USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Це дитинство»: Кравчук заявив, що говорити про капітуляцію України немає підстав

5 Жовтня 2019 09:57
Говорити про здавання національних інтересів і капітуляцію України в конфлікті на Донбасі зараз не можна.

Про це заявив перший президент України Леонід Кравчук в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» на каналі «Україна» ввечері 4 жовтня, передає Гордон.

«Це просто не аргументовано. Зараз говорити про капітуляцію – це дитинство. Немає кроків капітуляції. Є підписаний у Мінську документ, який відкриває дорогу до подальших дій. Адже умовою президента Путіна до проведення зустрічі в нормандському форматі було створення передумов, щоб прийняти реальне рішення (за результатами нормандського саміту), а не завершити саміт словами і розмовами», – сказала Кравчук.

Якщо на нормандському саміті президент України Володимир Зеленський, президент Франції Еммануель Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель погодять питання передання кордону під контроль України, демілітаризації окремих районів Луганської та Донецької областей і створення умов для проведення місцевих виборів, жодної капітуляції не буде, підкреслив Кравчук.

«Я хочу, щоб це слово вийшло з нашої термінології до нормандського формату. Якщо там Путін і його команда заявлять, що вибори мають пройти в таких умовах, які є сьогодні на частині Донецької і Луганської областей, я сам скажу, що це неприйнятно. Давайте дочекаємося нормандської зустрічі», – сказав він.

Перший президент зазначив, що Путіну довіряти «дуже важко».

«Але якщо ми із самого початку всі прийдемо до висновку, що йому довіряти не можна, чого їхати в Париж? Для того, щоб розпочинати будь-який процес – позитивний чи негативний – треба довіряти людям, починати з довіри. Якщо ми почнемо з недовіри, на цьому все й завершиться. Тому я знову ж таки звертаюся до людей. Капітуляції немає, «зради» немає. Сьогодні і завтра вибори не почнуться», – підсумував Кравчук.

Верховна Рада ухвалила закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей у вересні 2014 року (необхідність такого законодавства зафіксовано в Мінських угодах про врегулювання конфлікту на Донбасі). Парламент уже кілька разів продовжував його дію, востаннє – до 31 грудня 2019 року. У ст. 10 цього закону зазначено, що всі його основні положення почнуть діяти тільки після проведення на Донбасі місцевих виборів за українським законодавством із дотриманням міжнародних стандартів.

1 жовтня 2019 року члени тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на сході України і представники окремих районів Донецької та Луганської областей дали письмову згоду на затвердження тексту «формули Штайнмаєра», якою передбачено порядок набуття чинності кількох пунктів Мінських угод щодо місцевих виборів в ОРДЛО. У листі на ім’я спецпредставника ОБСЄ у ТКГ Мартіна Сайдіка, який підписав представник України у тристоронній контактній групі Леонід Кучма, йдеться, що Україна приймає текст формулювання імплементації «формули Штайнмаєра» в українське законодавство, поширений і погоджений дипломатичними радниками глав держав та урядів України, ФРН, Франції та РФ 11 вересня 2019 року.

Як заявив президент України Володимир Зеленський, положення «формули Штайнмаєра» полягають у тому, що закон про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей почне діяти за умови проведення в цих районах місцевих виборів відповідно до законодавства України й після публікації звіту ОБСЄ щодо виборів відповідно до стандартів організації. «Жодних виборів під дулами кулеметів не буде і не може бути», – підкреслив Зеленський. Він зазначив, що усунуто останню перешкоду на шляху до проведення саміту «Нормандської четвірки».

Нардеп від «Слуги народу» Богдан Яременко заявив, що домовленість, якої тристороння контактна група досягла в Мінську 1 жовтня, була умовою Росії для проведення зустрічі «Нормандської четвірки», водночас в України є свої «червоні лінії» щодо Донбасу. «Саме ці лінії – це те, що будемо відстоювати ми, депутати партії «Слуга народу», тоді, коли справа дійде до розгляду закону про порядок місцевого самоврядування», – сказав Яременко. Глава парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив, що поки немає «ні тексту, ні концепту» нового законопроєкту про особливий статус Донбасу.

Після підписання «формули Штайнмаєра» в Україні відбулися акції протесту. 1 жовтня в мітингу на Майдані Незалежності в Києві та біля Офісу президента взяло участь кілька сотень людей. Наступного дня на акцію з гаслом «Ні капітуляції» вийшли жителі не тільки столиці, але й щонайменше 10 інших українських міст.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Ну да Показати IP 5 Жовтня 2019 10:29
янек ще всіх не засрокоїв, а так всі.
УКРАїНЕЦЬ Показати IP 5 Жовтня 2019 10:33
Кравчуко-кучмівське правління відчуваємо всі.Один залишив в Криму окупантів,а другий створив олігархат.Так і мучимось донині.
Виборець Показати IP 5 Жовтня 2019 11:39
Віддав Україну Олігархам і ще має совість щось говорити. Неавторитет і провокатор
Носатий дядько Показати IP 5 Жовтня 2019 12:46
Старий маразматик, який проср/в усе, що можна було ...
лучанин Показати IP 5 Жовтня 2019 13:15
За то, Украину оставил без ядерного оружия, его за я*ця нужно. Теперь вот сколько смертей.
яйо Показати IP 5 Жовтня 2019 14:06
Жодного поступу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus