USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Які медсестри працюють у волинських лікарнях

12 Травня 2014 21:01
Медичні сестри – це ті працівники закладів охорони здоров’я, які супроводжують людину з моменту її народження і до останнього подиху.

Сьогодні, 12 травня, відзначається Всесвітній день медичної сестри. З цієї нагоди зібрали й прес-конференцію, аби розповісти про роботу медичних сестер на Волині.

В області всього працює більше 24 тисяч осіб в галузі охорони здоров’я. З них 3,6 тисячі лікарів і 10,6 тисячі молодших спеціалістів з медичною освітою: фельдшерів, акушерок, медичних сестер, лаборантів, фармацевтів, медичних статистиків, молодших сестер по догляду за хворими.

Медики відзначають, що роботу лікаря й медсестри не можна розділити. Щоправда, навантаження медсестер втричі більше, аніж у лікарського персоналу.
Головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор розповідає, що в його закладі щодня здійснюється більше півсотні операцій. І кожна з них потребує участі медичної сестри.

«Магнітно-резонансна томографія, реанімація… Медсестра має бути біля непритомних хворих, біля тих, хто виходить з-під наркозу. Якщо лікар біля кожного хворого перебуває в день по 20 хвилин, то медсестра – 24 години на добу», - каже він.

Заступник головного лікаря з медсестринства ВОКЛ, голова Асоціації медичних сестер області Галина Кузьмінська зазначила, що медсестри – найчисельніша група медичних працівників.

«В усьому світі медсестра забезпечує ефективне функціонування системи охорони здоров’я. Нинішня має орієнтуватися не тільки в своїй професії, а й в соціальній сфері, має знати профілактику, маркетинг, економіку охорони здоров’я, бути знайомою з медичною та соціальною реабілітацією», - пояснила медик.
Вона додає, що волинські медсестри часто стають призерами на Всеукраїнських конкурсах.

Як навчають медсестер на Волині розповіла завідувач відділу «Сестринська справа» Луцького базового медичного коледжу, викладач-методист Людмила Савонік.

Вона розповідає, що медичних сестер у їх закладі готують за новими підходами.
«Ми надаємо перевагу «сестринській моделі» навчання. Це зовсім інший підхід, ніж той, який діяв раніше. Ми працюємо над підготовкою професіоналів, які розуміють проблеми пацієнта, володіють сестринською діагностикою, і можуть поставити сестринський діагноз», - повідомила вона.

Але на коледжі, каже Людмила Савонік, медична освіта не закінчується. Луцький базовий медичний коледж проводить курси підвищення кваліфікації медперсоналу та фармацевтів. Головне у підготовці медсестри, переконує вона, це професіоналізм, добро і краса. Якщо першому вчать у аудиторіях, то доброту студенти реалізовують, коли працюють у хоспісах чи сиротинцях.

Учасники прес-конференції зазначили, що медсестрами працюють переважно жінки. І ця робота потребує жертовності і готовності прийти на допомогу в будь-який час. Однак, кажуть вони, матеріальне забезпечення медсестер, залишає бажати кращого.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
лпдмуа а простише и Показати IP 12 Травня 2014 21:11
всі вони добре працюють -дай ім БОГ ЗДОРОВЬЯ : а ще шани від людей і держави особливо операційні медсестри а також різних диспансерів деколи навіть невіриться що ці люди можуть стільки винести : Шана ВАМ і подяка від всіх кому ви помогли
лікар Показати IP 12 Травня 2014 21:26
Вітаю з професійним святом усіх сестер медичних!!! Щастя, здоров"я Вам та Божого благословення. А Кузмінська зі своєю командою взагалі СУПЕР!!!. Дякую пані Галино!
123 Показати IP 12 Травня 2014 22:45
Я їх також вітаю ! Але погляньте на них усі в золоті ! Як ялинкі і без десятки ! Укола не дасть!
456 до 123 Показати IP 12 Травня 2014 23:07
Це вже зайве для тебе.
2...5.7 Показати IP 12 Травня 2014 23:47
а чому має давати на халяву??(хоча дають),ти лікарю скільки в кишеню запхав???..
Ольга Показати IP 13 Травня 2014 00:31
Важка у медсестер робота, але не дай Боже зараз попасти у лікарню. Поки не положиш в кишеню, ніхто навіть не подивиться. На жаль, маю гіркий досвід.
ВОНО Показати IP 13 Травня 2014 07:54
в лікарнях як і всюду, є добрі бескорисливі люди є і жадібна сво лота що без хабаря навіть не повернеться в твій бік. Інша справа в ціні, бездушність медперсоналу кінчається смертю або каліцтвом хворих
Гость Показати IP 13 Травня 2014 09:51
А ця головна медсестра з полікклінки на ДПЗ чия жіночка,якого високопосадовця?Подивіться скільки золота на ній.А до людей слова доброго не хоче сказати,високомірна,непривітна,несе себе вище головного лікаря.
Лучанка Показати IP 13 Травня 2014 09:55
Нема нічого доброго зараз у цих медсестрах Вони працюють абияк, особливо ці полішучки,які понапирались сюди по блату.Укола зробити не хоче,всім клади у пащеку.Одиниці є нормальні, а це все не даси не подивиться Санітаркам треба вже давати.Про що говорити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus