USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чому «безплатна» медицина не така вже і безплатна - пояснення волинських медиків

25 Січня 2018 08:00
Держава гарантує безплатну медицину в Україні, однак виконання цих зобов’язань передбачене в межах виділеного фінансування. Реалії сьогодення показують, що із головної казни країни дають лише десяту частину від потреби.

Головний лікар комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» Лариса Духневич розповідає, що нинішній стан медицини потребує змін, адже між деклараціями на рівні держави і реальним станом речей – прірва.

БЕЗПЛАТНО, АЛЕ ХТО БУДЕ ПЛАТИТИ?

«Нас багато критикують за благодійні внески, і це зрозуміло чому, адже усі знають 49 статтю Конституції про безкоштовну медицину. Втім, мало хто знає про 95 статтю Конституції України, де вказано, що медзаклад має право робити видатки лише в межах виділеного фінансування. Тобто по факту виходить, що безкоштовне лікування таки дійсно відбувається, але в межах виділеного фінансування.

На сьогодні ми маємо таку картину: нам дають видатки, ми їх розподіляємо постатейно. Для прикладу, торік нам дали 5 мільйонів на медикаменти. Через Prozorro ми закупили ліки, дезінфікуючі засоби, реактиви, вату, спирт, стерилізацію, кисень тощо. Беремося уявно ділити ці ліки на всіх людей, яких ми пролікували за рік і маємо, що на одного пацієнта на рентгенівську плівку передбачено з державної казни 50 копійок.

Зрозуміло, що за цю суму забезпечити кожного пацієнта безплатною плівкою фізично неможливо. На ЕКГ папір передбачена взагалі копійка, і так на все. Як результат, в середньому, на одного хворого на день із державної казни нам дають 20 гривень. Фактично потреба складає 200 гривень. От і маємо безплатну медицину на 10%. Але ж коли не платить держава, то хто це має робити? Нізвідки матеріальні речі братися не будуть. Тому має платити пацієнт чи страхова компанія», - пояснює Лариса Духневич.

Та додає, що, на щастя, держава підтримує фінансово діяльність відділення реанімації, адже один ліжко-день вартує близько 2800 гривень. Лариса Духневич уточнює, що йдеться саме про обслуговування, ліки в цю суму не входять.

ЛІКАРНЯ МАЄ ПРАЦЮВАТИ БЕЗУПИННО

«Зауважу, що у нас ургентна лікарня і все має бути із запасом. Ми не можемо працювати за принципом: коли є фінансування – надаємо медпослуги, адже на кону життя людей. Як управлінець, я бачу свою заслугу в тому, що хто б до нас не звернувся, ми завжди надаємо першочергову допомогу і оперуємо незалежно від того чи є в людини гроші, чи ні. Тому, щоб утриматися на плаву, потрібно залучати додаткове фінансування. Cтаття 13 Закону України «Про бюджет» каже про власні надходження закладів, це можуть бути гранти, дарунки та благодійні внески.

Якби нам дозволили на законодавчому рівні формувати актив виконаних робіт, щоб за ними пацієнти оплачували надані послуги, то не було б і труднощів, однак цього немає, тому у більшості медзакладів, і в нас зокрема, практикуються благодійні внески у муніципальну касу. Тут варто зауважити те, що благодійні внески можуть тратитися лише на виконання основної функції закладу. У нас це лікувально-діагностичний процес та господарська діяльність. Люди по-різному до цього ставляться, загалом із розумінням», - каже головний лікар Лариса Духневич.

Окрім благодійних внесків, додає медик, лікарні допомагають ремонтувати ті чи інші відділення приватні організації та люди, яких врятували.

ПОДЯКА ЛІКАРЮ НЕ МОЖЕ БУТИ ВИМОГОЮ

Керівник комунального медзакладу зауважує, що після одужання, інколи, люди хочуть подякувати своєму лікарю, що вважає особистою справою кожного. Однак Лариса Духневич застерігає, що вимагати «подяки» ніхто не має права.

«Якщо хтось хоче подякувати лікарю – то це справа пацієнта. Хай тоді лікар оббіжить зо 10 разів його і отримає віддяку. Але я категорично проти того, щоб було вимагання, мовляв, поки не заплатиш, то не зроблю. З цим у мене дуже строго і якщо такий факт дійсно буде – обов’язково прошу мене повідомити. За це я вклонюся та подякую. Бо це неприйнятно і в нашій лікарні цьому не бути», - наголосила пані Лариса.

З її слів, одним з ефективних механізмів контролю в лікарні є анонімні анкети, які роздають пацієнтам щоб моніторити ситуацію з персоналом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
МЕДИКИ Показати IP 25 Січня 2018 08:14
Все вірно! Влада на брехні далеко не поїде.
Пацієнт Показати IP 25 Січня 2018 08:19
Все це так.Але прочитавши і проаналізувавши можна твердо зробити висновок-тупик.І світла в кінці тунелю не передбачається.Бюджет мізерний,розкрадається на всіх етапах,кредити вже не дають,інфляція наростає...тут ще за кадри нічого не сказали,а з цим також біда.І знову питання-що робити?І відповідь-не знаю.Так і клигаємо.
Пацієнт Показати IP 25 Січня 2018 08:55
На жаль все правда
Фрейд Показати IP 25 Січня 2018 09:14
А якщо подякуєш наперед головному лікарю, то вона якось передасть про ієрархії, що більш дякувати не треба..))) Тоді точно, якщо рядовий щось заікнеться про подяку, буде "З цим у мене дуже строго"))))).
Юнг Показати IP 25 Січня 2018 11:24
Не займайтесь словоблудієм, не розбираючись в темі. Міська лікарня, одна з небагатьох установ, де збережене людське ставлення до хворих. В тому числі завдяки керівнику, яка постійно вникає в лікувальний процес, будучи сама висококваліфікованим лікарем.
123 до Юнг Показати IP 25 Січня 2018 13:30
сама себе і похвалила
скептик до Юнг Показати IP 25 Січня 2018 15:13
саме тому минулого року пацієнт помер після відмови у приймальному відділенні надати йому допомогу, , оскільки у нього не було коштів на ліки. навіщо займатись словоблудієм ? донедавна у ЛМКЛ взагалі не було каси, де можна було сплатити благодійну допомогу та інше. хоча більш логічно було поставити термінал. у інших лікарнях і цього немає. чи може у цій лікарні комусь дали безкоштовно якусь пігулку за рахунок бюджетного фінансування ? обраним пацієнтам надають безкоштовно ліки на сотні гривень . інші помирають під забором. 2800 грн за обслуговування ліжко-місця ? розпишіть, будь-ласка витрати. і нарешті, половина пацієнтів ЛМКЛ взагалі не жителі Луцька, але вони сплатили благодійну допомогу, тому там лікуються. для лучан же - черги щоб попасти у лікарню. ОТ ТАКА-ТО ГІПОКРАТІЯ
Анонім Показати IP 26 Січня 2018 00:32
З ціеї лікарні мені треба було забрати до дому інваліда першоі групи, учасника війни ,старечу. Я зайшов заказати швидку,що б на ній видвезти до дому практично не мобільну людину. Мені у приймальному відділенні, куди я звернувся сказали, треба зробити "добровільний" внесок 150 грн. Я кажу"Я можу зробити добровільний внесок 50 гривнів (доречі я оріентувався на те,що днями мені від лікарні ,після відвідування у цього хворого, пізно довелося їхати на таксі,за це я оплатив 46 гривен) ..І тут почалося: "Ми не можемо за таку сумму. Я кажу я роблю внесок. Ні тільки добровільний внесок 150 грн. Вони почали двонити комусь, виясняти. Кортше вони,а там їх було три прийоніці, казали,що за таку суму(ви чуете суму? не внесок а суму) ніхто не повезе вас. Якщо ми вам так замовимо нам самим треба доплачувати 100 гривен. Ну і почали далі нести усяку ахенею про безин,керосин...... Та я кажу, треба доставити до дому вашого паціента, якого ви привезли сюди на швидкій. Це інвалід першої групи,учаснк війни. На них це не діяло. І тільки після того,як я застосрвав принцип спочатку мягко говорячи і грубо висловлюючись.а потім грубо висловлюючись і мягко говорячи, я досяг того,що внесок у 50 грн спрацював. Отака історія іменно добровільного внеску.
Аноніму Показати IP 27 Січня 2018 11:22
50 гривнів не існує. Є 50 гривень. Полішук ти любашівський!
Олександр Показати IP 29 Січня 2018 12:00
Лариса Духневич сказала те, що хотіла і могла сказати. Статистика фінансування медичних закладів при діючому на сьогодні законодавстві дійсно явно не на користь хворих, але лікарням якось треба "викручуватись", хоча бувають факти, які явно не прикрашають роботу медичних закладів. Нехай би пані Лариса показала статистику покарання її правами порушників прав паціентів. Можливо тоді і нарікань було б менше. А щодо фінансування медицини, то це вже залежить від депутатів Верховної Ради і на першому етапі всі депутати мають лікуватись в умовах стаціонару не у Феофанії, а у лікарнях того населенного пункту, звідки вони обирались до Верховної Ради, або у приватних лікувальних закладах, але не в комунальних або державних привелійованих медичних закладах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus