USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Володимир-Волинська лікарня хоче бути центром госпітального округу

8 Лютого 2017 19:00
У Володимирі-Волинському ось уже кілька останніх місяців уся увага прикута до місцевої лікарні, а точніше до територіального медичного об’єднання. Спочатку, у контексті медичної реформи, пропонувалося створити на Волині лише три госпітальні округи з центрами у Луцьку, Ковелі та Нововолинську. Згодом, депутати Волинської обласної ради прийняли звернення до Кабінету міністрів із пропозицією створити на Волині вісім таких округів, у тому числі й у Володимирі-Волинському. Чи так станеться – лишається чекати.

Нагадаємо, сесію облради 2 лютого пікетували працівники Володимир-Волинського територіально-медичного об'єднання, які наполягали на створенні госпітального округу із центром у Володимирі-Волинському (попередньо госпітальні округи планують створити в Луцьку, Нововолинську та Ковелі).

Як повідомив член фракції «УКРОП» Анатолій Філюк, громада Камінь-Каширського району просить створити в них госпітальний округ для того, аби місцеві мешканці отримали якісні медичні послуги вторинного рівня.

Своєю чергою, народний депутат Ірина Констанкевич назвала «геноцидом населення» перспективу створення трьох госпітальних округів на Волині, адже внаслідок цього 80% людей з північного Полісся не отримають доступної медичної допомоги.

Наразі ж, про медичну реформу розмовляємо з головним лікарем Володимир-Волинського територіального медичного об’єднання Олександром Георгійовичем Клачуком, який уже 24 роки працює в цій лікарні і з них вісім років - на посаді головного лікаря.

- Олександре Георгійовичу, розкажіть, що мається на увазі, коли йдеться про госпітальний округ?

- Це певна територія, яка об’єднує адміністративні райони, об’єднані територіальні громади. В округ включаються усі лікувальні заклади, які діють сьогодні. Також формуються нові типи лікарень, які до сьогодні не існували, але певну функцію виконували. У кожному районі є центральна районна лікарня і не залежно від його чисельності та навантаження, яке несе лікарня, приймаючи пацієнтів, у своєму статусі центральні районні лікарні всі рівні. При реформуванні та утворенні госпітальних округів утворюються різні типи лікувальних закладів на базі центральних районних лікарень – лікарня другого типу, лікарня першого типу, лікарня планового лікування. Окрім цього, напевно, будуть хоспіси, лікарні сестринського догляду.

За попереднім проектом, планувалося створити декілька госпітальних округів, де одна лікарня є центральною, яка надає медичну допомогу різнопланового характеру, можливо навіть більшу, як надають середньо статистичні центральні районні лікарні нашої області. Назва цієї лікарні – багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування. Їх передбачається створити двох рівнів – першого та другого. Першого – це майже ті лікарні, які функціонують у нас і змін кардинальних тут робити не потрібно. Другого – це лікарня, яка повинна надавати більш широку медичну допомогу, має бути забезпечена як технічно, так і кадрами щодо лікування більш вузької патології: кардіологічної, неврологічної, пацієнтам з травмами.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк зазначив, що кожен лікувальний заклад отримає додаткове фінансування. Але враховуючи, що я та медичні працівники нашого медичного об’єднання переживаємо за Володимир-Волинський та прилеглі території, маю на увазі Локачинський та Турійський райони, ми вважаємо за необхідне створити Володимир-Волинський госпітальний округ з центром у нашому місті.
- Турійські та Локачинські лікарі згодні увійти до Володимир-Волинського госпітального округу?

- Сьогоднішнє бачення керівництва області таке: Турійський район має обслуговуватися Ковельським МТМО. Керівництво і громада Локачинського району через своїх представників висловили бачення щодо співпраці з Володимиром-Волинським.

Я вважаю, що на сьогоднішньому етапі реформування госпітальних округів потрібно зробити більше, а потім буде відсів. Пропозиція про створення не трьох, а шести округів - є правильною та виваженою. Потім буде жива конкуренція між закладами за пацієнта. Якщо ми виправдаємо довіру громади і будемо добре працювати, то люди будуть лікуватися у нас і, відповідно, буде краще фінансування.

Я не можу сказати, що буде легко. Як через ЗМІ інформує нас Міністерство охорони здоров’я, то 2017-2018 роки будуть складними як для медичної спільноти, так і для жителів громад, оскільки буде кардинальна зміна маршруту пацієнта, відносин закладів, територій.

- Якою є зараз ситуація з медичними кадрами у Володимир-Волинському ТМО і яке нове обладнання з’явилося?

- В середньому щорічно до нас приходить п’ять-сім нових спеціалістів, маю на увазі лікарів. Оновлюються медичні кадри по посадах медсестер, фельдшерів, акушерок. Декого ми самі шукаємо, враховуючи наші виробничі необхідності. Є два кардинальних питання: якщо спеціаліст іногородній, то в першу чергу він цікавиться можливістю отримати квартиру, додатковим фінансування чи просто житлом для проживання.

Другий момент – це заробітна плата. Хоча заробітна плата у нас піднялася, але сталося це не для кваліфікованих працівників. Є побажання змінити цю ситуацію в бік зростання для фахівців.

За даними МОЗу у минулому році, працівників з медичною освітою виїхало за кордон більше 7 тисяч осіб. У значній мірі охорона здоров’я тримається на нашому ентузіазмі, відповідальності людей, пенсіонерах, людях, які мають медичну освіту чи є просто працівниками лікувальних закладів.

Щодо медичного обладнання, то деякі речі ми придбали на оновлення того, що у нас працювало, деякі речі отримали новітні. З нового придбали апарат для цілодобового моніторування електрокардіограми по Холтеру, шість кисневих концентраторів, операційний стіл, електрокардіографи, стерилізатори. З придбанням датчика на апарат УЗД маємо можливість обстежувати судини тіла людини. Загалом отримали додаткове фінансування з міського бюджету на 3,7 мільйона гривень.

- Як часто у Володимир-Волинській лікарні отримають медичну допомогу мешканці інших населених пунктів?

- В основному у нас отримують медичну допомогу громадяни, які проживають на прилеглих до регіону територіях. У порівнянні з іншими лікувальними закладами, і враховуючи, що наша лікарня стоїть на перетині кількох доріг державного значення, випадки травматизму, дорожнього травматизму у нас вищі, ніж в інших лікувальних закладах.

У нас цілодобово надається кваліфікована медична допомого лікарем хірургом, терапевтом, анестезіологом, гінекологом, педіатром та іншими вузькими спеціалістами в разі потреби. В разі необхідності ми може цілодобово робити рентгенологічне обстеження, комп’ютерну томографію, ультразвукові та лабораторні обстеження.

- Володимир-Волинський – місце дислокації 14-ї бригади, скажіть, в лікарню військові за допомогою теж звертаються?

- У будь-який день в лікарні можна побачити військових. В основному ми надаємо їм амбулаторну допомогу як то огляд лікаря, лабораторні, рентгенологічні, ендоскопічні, ультразвукові обстеження. Звичайно, звертаються за невідкладною та стаціонарною медичною допомогою. Ми не диференціювали раніше наших військових, але у зв’язку з останніми подіями щодо формування госпітальних округів, для себе почали вести таку статистику. Реально до нас протягом місяця звертається біля 250-300 військових за медичною допомогою.

Жодних перепон для тих, хто захищає нашу державу, не робимо. Досить часто звертаються за допомогою у наданні транспортування в госпітальні бази. Усі ці проблеми військових ми стараємося вирішувати. І це є нормально, адже наше місто завжди асоціювалося з військовими.

- В контексті медичної реформи така річ як медичне страхування передбачена?

- Медичне страхування - це дуже серйозна зміна підходу до лікувального процесу. Тут важливо визначитися в тому, що держава гарантує. По яких захворюваннях, по яких станах оплатить лікування держава, а по яких пацієнт з власних заощаджень. Але мають бути чіткі правила гри, медичні працівники у цій ситуації опиняються заручниками: Конституція України вимагає безкоштовного лікування, але вже тільки лінивий не знає, що ми цього забезпечити не можемо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Сераховичі Показати IP 8 Лютого 2017 19:16
Та мабуть запізніле хотіння! Нинішні керовніки,особливо місцеві, розумні заднім числом! А "верхнім" ці всі "оптимізаціі" тільки на руку! При відсутності спецавтомобілів,доріг... Та нині навіть в звичайну райліканю не завжди хворі встигають, а в гострих випадках?,,,
Анонім Показати IP 8 Лютого 2017 21:11
Аушвіци і гулаги нам пропонують...ми тільки за.
Григорій Показати IP 8 Лютого 2017 23:06
Так у Володимира є усі перспективи мати гарну лікарню, але ви пане хабарнику клачук мусите набратись мужності і підти, бо з вами лікарня йде на дно.
Володимир Показати IP 9 Лютого 2017 09:00
Саганюка на пенсію і в місті буде порядок.
Про мера Показати IP 10 Лютого 2017 01:56
Саганюк це гальмо і стидоба Володимира
axab Показати IP 17 Лютого 2017 10:37
Цілий рік команда Сільського Ревізора мандрувала по найвіддаленішим куточкам аграрної України, щоб пересвідчитися: село жило, живе та буде жити. Тепер настав час запросити героїв наших ревізій на червону доріжку! Візьміть участь голосуванні та оберіть Село Року 2016! SilskiyRevizor.com

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus