USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

У Польщі переконані, що атаку на консульство в Луцьку організували в Кремлі

7 Квітня 2017 18:46
У Варшаві чітко усвідомлюють, що обстріл Генерального консульства Польщі в Луцьку був організований з Російської Федерації. Це була спрямована провокація з метою посварити Польщу з Україною.

Про це у п’ятницю заявив колишній міністр оборони Польщі Богдан Клих, передає replyua.net.

Він переконаний, що напад на польське консульство в Луцьку – це чітко спланована провокація Москви, головна мета якої – посварити Варшаву з Києвом у власних корисливих цілях.

«Напевно, що польське консульство було обстріляне із гранатомета. І це при тому, що в України цієї зброї немає в достатній кількості, але все одно цей випадок трапився. Я не сумніваюся, що це робота Кремля – підірвати тісні відносини між Польщею та Україною», - заявив Клих.

В той самий час керівник Інституту трансприкордонної співпраці Адам Лелонк також висловив глибокі сумніви з того приводу, що напад на польське представництво було сплановано українцями. Він наголосив, що звинувачення на адресу радикальних сил України являється цілковитою нісенітницею. «Це був теракт, і питання в тому, хто його організував. Це початок другого, більше небезпечного етапу провокацій з боку Російської Федерації», - наголосив він.

«Немає жодного іншого логічного пояснення: складно уявити представника українського праворадикального руху, котрий прибіг би з гранатометом у Західну Україну і стріляв би по поляках замість того, щоб бути на фронті. Якщо хтось думає, що українські радикали зорганізували цей напад і навмисно скерували його проти Польщі, то це нонсенс», – сказав Лелонк.

На його переконання, теракт у Луцьку є частиною російської політики, спрямованою на конфлікт між Польщею та Україною. Ця політика включає в себе, серед іншого, двічі знищений пам'ятник загиблим полякам у Гуті Пеняцькій. «Ці провокації відбуваються протягом декількох місяців. З січня, коли був пошкоджений пам'ятник, вони увійшли в нову фазу. Раніше я передбачав, що будуть нові заходи, включаючи насильство, тому що зірвати діалог Польщі з Україною не вдається», – заявив він.

«Випадок у Луцьку був проявом іншої, ще більш небезпечною ескалації. Тут потрібні три елементи: атака проти поляків, згадка про Волинь та тероризм. Якби я був російським пропагандистом, то не вигадав би кращого контексту. Була ідея побудувати теракт на основі історичного тла, який для поляків викликає емоційну реакцію», – зазначає Лелонк.

Він нагадує: російські політики і російські ЗМІ інтерпретували інцидент в Луцьку як акцію «бандерівців» з нагадуванням про «злочини УПА». «Бандерівці знищували поляків, нинішні стріляють по них. Щоб не було ніяких ілюзій», – зазначив у своєму Twitter член Держдуми Росії Алєксєй Пушков. А після того, як теракт прокоментував український президент, додав: «Порошенко засудив обстріл польського консульства в Луцьку, продовжуючи героїзацію вбивць понад 100 тисяч поляків. Чи побачать у Варшаві в цьому протиріччя?».

Між тим, говорить Лелонк, насправді Польща сприймається українцями мегапозитивно і навіть такі націоналістичні рухи, як «Свобода» чи «Правий сектор», відхиляють закиди у антипольських настроях.

Нагадаємо, у ніч з 28 на 29 березня в Луцьку обстріляли будівлю Генконсульства Польщі, яке знаходиться за адресою: вулиця Дубнівська, 22-Б. Постріл здійснили з дороги на перехресті вулиць Дубнівська та Глушець. Саме там знайшли задню кришку тубуса від гранатомета, який і став знаряддям обстрілу.

У СБУ офіційно назвали обстріл Генерального консульства Польщі в Луцьку терористичним актом, а в діях зловмисників правоохоронці вбачають чіткий слід російських провокаторів. У зв’язку з терактом, усі польські консульства в Україні припинили роботу.

Як повідомлялося, голова Волинської обласної ради Ігор Палиця різко засудив обстріл будівлі Генерального консульства Польщі в Луцьку та заявив, що здійснена провокація має на меті посіяти розбрат між Україною та Польщею.

Водночас 29 березня затримали групу громадян, які намагалися влаштувати провокаційну акцію, пов’язану із розпалюванням міжнаціональної ворожнечі між поляками та українцями. А саме близько 150 осіб із плакатами «Припиніть геноцид поляків в Україні» перекрили трасу Львів - Рава-Руська поблизу села Гряда Жовківського району. Ці події правоохоронці пов'язали між собою й затримали організаторів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Кастрюлька Показати IP 7 Квітня 2017 19:07
"Напевно, що польське консульство було обстріляне із гранатомета. І це при тому, що в України цієї зброї немає в достатній кількості, але все одно цей випадок трапився. ",- он вообще, в адеквате?
123 Показати IP 7 Квітня 2017 19:43
Железные доказательства привели конечно, вполне достаточные для того, чтобы их печатать в вн. Дело Геращенко живёт и побеждает!
Семен Показати IP 7 Квітня 2017 20:08
"У Варшаві чітко усвідомлюють, що обстріл Генерального консульства Польщі в Луцьку був організований з Російської Федерації." та "Постріл здійснили з дороги на перехресті вулиць Дубнівська та Глушець." - так конкретно звідки стріляли?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus