USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Вони наплювали на Конституцію: топ-100 кнопкодавів Ради

20 Листопада 2017 10:57
Третю річницю набуття своїх повноважень народні депутати України відзначили по-особливому: 9 листопада Громадський рух ЧЕСНО зафіксував сотого кнопкодава восьмого скликання. До кінця робочого дня четверга цифра порушників Конституції сягнула 102.

Про кнопкодавів-рекордсменів і не тільки — у матеріалі проекту ЧЕСНО, пише Аргумент.

Коаліція кнопкодавів

Найбільше кнопкодавів восьмого скликання входять до фракції партії БПП «Солідарність»: за даними ЧЕСНО за три роки роботи 31 депутат Блоку накнопкодавив 111 разів.

Трошки менше кнопкодавів — 23 депутати — із результатом у 63 порушення Конституції назбиралось у фракції ще однієї партії влади «Народний фронт», що зайняла в антирейтингу непочесне друге місце. Однак, якщо аналізувати не за кількістю кнопкодавів, а за кількістю випадків неособистого голосування, то коаліціанти з НФ поступаються депутатам із партії «Відродження»: 18 із 26 депутатів цієї фракції накнопкодавили 76 разів. Таким чином, у цій групі, що повністю складається з мажоритарників, на кожного депутата припадає в середньому майже по три зафіксованих факти кнопкодавства — значно більше, ніж у всіх фракціях-суперниках.

За четверте місце антирейтингу змагались депутати фракцій партії «Опозиційний блок» та Радикальної партії Олега Ляшка. Станом на 12 листопада «Оппоблок» взяв гору: 12 депутатів із результатом у 27 порушень Конституції проти 9 депутатів РПЛ із результатом у 26 випадків кнопкодавства.

Шосте та сьоме місця антирейтингу обійняли депутати фракції «Воля народу» та позафракційні депутати — 6 і 3 порушників Основного закону відповідно накнопкодавили по 9 разів. Виходить, позафракційні кнопкодавлять вдвічі ефективніше.

Депутати фракції партії «Батьківщина» та «Самопоміч» восьмого скликання за кнопкодавством жодного разу помічені не були.


Топ-чарт

Антирейтинг найбільш злісних порушників Конституції очолюють три мажоритарники. «Бронзу» виборов депутат із м. Їзмаїл Одеської області Олександр Урбанський (БПП) із результатом у 18 зафіксованих фактів неособистого голосування.

П’єдестал непошани на цей раз розділили два депутати: із результатом у 19 випадків кнопкодавства найбільш злісними порушниками Конституції виявились мажоритарник Черкащини Антон Яценко («Відродження») та мажоритарник Хмельниччини Андрій Шинькович (БПП).

Загалом, серед топ-12 кнопкодавів дев’ять мажоритарників і три списочники — по три депутати із БПП, НФ та «Відродження», один із «Оппоблоку» та один позафракційний. Їхні досягнення на ниві неособистого голосування наведено у інфографіці.


Ювілейний кнопкодав

Сотим порушником Конституції, якого зафіксував Громадський рух ЧЕСНО, виявився лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Разом із ним у той день накнопкодавило чимало депутатів однойменної та інших фракцій, встановивши антирекорд кнопкодавства за один сесійний день.


Доженемо-переженемо

Народні депутати восьмого скликання за три роки своєї каденції встигли сумарно накнопкодавити 321 раз. Це вже на 23 випадки неособистого голосування більше, аніж спромоглися депутати за усе сьоме скликання. Треба визнати: робота Верховної Ради сьомого скликання тривала близько двох років. Проте, це жодним чином не виправдовує регулярного порушення Конституції чинними народними депутатами.

Із інфографіки також зрозуміло, що кнопкодави восьмого скликання значно ефективніші за своїх попередників: на кожного чинного кнопкодава припадає близько 3 порушень Конституції у порівнянні з близько 2 порушеннями на кожного кнопкодава сьомого скликання.

Та невже

У 2016 році спікер ВРУ Андрій Парубій запевняв, що у восьмому скликанні проблеми кнопкодавства не існує.

Фактично кнопкодавства в парламенті немає, це поодинокі випадки. Їх було не більше п\’яти разів. Тому я вважаю, що найбільша проблема парламенту — це невідвідуваність депутатів, — сказав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus