USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Невідкладну допомогу людина може чекати близько години

19 Вересня 2013 17:17
Віднедавна у Луцьку на Словацького,28, діє єдина регіональна оперативно-диспетчерська служба, яка приймає виклики за номером «103». Її завдання – розподілити виклики на дві служби: екстрену та невідкладну.

Під час засідання профільної комісії Луцькради виконувач обов'язки начальника управління охорони здоров'я міської ради Микола Якимчук озвучив звіт про стан надання екстреної медичної допомоги в місті.

ЧИТАТИ ЩЕ:ЛУЦЬКИМ ШВИДКИМ ВСЕ ЩЕ НЕ ВИСТАЧАЄ АВТОМОБІЛІВ?

Він зазначив, що перерозподіл викликів між двома службами колишньої «швидкої» економить і час, і ресурси. Якимчук пояснив, які саме виклики належать до категорії екстрених, а які – до невідкладних.

Зі слів чиновника, екстрені виклики – це неочікувані стани, такі як втрата свідомості, судоми, розлади дихання, кровотеча, гострі інфекційні стани, гострий біль в області серця, гострі психічні розлади, які небезпечні для життя і здоров’я людини. Це переломи, опіки, ураження електричним струмом, теплові удари; надзвичайні ситуації: дорожньо-транспортні пригоди, аварії на виробництві, стихійні лиха. Крім того, екстрена допомога виїжджає на виклики, якщо потрібно доправити пацієнта для термінової госпіталізації.

Невідкладні виклики – це раптове підвищення температури, підвищення артеріального тиску, загострення хронічних захворювань, стани пов’язані з отруєнням алкоголем.

«Згідно з нормативами, екстрена служба має доїхати до громадянина протягом 10 хвилин у межах міста і 20-ти - в сільській місцевості. Невідкладна допомога може приїхати протягом години. Лікар невідкладної видаватиме при потребі лікарняні листки і виписуватиме амбулаторне лікування», - розповів Якимчук.

Він запевнив, що усі бригади екстреної медичної допомоги оснащені глюкометрами, кардіографами і повністю забезпечені медикаментами за бюджетний кошт.

У місті діє чотири пункти екстреної медичної допомоги: на вулицях Привокзальна, Словацького, Бенделіані та при міській поліклініці № 1. Пункт невідкладної допомоги є при кожній поліклініці Луцька.

Посадовець запевнив, що незабаром створять мережу амбулаторій загальної практики сімейної медицини в кожному мікрорайоні.

«У планах – створення таких амбулаторій у районах вулиць Гордіюк, Дубнівської, на Вишкові, щоб вони перебували у межах пішохідної доступності», - розповів Якимчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 19 Вересня 2013 20:32
"Невідкладні виклики – це раптове підвищення температури" - Ну да, останнім часом температура так раптово підвищується, що і 10 хвилин буває забагато, а тут годину. В останній грип тільки за 5 хвилин температура піднялася з 37,8 до 40,3. Як ви гадаєте, якби надіялися на швидку, то що булоб протягом цих термінів? Економія на житті - це найкраща економія, яку вдалося видумати нашим чиновникам.
Остап Показати IP 20 Вересня 2013 10:56
Лікарняні листки? Сумніваюсь, що таке буде робитись.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus