USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

12 серпня: події, факти, дні народження

12 Серпня 2014 00:00
Сьогодні, 12 серпня, відзначають Міжнародний день молоді, який встановила Генеральна Асамблея ООН 17 грудня 1999 року за пропозицією Всесвітньої конференції міністрів у справах молоді.

Сьогодні святкують іменини Анатолій, Валентин, Герман, Іван, Максим, Клара, Леонід, Петро, Павло.

Наша хроніка

Минулого року у цей день лучани грали в психологічні ігри. Тоді, в обласному центрі Волині відбулося творче заняття із арт-терапії «Мандала гармонії із кольорового піску», організоване за стародавньою індійською традицією.

Окрім того, волинський скансен потрапив у десятку кращих музеїв України. Музей історії сільського господарства скансен у Рокинях, увійшов у І десятку музеїв України з обслуговування і надання екскурсійних послуг.

У 2011 році редакція інформувала, що на Волині затримали контрабанду старовинних ікон. Тоді, три старовинні ікони виявили на митному посту.

Також видання писало, що українці читають найменше в Європі. Половина українських школярів не беруть в руки книги, а країна в цілому претендує на лідерство серед країн, що найменше читають.

Народилися:

Цього дня народилися український письменник-полеміст, греко-католицький митрополит Київський і Галицький, один із засновників Української греко-католицької церкви Іпатій Потій, український і радянський оперний співак Олексій Кривченя, український мовознавець, поліглот Андрій Білецький, американський бізнесмен, меценат, громадський діяч, президент Франції (з 2012-го року) Франсуа Олланд, нідерландський футболіст, нападник Клас-Ян Гунтелар, засновник фонду «Відкрите суспільство Джордж Сорос, американський джазовий гітарист та композитор Пет Метіні, бразильський футболіст, нападник Клебер (де Соуза Фрейтас).

Сталося:

1851 — американець Ісаак Мерріт Зінгер одержав патент на швейну машинку з ножним приводом.

Зінгер не винаходив швейної машини і ніколи не стверджував, що зробив це. До 1850 року, коли з’явилася його перша швейна машина, вже існував ряд моделей. Зінгер витратив на подолання наявних у цих моделей конструктивних недоліків 10 днів, які «потрясли світ» і зробили винахідника багатим. Зінгер розташував човник горизонтально (завдяки цьому нитка перестала заплутуватися); запропонував столик-дошку для тканини і ніжку-тримач голки (це дозволило робити безперервний шов); забезпечив машинку педаллю для приводу ногами (можливість працювати з тканиною двома руками). Ці три нововведення стали базовою схемою швейної машинки на довгі роки. Вони захищені величезним пакетом патентів, що налічує кілька тисяч охоронних документів. Перший примірник «Зінгера» був проданий за сто доларів. Це був чи не перший випадок в історії, коли перший зразок виробу не тільки окупив всі витрати на попередні розробки, але й приніс прибуток.

1962 — вирушив у космос перший український космонавт Павло Попович.

12 серпня-15 серпня 1962 здійснив на кораблі-супутнику «Восток-4» перший у світі груповий політ двох пілотованих кораблів, спільно з Ніколаєвим, який пілотував космічний корабель «Восток-3». В ході групового польоту були проведені перші експерименти з радіозв’язку між екіпажами двох кораблів в космосі і взаємне фотографування, виконана широка програма науково-технічних і медично-біологічних експериментів. Попович провадив орієнтацію корабля в просторі за допомогою системи ручного управління. За успішне здійснення першого у світі групового космічного польоту і проявлені при цьому мужність і героїзм Попович отримав звання Героя Радянського Союзу.

1999 — в Україні прийняли рішення про закриття всіх витверезників.

7 листопада в Тулі в 1902 році відкрився перший російський «притулок для нетверезих». Ініціатором його появи став лікар і громадський діяч Федір Сергійович Архангельський. Мета відкриття притулку була справді благородна: холодною зимою врятувати від смерті. До витверезників потрапляло в середньому близько 1 мільйона осіб на рік. А в 1999 Україною ухвалено рішення про закриття всіх витверезників.

Існують витверезники від алкогольного та наркотичного сп’яніння.

2000 — У Баренцовому морі затонув російський атомний підводний човен «Курск». Усі члени екіпажу загинули.

Навчання в Баренцовому морі почалися 12 серпня 2000 року, в рамках яких «Курськ» мав запустити 2 холості торпеди по атомному крейсерові «Петро Великий». За офіційною версією, о 11:28 через проіржавілу оболонку стався витік торпедного палива (пероксиду водню), яке вступило в реакцію з мідним та латунним покриттям торпедного апарату, що призвело до хімічного вибуху. Першим вибухом було зруйновано два відсіки поруч з торпедними установками. В результаті вибуху човен почав занурюватися і впав на морське дно, що разом з пожежею від першого вибуху призвело до значно більшого вибуху декількох торпедна борту. Вибух дорівнював потужності 3-7 тон ТНТ і спричинив струс земної поверхні силою 3,5 балів за шкалою Ріхтера. На щастя, в той момент атомні реактори вже відключилися і витоку ядерного палива чи ядерного вибуху не сталося.

Від другого вибуху в корпусі човна з’явився двометровий отвір, через який вода затопила більшість відсіків. 23 матросів, які пережили два вибухи знаходилися в інших частинах човна і зібралися разом у 9-му відсіку під командуванням капітана-лейтенанта Дмитра Колеснікова, який склав список присутніх. Деякі спеціалісти стверджували, що за нормальних умов екіпаж міг би врятуватися і випливти на поверхню в спеціальних костюмах через аварійні люки, однак невідомо, чи люки були пошкоджені, чи екіпаж відмовився від ризику, сподіваючись на швидке врятування. Через деякий час аварійне освітлення згасло і екіпаж потерпав також від низьких температур на дні моря. Протягом декількох днів матроси використовували хімічні касети для регенерації вуглецю в кисень, однак від контакту однієї з них з водою сталася пожежа, що призвело до знищення кисню в відсіку і смерті від асфіксії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus