USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У селі на Волині корови масово хворіють на лейкоз

14 Квітня 2011 10:58
У селі Гулівка Поворської сільської ради Ковельського району на Волині – найвищий у районі відсоток захворюваності корів на лейкоз.
Про це йшлося на сходах селян цього населеного пункту за участю представників районної влади, - інформують у Ковельській райдержадміністрації.
Начальник управління ветеринарної медицини в Ковельському районі Ольга Товстига повідомила, що переважно хворіє худоба у приватному секторі – у сільгосппідприємствах хворих корів немає.
Загалом у Ковельському районі станом на 1 січня 2011 року було обстежено майже 33 тисячі 306 голів великої рогатої худоби. З них інфіковані вірусом лейкозу – 202. Найвищий показник, зазначила Товстига, саме у селі Гулівка, де за 2010 рік відсоток інфікованості вірусом лейкозу становить 12%.
Перший заступник голови райдержадміністрації Борис Андріюк пообіцяв селянам сприяння влади у тому, щоб вони могли придбати здорову худобу. Він розповів, що в районі діє Програма розвитку господарств населення Ковельського району на 2010-2015 роки, яка передбачає часткове відшкодування вартості закуплених корів молочних порід замість зданих на забій лейкозних тварин.
За словами Андріюка, 2011 року на цю програму виділено 30 тисяч гривень. У 2010 році 10 жителям було виділено по 2 тисячі гривень.
Йшлося про те, що здати хвору худобу потрібно до вигону на пасовища. Адже, як відомо, один із шляхів передачі лейкозу – спільне випасання здорових і хворих тварин.
Додатково:
Лейкоз великої рогатої худоби – вірусне захворювання з повільним перебігом, простіше кажучи, рак крові тварин вірусного походження.
В Україні вся худоба, діагностована як РІД-позитивна (інфікована), підлягає знищенню.
Недугу легко переносять комарі, і вона вважається невиліковною.
Медики вважають, що пити молоко заражених корів небезпечно. Збудник лейкозу, потрапляючи в організм людини, сприятиме захворюванню на рак крові.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus