USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині обіцяють розвивати хоспісну допомогу

31 Березня 2011 17:09
Для немічних і безнадійно хворих людей на Волині планують створювати хоспіси.
Про це йшлося під час прес-конференції екс-міністра охорони здоров’я, голови правління ВГО «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги» Василя Князевича, – інформує ВІП.
За словами начальника управління охорони здоров’я Ігоря Ващенюка, «питання розвитку хоспісної допомоги – один із каталізаторів таких індикаторів гуманності та цивілізаційності держави».
Князевич каже, якщо запрацюють соціальні стандарти і для людей забезпечать гідну старість, в Україні медицина стане доступною та якісною – всім стане жити комфортніше і люди не виїздитимуть за кордон.
Він вважає, що без участі суспільства, без поєднання зусиль з владою, «в нас» нічого не складеться.
У грудні 2010-го Князевич зініціював створення Всеукраїнської громадської організації «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги», куди увійшли медики, духовенство.
Основним тепер вважає розвиток волонтерського руху. «Ми повинні створити осередки в регіонах і почати навчати тих, хто буде працювати, навчати тих, хто буде навчати інших. Щоб ми мали такі навчальні центри і почали цю систему творити», – сказав екс-міністр.
Перш за все, на думку Князевича, потрібно визначити, скільки немічних людей вдома, «що ми про них знаємо і в якому вони стані», і потрібно, щоб не лише влада допомагала таким особам, але і громадськість об’єднувалась.
Екс-міністр попросив волинян долучатись до хоспісної та паліативної допомоги. Наразі на Волині створюється осередок організації, яку він очолює.
Головний лікар Волинської обласної лікарні «Хоспіс» Володимир Бачинський розповів, що структура, яку він очолює, працює вже понад дев’ять років та має 25 стаціонарних ліжок.
«Працює в хоспісі 4 лікарі на чолі зі мною, всіх працівників 54. Із них – п'ятнадцять медсестер, няні та інше», – розповів медик.
Приблизно 13 тисяч людей, які проживають у Волинській області, потребують паліативної допомоги. З них 59% – хворі на серцево-судинну патологію, 12% – онкохворі і 2% – хворі на СНІД. Через «волинський хоспіс» пройшли дві тисячі волинян.
У планах – відкриття «Хоспісу» в Іваничах, Любомлі та інших містах Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus