USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

4 травня: події, факти, дні народження

4 Травня 2011 00:01
День народження сьогодні відзначають лікар-ендокринолог Волинської обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України Ірина Комарницька, начальник Регіонального управління департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України у Волинській області Юрій Кузьмінчук, волинський художник Петро Собко.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, успіхів і достатку.
4 травня народилися російський політичний і громадський діяч, есер, голова Тимчасового уряду Олександр Керенський, німецький промисловець, творець автомобілів «Опель» Фріц фон Опель, радянський композитор, автор пісень «Комсомольці-добровольці», «Тече Волга», «Пісня про Дніпро» Марк Фрадкін, єгипетський політичний і державний діяч, президент Єгипту у 1981-2011 роках Хосні Мубарак, британська актриса і фотомодель англо-голландського походження Одрі Хепберн, радянський диригент, піаніст і педагог Геннадій Рождественський, український політик, народний депутат кількох скликань раніше – голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, генерал-майор СБУ Григорій Омельченко, український футболіст Юрій Вірт, бразильський футболіст Фернандіньйо, українська естрадна співачка Настя Каменських (на фото).
1715 – у Парижі виготовлено першу складану парасольку.
1838 – діячі російської культури, продавши портрет поета Василя Жуковського роботи живописця Карла Брюллова, викупили з кріпацької неволі в пана Енгельгардта українського поета Тараса Шевченка.
1904 – США отримали зону Панамського каналу в безстрокове володіння.
1904 – у Великій Британії Фредерік Ройс і Чарльз Роллс почали виробництво автомобілів під назвою «Ролл-Ройс».
1904 – засновано німецький футбольний клуб «Шальке» (Гельзенкірхен).
1927 – у США створено Академію кіномистецтв, яка зараз вручає призи «Оскар».
1935 – радянський лідер Йосип Сталін на випуску червоних офіцерів промовив свою знамениту фразу: «Кадри вирішують усе!».
1945 – з’явилася «Декларація Проводу ОУН» (бандерівської), яка містила заклик продовжувати боротьбу, покладаючись на власні сили, накреслювала широку програму і тактику дій. Намічено перейти до вужчих форм підпільної боротьби, щоб убезпечити себе від значних втрат, створити умови для можливості розглянути рух опору в часі, зміцнити й розбудувати конспіративну мережу.
1960 – Радою Міністрів СРСР ухвалено постанову «Про зміни масштабу цін і заміну грошей, які зараз перебувають в обігу, новими грошима». Відповідно до неї з 1 січня 1961 року відбулася 10-разова деномінація.
1961 – в СРСР прийнято указ про посилення боротьби з дармоїдством.
1968 – у меню мережі «Макдональдз» вперше з'явився «Бігмак».
1979 – Маргарет Тетчер стала прем'єр-міністром Великої Британії – першою і поки єдиною жінкою на цій посаді.
1982 – найвищу вершину світу Еверест уперше підкорили радянські альпіністи (на чолі групи – Володимир Балибердін та Едуард Мисловський – о 14:35). Після цього українці Сергій Бершов та Михайло Туркевич, що покинули штурмовий табір о 18:00, здійснили перше в історії нічне сходження на Еверест. До 9 травня найбільшу вершину підкорили решта сім членів радянської експедиції.
1986 – зона евакуації навколо Чорнобильської АЕС збільшена до 30 кілометрів. Почалася евакуація 29 тисяч мешканців зони.
1988 – компанія «Пепсі-кола» стала першою західною фірмою, яка викупила рекламний час на радянському Центральному телебаченні.
1990 – Верховна Рада Латвійської РСР різко засудила включення Латвії до складу Радянського Союзу й оголосила про відновлення незалежності Латвійської Республіки
1992 – президент Леонід Кравчук видав указ створення Книги пам'яті України.
1994 – депутати Європарламенту проголосували за повноправне членство в ЄС Фінляндії, Норвегії, Австрії та Швеції з початку 1995 року.
1994 – ізраїльський прем'єр-міністр Іцхак Рабин та лідер Організації визволення Палестини Ясир Арафат підписали мирний договір про самоуправління Палестинської автономії в Секторі Газа та в Єрихоні.
2000 – предмети із затонулого в 1912 році «Титаніка» продані з аукціону «Сотбіс» за 60 тисяч доларів.
2000 – відбулися перші в історії міста вибори мера Лондона, переміг Кен Лівінгстон.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus