USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Курс на розвал: Порошенко прискорено йде шляхом Ющенка

7 Листопада 2015 12:42
Сьогодні танцюють усі, але тільки з кров'ю. Реванш регіоналів неможливий. Тому що реванш регіоналів автоматом приведе до розвалу країни. Але спроба реваншу буде, враховуючи появу Лукаш, Портнова в медійному дискурсі України. А це майже автоматом запускає дезінтеграцію при будь-якому натяку, що донецька братія (у політичному плані) з'явиться в Києві. Це означає, що схід (не Донецьк і Луганськ), а взагал і увесь схід країни під великим знаком питання.

Можливі сценарії розвитку політичних подій в Україні описує політолог Юрій Романенко на сайті «Хвиля».

Крім того, провал Саакашвілі в Одесі практично передбачений. Точніше кажучи, після місцевих виборів це факт, що вже відбувся. Тому під знаком питання і південь України.

Найсумніше, що показала ситуація з Корбаном і Лукаш – у силовиків не залишилося мотивації кого-небудь затримувати. Навіщо ризикувати, якщо затриманих гарантовано випустить суд? Правильно – не потрібно, тому силовики будуть блокувати накази. Простіше кажучи, президент втратив півтора року на вибудовування системи стримувань і противаг, але так і не взяв під контроль судову владу і силовий блок. Тепер суди і силовий блок визначають межі маневру президента.

Друга печалька полягає в тому, що у мешканців західної України формуватиметься мотивація нервувати і відмовитися від сходу країни, коли стане очевидно, що контроль над Києвом можуть отримати екс-регіонали в тому або іншому форматі близькому до 2010. Це не означає, що Янукович повернеться, він тут вже мало кому потрібний, але це означає, що конгломерат екс-регіоналів може знову спробувати отримати владу на центральному рівні у формально-легітимному полі, тобто через вибори. Сам факт такої спроби, як я вже сказав спочатку, висаджуватиме в повітря ситуацію в Києві.

Це посилить запит на децентралізацію, оскільки багаторегіональних еліт вважатимуть за краще закритися у своїх областях від центру, ніж витрачати час і ресурси на перманентну боротьбу за владу в столиці. Підв'язання ЛНР-ДНР каталізуватиме такі мотивації на заході і в центрі країни.

Росіяни, само собою, всіляко підстібатимуть будь-який варіант дестабілізації, яка розв'яже проблему руйнування слабкої суб'єктності Києва. В ідеалі їм потрібний концерт регіонів України, точно так як в Європі вони намагаються розіграти концерт великих держав. Розрідження України і введення в переговорний процес із Заходом представників окремих регіонів вирішить для Кремля питання виходу з під удару санкаций.

У цьому плані ЄС і Україна дуже схожі: вплив центру слабшає, відбувається нарощення регіональних диспропорцій, конфлікти на периферії, небажання еліт прийняти реальність, що змінилася, і вийти за рамки старих уявлень про світ. Тому Україна дає Європі сьогодні досить чітку картинку, що буде з нею, якщо вона намагатиметься вирулювати з кризи в дусі "змінювати ландшафти, щоб нічого незмінилося по-сути".

Ще один цікавий момент, точніше кажучи, закономірність - після Кучми кожен український президент, грубо кажучи, сидів в півтора-два рази менше попередника.

Кучма - 2 терміни

Ющенко - 1

Янукович - дві третини

Порошенко -...

Ну, ви зрозуміли.

Винити нікого не треба. Пропетляти не вийде.

Як розвиватиметься ситуація? На цьому етапі, усі сторони конфлікту домовляться з базових питань. Порошенко переконався, що він не так сильний, як представлялося під час рейду з Корбаном. Коломойський переконався, що Порошенко може ударити, тому потрібно час для перегрупування. Ахметов бачить, що Яценюк ослаб і потрібна нова фігура лобіювання інтересів. Тимошенко потроює зусилля із поверненням у виконавчу владу, гойдаючи хвилю популізму. Льовочкін також грає на перевибори. Фірташ цілком задоволений поточним становищем.

Яценюк слабкий, але міняти доки немає на кого, оскільки це обрушить хитке олігархічне перемир'я. Тому в грудні, швидше за все, буде призначення кількох ключових міністрів за якими стоятимуть ті або інші ФПГ. Потім пройде час Нового року, а ось після цього почнеться розгойдування ситуації. По всій ймовірності, січень-травень будуть критичними для Порошенка і України в цілому.

Потрібний, напевно, сильний фінал для статті, але в голову особливо нічого не приходить. Тому вставлю кінцівку з іншої своєї статті "Змова Німеччини і Росії: Україна на краю політично неминучого", опублікованою на "Хвилі" 23 серпня 2014 року, за день до Іловайська.

"Сьогодні ми стоїмо на порозі ситуації, коли політично неможливе стає політично неминучим. Розділ України у дусі пакту Молотова-Ріббентропа ще рік тому здавався багатьом неможливим, сьогодні виглядає загрозливо неминучим. Зникнення багатьох представників правлячої еліти з політичної авансцени ще учора (у 2013 році - прим. автора) здавалося неможливим вже стало історичним фактом. Все, що потрібно, коли політично неможливе раптом набуває рис політично вірогідного - набути легкості дії відповідно до своїх уявлень про світ. Україна переступає через Рубікон своїх страхів і комплексів, які тримали її в загородці вічно інших, вічно наздоганяючих, вічно побитих. У жорстокій боротьбі до нас приходить розуміння своєї самотності і тих можливостей, які дають кожному подорожньому, який кидає виклик долі і рухається вперед наперекір усім випробуванням.

P.P.S: Усе вищесказане є одним з трьох сценаріїв розвитку ситуації, які я описував за кілька тижнів до місцевих виборів в статті "Олігархи проти Порошенка: рушійні сили фінальної кризи Другої Української Республіки", але у світлі останніх подій "війна усіх проти усіх" виразно перетворюється у базовий варіант.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Анонім Показати IP 7 Листопада 2015 13:00
реванш регіоналів іде повним ходом,проведіть аналіз не партій,а прізвищ депутатів,які пройшли до міських та районних рад і все стане ясно
Анонім до Анонім Показати IP 8 Листопада 2015 08:42
Что поделаешь, если профессионалы всегда были есть и будут востребованы. А так как свидомизм и профессионализм несовместимы между собой, то и имеем ситуацию, описанную тобою.
Ми ідіоти ?! Показати IP 7 Листопада 2015 13:14
Бережіть Україну !!! Землю на якій живемо... (В.СОСЮРА) Любіть Україну, як сонце, любіть, як вітер, і трави, і води, в годину щасливу і в радості мить, любіть у годину негоди! Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її, вічно живу і нову, і мову її солов'їну. Для нас вона в світі єдина, одна в просторів солодкому чарі... Вона у зірках, і у вербах вона, і в кожному серця ударі... Як та купина, що горить —— не згора, живе у стежках, у дібровах, у зойках гудків, і у хвилях Дніпра, і в хмарах отих пурпурових. Любіть у коханні, в труді, у бою, як пісню, що лине зорею... Всім серцем любіть Україну свою —- і вічні ми будемо з нею!
Кріс до Ми ідіоти ?! Показати IP 7 Листопада 2015 14:18
Ми ід***ти
В.Сосюра Показати IP 7 Листопада 2015 13:21
Маємо зразок любові до народу України і України-неньки.... Вірш Любіть Україну він написав у 1944 році — році остаточного визволення України від німецько-фашистських загарбників. Твір є великим проявом безмежної любові поета до рідної Батьківщини і її культури. Імпульсом для написання поезії стали факти цинічного, брутального ставлення державних чиновників, шовіністів до української культури. Вірш уперше був опублікований у «Київській правді» та «Літературній газеті». Патріотичний вірш «Любіть Україну!» у 1951 р. став причиною найгостріших звинувачень поета в націоналізмі. В.Сосюру знову перестають друкувати, він живе під прямою загрозою арешту, яка зникає тільки зі смертю Сталіна 1953 року.
Анонім до В.Сосюра Показати IP 9 Листопада 2015 00:55
Угу, особенно если учесть тот факт, что он был награжден высшей наградой тех времен - Сталинской премией. И именно за стихотворение «Любіть Україну!».
дідо Показати IP 7 Листопада 2015 13:43
Ющенко був найкращим українським президентом. Якби не кремлівська агентка Тімашєнка не пересварила всіх,розвалила економіку ,знецінила гривню та розчистила дорогу Януковічу.
Кріс до дідо Показати IP 7 Листопада 2015 15:18
Капец какой умный
Анатоль_ до дідо Показати IP 7 Листопада 2015 15:31
Порошенко кращий!
Віталік до дідо Показати IP 24 Грудня 2015 11:29
Я згідний. але він прийшов не в свій час. Наші люди не готові до лібералізму, їм лиш твердий кулак потрібен. Хто більше нього піднімав тему Голодомору, культурні традиції, любов до рідного? Ніхто. Сьогодні, будь-яке, відстоювання національного призводить до образливого ярлика "агент кремля", не розгойдуйте ситуацію в державі. А куди вже більше її розгойдувати. Ще ніколи з часу незалежності українська мова не була настільки знівельована, а російська отрмала вищий статус. Навіть росіяни вже сміються з нас, що засідання вищих державних чиновників проходить російською.
перевибори влади Показати IP 7 Листопада 2015 14:34
- Що зміниться після виборів...? -Думаю нічого не зміниться... - А чому? -Знаєте, добрі люди, .... якщо на купу лайна покласти декілька вишеньок, то лайно не стане тортом...!!!
Андрій Показати IP 8 Листопада 2015 01:00
Ну прийшов до влади, то веди себе нормально - роби те, що очікують від тебе люди. Ні, прийшовши до влади, людина все робить щоб її зненавиділи. Чому так? Звертаюсь при нагоді до Сашка Товстенюка. Якщо станеш мером, то будь нормальним. Га?
Анонім Показати IP 8 Листопада 2015 01:42
Пянчуга президент пропивае нашу країну
Вася Показати IP 8 Листопада 2015 08:03
Шо, знов??!
вікТОР Показати IP 9 Листопада 2015 17:41
Ющенко і Порошенко просрали можливість скористатися довірою людей. Вони обидва могли провести БУДЬ-ЯКІ зміни в життя країни і їм з українців ніхто нічого не сказав би. Люди згодні були терпіти негаразди, бо очікували змін та реальних ДІЙ. А закінчилось усе як завжди - поділом грошей, земель та фінансових потоків. ЖАЛЬ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus