USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Громадська рада Луцька не хоче Бандери біля РАГСу

11 Серпня 2011 16:58
Громадська рада при міському голові закликає не підігрувати політикам, розглянути ще раз можливі варіанти розміщення пам’ятника Степану Бандері в Луцьку та провести опитування аби дізнатися думку лучан щодо кращого місця постаменту провідника ОУН-УПА.

Члени Громадської ради зійшлися на думці, що пам’ятник Бандері Луцьку потрібен. Проте дискусійним виявилося питання місця встановлення постаменту.

Один з членів громадської ради, директор Центру політичного аналізу і виборчого консалтингу Михайло Наход зазначив, що майбутній пам’ятник Стапану Бандері уже став приводом до політичних суперечок.

Наприклад, одні політичні сили вимагають від влади фінансувати спорудження пам’ятника, , інші – збирають підписи проти його встановлення біля РАЦСу.

На думку Находа, при визначенні місця розташування пам’ятника варто врахувати думку громадськості, а не потурати політикам.

Спальний район не достойний Бандери
Михайло Наход каже, що в далекому майбутньому, коли РАЦС, можливо, перетворять у музей міста – то пам’ятник буде вартий того, аби стояти на цій площі.
«Як на мене, встановлення пам’ятника українським героям чи будь-кому в спальному районі - абсурдне і недалекоглядне. Тому що, по-перше, туристи дуже рідко відвідують спальні райони. І коли є ряд місць в центральній частині міста – мені здається варто попрацювати над цим... РАЦС – це не зовсім те місце, з яким можуть ототожнюватися героїчні вчинки Степана Бандери», - каже Наход.

Окрім цього, за словами члена ради, таке місце буде привабливим для вандалів, адже воно не надто пильно охороняється, на відміну від центру міста.
Більш того, акти вандалізму у цьому місці вже були. Нагадаємо, на камені, який встановили на знак майбутнього зведення пам’ятника, малювали свастику, а комсомольці влаштовували біля нього символічне спалення прапора.

«Місце освячене? Як на мене, це доволі слабкий аргумент. Місце може залишатися довгий час освячене і це не забороняє встановлювати пам’ятник в іншому місці», - каже Наход.

Находа підтримав перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук, зазначивши, що колись пам’ятник Тарасові Шевченку повинен був розміщуватися навпроти четвертої гімназії. Там також було освячене місце, втім нині він стоїть біля головного корпусу ВНУ.

Скромному Бандері – скромний пам’ятник

Михайло Наход пропонує розглянути місце розміщення пам’ятника біля Палацу учнівської молоді, у сквері на проспекті Волі навпроти Волинської філармонії або ж на розі вулиць Винниченка та Степана Бандери.
Нагадаємо, останній варіант відстоює депутат Антон Сосновський, який підготував відповідний проект рішення на розгляд сесії міськради.

Серед доводів прихильників розміщення постаменту біля РАЦСу – твердження про те, що це єдине місце, де може бути пам’ятник саме великого розміру. А також те, що Степан Бандера був хорошим сім’янином і мав чотирьох дітей, себто цінував сімейні традиції.

Заступник мера Святослав Кравчук каже, що на його думку ріг вулиць Винниченка і Бандери – найкращий варіант. Адже тут щодня ходять тисячі студентів та туристів. Крім того, на думку віце-мера пам’ятник може бути скромніших розмірів,а ніж передбачений проектом. І тим самим це применшить його цінність для громади.

«Я би не сказав, що пам’ятник святому Миколаю біля міської ради, який є в такому затиснутому приміщеннями місці, не несе духовного навантаження. Ніхто не змушує молодих приходити до Святого Миколая і ставити квіти», - навів приклад Кравчук.

«Це була скромна фігура (Степан Бандера, - «ВН») і я не думаю, що ця фігура погодилася замінити фігуру Леніна, або іншого лідера комуністичного періоду. Коли створювалися фігури великі, цією величиною принижували інших людей… Місце дуже гарне – це на Винниченка. По цій вулиці йдуть тисячі студентів і які приїжджають в місто», - зазначає віце-мер.

«На цій постаті мають виховуватися покоління. А не просто будуть ходити і, може грубо сказано, але одні будуть йти з прокльонами і поклонінням», - додав Кравчук.

Поїзд уже пішов, - «Свобода»

Голова фракції «Свобода» в Луцькій міській раді Святослав Боруцький каже, що містобудівна рада зі спеціалістами вже засідала і винесла своє рішення. Тому обговорення зайве.

«Вона винесла рішення, що дане місце відповідає всім тим речам, про які ми говоримо», - каже Боруцький.
Він називає Бандеру символом національно-визвольної боротьби, а не просто постаттю. Тому і пам’ятник має бути вагомим. Незадоволення тим, що кошти для пам’ятника мали б піти на дороги, Боруцький також називає нагнітанням обстановки.

Адже «100 виділених тисяч гривень – це сім метрів покриття. Тобто це вартість духовності? Чи не соромно так говорити?».

«Все створюється для керованого хаосу, і аби пам’ятника Бандері в Луцьку не існувало. Зараз основним лобістом цього питання є голова облдержадміністрації Бори Клімчук», - каже депутат.
«Постать Бандери не є неоднозначною для українців. Якщо це комусь не до вподоби – це їхні проблеми», - додає «свободівець».
«Проект, запропонований Сосновським – це ніщо інше, як провокація. І на жаль, спроба виступу Михайла Находа також може бути розцінена не більше як провокацією. Тому що в всій час міська рада зробила кілька кроків вперед для того, щоб всі громадяни сказали «так» вулиці Степана Бандери, «так» пам’ятнику, - каже депутат облради Олександр Пирожик.
Зазначимо, що за словами голови громадської ради Петра Верзуна питання про перенесення пам’ятника винесли на засідання ради ще два місяці тому.
«Сьогодні, враховуючи політичну ситуацію в державі, сидять на Київському майдані, в Києві і думають: як закинути через ЗМІ (а ми знаємо кому вони належать) якийсь камінь, аби підняти бурю питань. Аби розхитати міць, ідею, твердиню нашої області – Луцьк», - говорить Пирожик.
«Тут ще можна висловити аргументи: «Пам’ятник Бандери буде заднім місцем до входу в РАЦС стояти. Так до Коцана (ректор ВНУ імені Лесі Українки Ігор Коцан, – «ВН») в університеті пам’ятник Шевченка тим самим місцем стоїть», – додає Пирожик.

***

Не зважаючи на палкі промови зі сторони «свободівців», громадянська рада при міському голові вирішила, що над місцем розташування пам’ятника все ще варто помізкувати, закликавши архітекторів і спеціалістів, а не лише політиків. Також необхідно провести соціологічне опитування, принаймні телефонне, аби почути від лучан, де саме вони хотіли би бачити пам’ятник Степану Бандері.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
марко Показати IP 11 Серпня 2011 17:35
Спасибі, Наход, усі мої думки повторив, висловлені в коментах. Я на авторство не претендую. Правий і Боруцький, щодо саботажу встановлення я теж висловлював свою думку. Не має рації тільки Коцан, хай заслужить, щоб Шевченко до кабінету, де він сидить, передом повернувся.
Вольдемар Показати IP 11 Серпня 2011 18:16
«Постать Бандери не є неоднозначною для українців. Якщо це комусь не до вподоби – це їхні проблеми», - додає «свободівець». ------------------------------------- Це так депутат хамло говорить. Вам свободівцям ми не люди, а проблема ?
Зіна до Вольдемар Показати IP 12 Серпня 2011 11:45
От всі триндять, що Бандера - герой, і ніхто ще не сказав, що конкретно героічного зробила ця особа? Про архіви тридять якісь, книжки самописані, конкретно - що зробив (а не хтів, бо я теж багато хочу)? Ну скажіть, тільки без отого пафосу - боровся за незалежність України. Конкретні дії, бо у нас всі депутати всіх рівнів за державність боряться, тільки із своїм інтересом і для своєї кишені (подивіться на патріота Чернецького і згадайте аварію на львівській та режим роботи "Чері"), то може і їм героя дати?
Oleg1982 Показати IP 11 Серпня 2011 18:24
панове Свободівці, займайтеся економічними проблемами. Нікому не цікаво де ви СВОГО Леніна поставите. Читайте статтю ЛУЦЬКУ бракує коштів. Багато розуму не треба щоб вирішити де вліпити памятник, вирішіть проблеми які хвилюють людей
Клим Савур Показати IP 11 Серпня 2011 19:14
"Шановні, комуністи, регінали. запроданці, манкурти, - як би ви не "рвали горло", як би ви не "вигиналися" перед кремлем, пам"ятнику видатному борцю за волю України, степану Бандері, бути !!! Зарубайте це собі на носі !!! І буде він там стояти, де вирішили депутати, або більшість депутатів, яких вибирали лучани, і які зробили свій правильний вибір, коли на противагу , "протянутого", за допомогою різних технологій і маніпуляцій, антиукраїнськими силами, в крісло сів комсомолець романюк, вибрали достойних проукраїнських представників в Луцькраду
Oleg1982 до Клим Савур Показати IP 11 Серпня 2011 19:30
І будуть ваші представники депутати бігти аж бігом, як люди повстануть за ваші фанатичні ідеї. Дайте людям роботу, достойну зарплату а тоді називайте себе депутатами.Не за Бандеру люди голосували
Вольдемар до Клим Савур Показати IP 11 Серпня 2011 22:24
Ми не голосували за того Бандеру. Трішки охолонь. Краще б корисливими справами зайнялися, чим ставити пам"ятники тим кого більшість населення України рахує зрадником.
хвєдя Показати IP 11 Серпня 2011 19:47
Не один депутат не писав у програмі, що буде памятники бандітам-бандерам ставити, як прийде до влади.
марко Показати IP 11 Серпня 2011 19:59
Не відповідайте тому, хто підписується святим ім'ям (псевдом) Клима Савура. Це провокатор. Жоден націоналіст на таке святотатство не наважиться. Із нього ж такий радикал-націоналіст, як із мого г-на куля.
ЧуйНА Показати IP 11 Серпня 2011 22:23
Даєш здоровий глузд, а не проплачений політичний довбо@бізм!!!
Таня Показати IP 12 Серпня 2011 00:32
До Вольдемара.Не розписуйтесь за всіх українців.На сьогодні вже доступна література, архівні дані ,які підтверджують національно-патріотичний напрямок діяльності Степана Бандери.Читайте! Навчайтесь! Коли вже мине ,це зомбування радянської влади! 21 століття на дворі! Відкрийте очі! Вольдемар, займіться корисною справою, поприбирайте самостійно прибудинкову територію, впорядкуйте газони, облаштуйте дитячий майданчик, а в вільний час -прочитайте ПРАВДИВУ історію про Степана Бандеру, Романа Шухевича та інших.
Вольдемар до Таня Показати IP 12 Серпня 2011 10:12
На дверях хліву написано хрен,а відкриваєш а там дрова. Я хочу жити в країні без комуністичної і бандеровської ідеології.Мені що Гітлер,що Сталін,що Бандера - вороги.Історію пишуть писарі під диктовку своїх вождів. Комуністи писали одне,а на повірку вийшло зовсім інше. Цей шлях повторюють прихильники Бандери. Іде насильницька героїзація .
serafim до Таня Показати IP 13 Серпня 2011 15:40
Пані Тетяна приведу Вам лише два з багатьох "героїчних" вчинків Бандери.Матеріал з "Вікіперії"- 14 июня 1934 года польская полиция арестовала Степана Бандеру вместе с его товарищем, инженером Богданом Пидгайным («Быком»), вторым (вместе с Шухевичем) боевым референтом КЭ ОУН, когда они пытались пересечь чешско-польскую границу. На следующий день при входе в кафе, в Варшаве, выстрелом из револьвера был убит министр внутренних дел Польши Бронислав Перацкий. План нападения разработал Роман Шухевич, а общее руководство как доказала польская полиция осуществлял Степан Бандера. Это убийство дало Польше повод выступить в Лиге Наций с предложением введения международных санкций против терроризма, в качестве одной из которых предполагался запрет на политическое убежище для террористов.(Довідка:Як пишуть усі історики Європи це перший випадок спроби засудження тероризму на світовому рівні). В такой ситуации Е. Коновалец категорически запретил теракты на территории Польши.Но еще в мае 1934г Бандера отдал приказ и координировал еще одно преступление... В июле 1934 года по приказу Степана Бандеры был убит директор украинской гимназии Львова И. Бабий. Это вызвало большой резонанс в украинском обществе Галиции — все легальные партии осудили его. Резко осудил убийство Митрополит Галицкий Андрей Шептицкий, в опубликованной в местной прессе статье он писал — «нет ни одного отца или матери, которые не проклинали бы руководителей, которые ведут молодёжь на бездорожье преступлений», «украинские террористы, которые безопасно сидят за границами края, используют наших детей для убийства родителей, а сами в ореоле героев радуются такому выгодному житью».Оце і є лише два с сотень "героїчних вчинків" С.Бандери...А різню між поляками та українцями на Волині як Ви гадаєте,хто влаштував???Поїдьте у Польщу,вам там багато документів про цього "героя" покажуть...
Волинська Січ Показати IP 12 Серпня 2011 07:40
Зрадники ви всі, хто голосував і привів до влади теперішню, продажну прокремлівську владу... Скажіть, де обіцяні робочі місця, підвищення зарплат та пенсій, індексації, де інвестиції в економіку та промисловість... де обіцяне скорочення чиновників, чому процвітає хабарництво та корупція?... Чому дорожчає електрика, газ(кремль тепер же наш "брат"), бензин, комунальні послуги?... Чому подорожчали продукти в декілька разів ?... Чому, підвищений пенсійний вік для жінок, коли у нас один з найменший рівень життя?... Де обіцяні підприємцям "податкові канікули" а підприємцм приходиться платити зараз додаткові збори в пенсійний фонд... Чому виріс державний борг в декілька разів ?...
Вольдемар до Волинська Січ Показати IP 12 Серпня 2011 10:18
Так ти за неї і голосував, або сприяв цьому. Замість того , щоб розбудовувати майбутнє ви тягнете країну в минуле. І не потрібно говорити,що без минулого не буде майбутнього. Буде. А пам"ятник потрібно поставити українському народу за його тяжке життя.
ostap Показати IP 12 Серпня 2011 09:14
Одні і ті ж особи "дискутують" про одне і те ж в багатьох однотипних "новинах". Хочуть створити образ бурного обговорення гострого питання, але хто слідкує, то видно стиль дискусії: "сам дурак" п.с. а хто пробував гречку привезену з Китаю...?
Eliza Показати IP 12 Серпня 2011 10:31
Шок!!! Найшли до чого причепитись - до пам"ятника. Та ви "слуги народу" подивіться, як живуть люди.Молоді діти з вищою освітою не можуть ніде приткнутися, бо ви ж все узурпували!!!Дайте роботу молодим спеціалістам!!! Тоді хоч хтось вам подякує.
ант Показати IP 12 Серпня 2011 13:33
українському народу? тобто хохлам, пам'ятник треба ставити хіба що за його тупу байдужість і нездатність боротись за краще життя.
Знаючий Показати IP 12 Серпня 2011 14:28
Ага, як виділяти землю на десятки років шахрайській обспоживспілці за копійки, то комуно-регіональські писаки мовчали. Свобода виступаючи проти такого рішенння не турбувалась про економічні й соціальні питання?!! Поцікавтесь скільки платить один підприємець за 1 м кв. а скільки отримує з цього міська казна?!! Свободівці були проти! А тепер вони винні в тому що не має ні на що коштів? Пояснюю: 1 м кв вартує підприємцю на ринку 60,00 грн в місяць (офіційно). а ще є "одноразові безповоротні фінансові допомоги". В результаті в облспоживспілку за м кв поступає кожного місяця 100,00 грн. А ще є обов'язковим договір про охорону, а ще світло і т.д. Як наслідок ми, покупці платимо в облспоживспілку мільйони кожного місяця. Але потрібно Свободу вчепити за пам'ятник?!! Де був Верзун з Находом коли землю віддавали? Чому тоді громадська рада мовчала???
Павло Показати IP 12 Серпня 2011 16:46
Так звана "Громадська рада Луцька" це звичайна нікому невідома купка дуполизів від партії ПРирдунів і Климчука!
123 Показати IP 12 Серпня 2011 22:49
Слухайте, читайте вашу так звану"правдиву історію" краще... Вам замилюють очі. Справжніх героїв вже тепер ставлять ні в що,називають окупантами,а для зрадників (які співпрацювали з фашистським режимом) встановлюють пам'ятники. Це щоб ми дивились, вчилися, брали з них приклад...Ну жидва при владі, все зрозуміло.
Донбасс Показати IP 14 Серпня 2011 20:37
Выйдите из разряда "ДОТАЦИОННЫХ ОБЛАСТЕЙ", тогда и ставте памятники! Социальные пьявки Украины! Как вы всю страну ЗАЕ.....
Хатуль Мадан Показати IP 15 Серпня 2011 07:55
даунбасс, ану брысь в шахту! ахметову нужен новый майбах, а ты тут срач развел. пахать надо!
irka Показати IP 16 Серпня 2011 19:13
А давайте просто обмежимось якоюсь таблицею-барильєфом Бандери, а зекономлені кошти спрямуємо хоч на ремонт шкільних туалетів, дороги, майданчика дитячого (щоб нових Сталінів, Бандер і т.п не росло). Думате про майбутнє, а про ідолів минулого!!!!!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus