про нашу Юлю, вирішили допомогти в придбанні слухових апаратів, які коштували майже 18 тисяч гривень. Підтримали нас і мої земляки з церкви, що в селі Розничі Маневицького району. Виділив допомогу й благодійний фонд Ігоря Палиці. Одна жінка принесла гроші, але не назвалася. Завдяки людській доброті й милосердю ми змогли, не втрачаючи дорогоцінного часу, «відвойовувати» право чути, вчитись розмовляти», — розповідає Софія Володимирівна, багатодітна мама.
Живе сім’я у звичайній тісненькій двокімнатній квартирі, яку Володимир і Софія одержали, працюючи на ВАТ «Хліб», доплативши 40 відсотків її вартості.
У два роки маленьку Юлю оформили в спеціалізований дитсадок, де дітей з вадами слуху готують до школи, навчають говорити, читати, писати.

Аби не опускати руки

«Фахівці кажуть, що залишки слуху в нас є, інтелект — на відповідному віковому рівні, тому стараємося, щоб Юля й надалі добре розвивалася. Збираємося знову до Києва, щоб там зробили аудіограму, дали подальші рекомендації. До обласних спеціалістів регулярно навідуємося, за слуховими апаратами стежимо, вставочки міняємо, хоч вони й недешеві. Головне — навчитись слухати», — не втрачають оптимізму батьки.
Поки що Юля тільки пробує вимовляти найпростіші слова, але вона кмітлива і вперта, тому Недільки не втрачають надії, що з Божою допомогою у неї все буде гаразд.

«У садочку — кваліфіковані сурдопедагоги, вихователі. Я була на занятті п’ятирічних діток із порушеннями слуху, чула, як вони читають, дехто навіть краще, ніж вихованці звичайних дитсадків. У Юлі в групі вже й подружка є. Ми з пологового будинку — друзі по нещастю. Та дівчинка народилася вагою 740 грамів, також має проблеми зі слухом. Є дітки і з районів. Звичайно, нам потрібно більше працювати зі своїми донечками й синочками і при цьому дуже берегти їх від інфекцій, простуд. Але опускати руки не можна», — каже Софія Володимирівна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Супер Показати IP 15 Червня 2013 17:14
Молодці, здоров"я дитині, а матері радісну помічницю

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus