USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Порошенко гальмує призначення глави Нацбанку, - нардеп

24 Грудня 2017 09:56
Цього сесійного тижня Верховна Рада мала намір звільнити Валерію Гонтареву і призначити нового керівника Національного банку. Питання могло бути винесене на розгляд парламенту 21 грудня.

Зранку у четвер стало відомо, що зміна глави НБУ не стоїть у порядку денному. Народні депутати пояснюють це заминкою з боку президента Петра Порошенка, пише Gazeta.ua.

«Немає подання від президента. У порядку денному відповідного питання нема. Згідно з Конституцією України, це виключно повноваження глави держави», - пояснив заступник керівника фракції БПП Олексій Гончаренко.

«У нас немає незалежного національного банку. Є Нацбанк, який дуже серйозно залежить від президента. Голова Національного банку — додаткова рука президента в НБУ. Хочете запитати (про причини відтягування, - ред.) - запитайте це у Петра Олексійовича», - відповів позафракційний нардеп Віктор Чумак журналістам.

«На голову НБУ не змогли зібрати голоси. У всіх є свої бажання — в обмін на голоси щось отримати. Не всі приходять в залу, щоб працювати. Хтось — щоб отримати якісь преференції», - зазначив позафракційний Борислав Береза.

При цьому нардеп від БПП Іван Вінник заявив, що відсутність керівника Нацбанку позитивно впливає на курс валюти.

«Зараз система працює в автоматичному режимі. Курс формується на базі попиту та пропозиції. Ніхто не втручається і не регулює його. Світова практика говорить, що це найкращий ринковий механізм, щоб не було зловживань, корупції, ризиків. Верховна Рада — головний політичний орган країни, де часто популізм і демагогія переважає рацію. Тому такі сенситивні призначення, як голови НБУ, можуть сколихнути інфляційні процеси та девальвацію національної валюти. Це не потрібно суспільству, особливо напередодні різдвяних свят», - вважає Вінник.

За інформацією представника Кабміну в парламенті Вадима Денисенка, на посаду глави НБУ розглядається одна кандидатура - Якова Смолія. Він із 11 травня виконує обов'язки керівника Нацбанку.

Смолій потрапив у Нацбанк в 1991 році. Працював у комп'ютерному відділі в Тернопільському обласному управлінні НБУ. Із 1994 до 2005-го був начальником управління автоматизації. Пізніше — заступником голови правління банку "Аваль". Потім створив із партнерами банк "Престиж". Працював у наглядових радах страхових компаній. Займався молочним бізнесом.

У декларації за 2016 рік Смолій вказав майже $4 млн і понад 6 млн грн на банківських рахунках, а також 120 053 грн пенсії. За рік отримав 1,8 млн грн зарплати. Володіє чотирма і має у спільному користуванні три земельні ділянки. Є співвласником 12 офісів, одного будинку і фізкультурно-оздоровчого комплексу в селі Погреби під Києвом, апартаментів в окупованому Севастополі. Задекларував машину для гольфу і гідроцикл.

Читати ще: Як Гонтарева і Ко допомагає російським банкірам уникнути суду

6 квітня Валерія Гонтарева подала президентові заяву про відставку з 10 травня 2017 року за власним бажанням. До 26 вересня Гонтарева перебувала в оплачуваній відпустці. З 26 вересня вона продовжила перебувати у відпустці за свій рахунок до затвердження її відставки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus