USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

19 серпня: події, факти, дні народження

19 Серпня 2019 00:00
19 серпня святкує день народження журналістка Тетяна Грішина.

Інформаційне агентство Волинські Новини щиро вітає її зі святом. Бажаємо побільше яскравих емоцій і незабутніх вражень, міцного здоров’я, фінансової стабільності, гармонії у всьому та мирного неба над головою.

Також іменинник сьогодні лучанин Стас Ольшевський. Друзі вітають його зі святом, бажають нових досягнень, здоров’я, невичерпної енергії, успіхів та удачі.
Стас Ольшевський
Стас Ольшевський

Свято сьогодні у завідувача відділом новітньої історії Волинського краєзнавчого музею Валентини Машлай-Глущук, заступника голови Луцької ДЮСШ "Спартак« Олега Хмурого та ректора Волинської православної богословської академії, протоієрея Володимира Вакіна.
Валентина Машлай-Глущук
Валентина Машлай-Глущук

ІА Волинські Новини вітає усіх іменинників, бажає міцного здоров’я на багато років життя, успіхів, родинного щастя й добробуту, прихильності фортуни та здійснення всіх задумів.

Сьогодні іменини святкують Людвіг і Лев.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні в Україні відзначають День пасічника, у світі – День гуманітарної допомоги, а православні святкують Преображення Господнє.

Наша хроніка:

Вишиванки, соковиті плоди та зілля, запашний мед і усмішки дітей: лучани цілими родинами вирушали до храму, аби відсвяткувати Преображення Господнє у 2018 році.

Два роки тому у Луцькому зоопарку з’явилися червонодзьобі токо.

У 2016 році підприємство «Волиньфармпостач» безкоштовно надало сорбенти, протизапальні засоби та дитячі антибіотики Волинському обласному дитячому територіальному медичному об’єднанню.

Вандали пошкодили один з пілонів, що входить до системи туристичного ознакування, та розмалювали зупинки громадського транспорту у Луцьку у 2015 році.

Народилися:

Цього дня народилися український композитор Ярослав Лопатинський (опери «Еней на мандрівці», «Оксана», «Казка скель», «Сон стрільця»), провідник ОУН Львівського краю (1946–1948), виконувач обов’язків командира Львівської Воєнної Округи УПА «Буг» Зиновій Тершаковець, французька модельєрка, засновниця модного «Дому Шанель» у Парижі, законодавиця моди Коко (Габріель) Шанель, американський видавець Малкольм Форбс, українська співачка Ольга Басистюк, українська акторка театру й кіно Тамара Яценко (брала участь у гумористичних телешоу «Шоу довгоносикiв», «Мамаду»), екс-президент США Білл Клінтон, український комік, режисер, сценарист і продюсер, керівник програми «Каламбур» Юрій Стицковський, український політик, підприємець, міський голова Львова Андрій Садовий, український легкоатлет Іван Гешко, українська професійна тенісистка Вікторія Кутузова.

Сталося:

1943 – Президент США Франклін Рузвельт і премʼєр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилльпідписали таємну угоду про співпрацю у створенні атомної бомби.

«Проект Манхеттен» ‒ кодова назва програми США з розробки ядерної зброї, здійснення якої почалося 17 вересня 1943 року. Перед цим дослідження велися в «Урановому комітеті» (S-1 Uranium Committee, з 1939 року). У проекті брали участь учені із Сполучених Штатів Америки, Великобританії, Німеччини та Канади.

Під час проекту були створені три атомні бомби: плутонієва «Трініті» (підірвана при першому ядерному випробуванні), урановий «Малюк» (скинута на Хіросіму 6 серпня 1945) і плутонієвий «Товстун» (скинута на Нагасакі 9 серпня 1945 року).

Керували проектом американський фізик Роберт Оппенгеймер і генерал Леслі Гровс.

Проект був секретним. Імовірно, він почався в 1943 році, коли стало відомо, що в нацистській Німеччині ведуться роботи зі створення атомної зброї. До проекту було залучено багатьох великих учених, які емігрували в 1933 році з Німеччини (Фріш, Бете, Силард, Фукс, Теллер, Блох та інші), а також Нільс Бор, вивезений з окупованої Німеччиною Данії.

Ближче до літа 1945 року військове відомство США зуміло отримати атомну зброю, дія якої базувалася на використанні двох видів подільного матеріалу ‒ або ізотопу урану-235 («уранова бомба»), або ізотопу плутонію-239 («плутонієва бомба»).

Перший вибух атомної бомби провели в штаті Нью-Мексико 16 липня 1945 року (перше випробування ядерного вибухового пристрою «Трініті» на основі плутонію-239, Аламогордо, на півдні штату Нью-Мексико). Під час цього першого випробування («Трініті») тестувалася саме плутонієва бомба імплозивного типу, а не уранова.

У СРСР розробкою ядерної зброї займався Спеціальний комітет при Раді міністрів СРСР під керівництвом Берії. Перше випробування атомної зброї в СРСР здійснили в 1949 році, через чотири роки після першого ядерного випробування в США.

Уряд США, отримавши в 1945 році атомну зброю, провів бомбардування японських міст Хіросіма і Нагасакі в серпні 1945 року.

6 серпня 1945 на японське місто Хіросіма була скинута уранова бомба «Малюк» (англ. Little Boy). В результаті бомбардування загинуло близько 140 тисяч осіб. Світ вперше зіткнувся з ядерною загрозою.

На 9 серпня було заплановане скидання плутонієвої бомби «Товстун» (англ. Fat Man) на місто Кокура, але через сильну хмарність мета була змінена. Відбулася бомбардування друга японського міста Нагасакі. Загинуло близько 74 тисяч людей.

Манхеттенський проект обʼєднав учених з Великобританії, Європи, Канади, США, в єдиний міжнародний колектив, який вирішив завдання в найкоротші терміни і, тим самим, обдарувавши світ проблемою атомної зброї.

Проте Манхеттенський проект супроводжувався напруженістю у стосунках США і Великобританії. Великобританія вважала себе скривдженою стороною, оскільки США скористалися знаннями вчених з Великобританії, але відмовилися ділитися з Великобританією одержуваними результатами.

1960 – в СРСР був відправлений на орбіту космічний корабель з двома собаками на борту, БілкоютаСтрілкою. Політ успішно закінчився 20 серпня.

19 серпня 1960 року з радянського космодрому Байконур прототип космічного корабля «Восток» (на Заході відомого як «Спутник-5») з собаками Білкою і Стрілкою на борту вирушив в добовий політ з поверненням на Землю. Наступного дня спусковий апарат здійснив планову посадку – вперше у світі живі істоти, побувавши у Космосі, повернулися на Землю.

До 1960 року не було космічних апаратів, що повертаються на Землю. На початку 1960 року був розроблений такий корабель, оснащений системами життєзабезпечення.

Перший старт корабля виявився невдалим. 19 серпня 1960 був здійснений успішний запуск другого космічного корабля на орбіту Землі. Старт відбувся з космодрому Байконур о 15 годині 44 хвилини. Вага корабля-супутника без останньої ступені ракети-носія склала 4,6 т.

На борту космічного корабля перебували собаки Білка та Стрілка, а також інші живі істоти. Мета цього експерименту ‒ дослідження впливу космічного випромінювання на живі організми, а також перевірка ефективності різних систем життєзабезпечення ‒ харчування, водопостачання, асенізації, регенерації відходів. Корабель оснастили медико-біологічною апаратурою, яка фіксувала зміни, що відбувалися в організмах собак протягом усього польоту. Для польоту собакам пошили спеціальні костюми червоного і зеленого кольорів.

Корабель-супутник складався з двох основних частин: спусковий апарат з герметичною кабіною і приладового відсіку. На зовнішній поверхні корабля-супутника були розташовані балони з запасами стисненого газу для системи орієнтації та її реактивні двигуни, датчики наукової апаратури, сонячні батареї, антени, жалюзі системи терморегулювання. За допомогою автономного приводу сонячні батареї постійно орієнтувалися на Сонце. При поверненні на Землю передбачалося відділення спускового апарату від космічного корабля перед входом в щільні шари атмосфери (приладовий відсік згорав в цих шарах).

У спусковій герметичній кабіні апарату розміщувалися система життєзабезпечення тварин, обладнання для біологічних експериментів, частина наукової апаратури, катапультний контейнер, клітки і контейнери з біологічними обʼєктами.

У катапультованому контейнері крім Білки і Стрілки перебували 12 мишей, комахи, рослини, грибкові культури, насіння кукурудзи, пшениці, гороху, цибулі, деякі види мікробів і інші біологічні обʼєкти. Поза катапультним контейнером, в кабіні корабля, були поміщені 28 лабораторних мишей і 2 білі щури.

Катапультний контейнер і спусковий апарат мали свої парашутні системи, які знижували швидкість приземлення відповідно до 6-8 і 10 м/с. У стінках спускового апарату розташовувалися жароміцні ілюмінатори і герметичні люки, що швидко розпускалися, ‒ катапультування контейнера відбувалося через відстрільний люк по команді від барометричних датчиків на висоті 7-8 км.

20 серпня 1960, спусковий апарат з тваринами на борту успішно приземлився в заданому районі. Вперше у світі живі істоти, побувавши у космосі, повернулися на Землю.

Космічний політ собак Стрілки і Білки, який тривав понад 25 годин, протягом яких корабель-супутник здійснив 17 повних витків навколо Землі, дозволив отримати унікальні наукові дані про вплив факторів космічного польоту на фізіологічні, генетичні та цитологічні системи живих організмів.

Собаки, що повернулися з орбіти, стали обʼєктом підвищеної уваги і через добу брали участь у прес-конференції, влаштованій в будівлі ТАСС. Через кілька днів телебачення показало кадри польоту Білки і Стрілки. Було добре видно, як вони перекидалися в невагомості. І якщо Стрілка ставилася до всього насторожено, то Білка радісно «бісилася» і навіть гавкала.

Собаки стали загальними улюбленицями. Їх возили по дитячих садках, школах, дитячих будинках. Більше собаки не літали. Вони залишилися жити при дослідному інституті. Обидві вони дожили до вельми похилого віку. Стрілка залишила після себе численне потомство. А одне з її цуценят ‒ Пушок ‒ був подарований Хрущовим дружині президента США Жаклін Кеннеді для її дочки Каролін.

До слова, справжні клички Білки і Стрілки ‒ Альбіна і Маркіза. Але вони здалися занадто буржуазними, непідходящими для радянських собак-космонавтів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus