USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Земля може загинути: 10 сценаріїв Макса Кідрука

14 Березня 2018 21:17
У Луцьку український письменник Макс Кідрук презентував четверту лекцію науково-популярного проекту «Quantum» - «Життя після смерті... Землі (10 не голлівудських способів знищити нашу планету)».

Лекція відбулася у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки за підтримки мистецького об’єднання «СтендаЛь».

«Я розповім про 10 цілком реалістичних способів знищення планети Земля. Під усіма ними я розповім аспекти сьогоднішньої реальності. Не буду розказувати про екологічні проблеми, бо максимум що може статися – не стане нас. А я розказую про знищення планети, що може зробити її «мертвою» для всього живого, що не буде взагалі жодного життя.

Зауважу, що майже усі фільми, які знімають у Голлівуді – не мають нічого спільного з реальністю. Для прикладу, фільм «Армагедон» (1998), де астероїд розміром зі штат Техас побачили лише за 18 днів до зіткнення, а на той час вже фіксували спалахи з інших галактик. Сама ідея абсолютно безглузда, адже хотіли підірвати цей астероїд вибухівкою, втім, для цього потрібно певне середовище. Ну гаразд, підірвали б, але замість однієї великої проблеми виникло б десятки тисяч шматків, які далі летіли б на Землю. Зрештою, замість однієї проблеми буде їх значно більше. Тому моя розповідь про науку і ймовірності», - анонсував письменник.
Теорії Макса Кідрука:
Зіткнення з іншою планетою. Це ймовірно з Марсом чи Венерою. Але постає питання: як це може бути? Це малоймовірно, але дуже реалістично, якщо якась зоря пролетить між цими двома планетами. 217 км за секунду – приблизна швидкість руху сонця. Астрономи натрапляють на гіпершвидкі зорі – 800-1000 кілометрів за секунду і більшість з них рухаються проти тіла галактики й можуть покинути її. Врешті-решт вони вирвуться з галактик.

У багатьох зоряних систем є не одне світило, а дві, не так, як у нас. Є планети-компаньойони, якщо такі крутяться неподалік від чорної діри, то одну з них може бути поглинено, тоді інша з величезною швидкістю змінює свій рух й виривається з галактики. Звісно, малоймовірно, що така гіпершвидка зірка пролетить через нашу сонячну систему, втім це цілком реально.

Глобальне замерзання. Коли гіпершвидка зоря не спричинить зіткнення планет, але Землю зірвало з її орбіти. Якщо ж Земля віддалиться на 300 мільйонів кілометрів від сонця, то загинуть рослини, не буде кисню і ми задихнемося. Втім, якщо вона зміститься на 1,5 мільярда кілометрів, то Земля промерзне до ядра, адже сонячної енергії не буде достатньо для подальшого існування взагалі навіть найменших форм життя. І найгірше, коли така блукаюча планета буде наближатися, ми будемо спостерігати, але нічого не зможемо з цим зробити.

«Засмаження планети». Якщо блукаюча зоря пройде між орбітою Землі та сонця, то нас потягне туди й станемо другою Венерою із температурою на поверхні 450 градусів.

Припинення обертання Землі. Швидкість обертання на екваторі – 1800 км за годину. Якщо раптово Земля зупиниться, то вже продовжуватиме далі рухатиметься з такою ж швидкістю. Я тут сам грав у «адвоката-диявола» і думав чи буде варіант для виживання, однак ні, бо виникне низка обставин. Всі планети обертаються за годинниковою стрілкою, а Венера в іншу сторону. Вочевидь, що відбувся якийсь катаклізм, що до цього призвело. Це може бути й зіткнення чи повз пролетить планета, яка своєю гравітацією зупинить рух планети.

Блукаюча чорна діра. Коли чорна діра поглинає одну з планет-компаньйонів, то вирветься маленька темна «плямка», яка розміром менша за Луцьк. І ми її не бачитимемо, поки вона не почне взаємодіяти з іншими тілами. Початок буде подібний до зіткнення з планетою, відбудуться різні катаклізми, втім, вона почне розривати нашу планету.

Чорна діра в земному ядрі. Він найменш реалістичний і тут можуть зі мною сперечатися фізики. Але можна зіштовхнути дві часточки, які утворять чорну діру. Якщо вона не зникне і почне розростатися, тоді все стиснеться до кульки у 3 сантиметри й це ми побачимо тільки тоді, коли земля почне провалюватися в діру.

«Відключення» гравітації. З нами нічого поганого не станеться впродовж перших 20 хвилин, наші тканини і органи втримує електромагнетизм. Усі почнуть левітувати. І на цьому хороші новини закінчуються. Всю Землю почне розривати у просторі.

Бомба з антиречовини. Це один із трьох найреалістичніших сценаріїв. Якщо говорити про ядерну чи водневу бомби, то поки немає на планеті стільки речовин, щоб можна було створити таку потужну, щоб підірвати усю планету. При вибуху звичайної речовини в енергію переходить 1%, при контакті речовини з антиматерією вийде 100% енергії - це буде величезний бабах. Якщо взяти хом’яка і антихом’яка, то вони рвонуть із силою 30 мегатонн і це у 2000 разів сильніше бомби, яку скинули на Хіросіму. Антиречовину виготовити не важко, проблемно зберігати. Вони часто виникають в електронному колайдері, але зникають через неймовірно малий розмір. Однак можна зробити магнітні пастки та їх накопичувати.

Контакт із «дивною» матерією. Є кварки які утворюють нейтрони, протони й стрейнджети. От ці останні, торкаючись чогось – перетворюють усе в «дивну» матерію. І вони можуть існувати в надрах нейтронних зорях. Зауважу, щодо дивної матерії, то науковці вже спорудили дорого вартісне обладнання, аби ловити ці частинки в космосі та вивчати їх.

Фазовий перехід у всесвіті. Це один із найреальніших та наймоторошніших. Це перехід речовини з одного стану в інший. Тут закон збереження енергії не порушується. І багато вчених не розуміють, що стримує всесвіт від переходу у вакуум.

Насамкінець Макс Кідрук анонсував уже 5 лекцію про квантову теорію, яка відбудеться у квітні: «Світ, розібраний на частини».

Підготував журналіст Вадим Панафідін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 14 Березня 2018 23:02
Вам панове нудно жити? Чи не має куди гроші діти? Допоможіть краще допоможіть онко - дітям, сиротам... Казкар тай годі.
Лучанин до Лучанин Показати IP 14 Березня 2018 23:26
Так говорять усі селюхи в усі часи: дайте нам грош, крихт, навіщо ви наука... А мудрі люди знають, що розвиваючи науку, популяризуючи її серед молоді, - менше буде неуків і калік!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus