USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

4 листопада: події, факти, дні народження

4 Листопада 2014 00:00
4 листопада день народження святкують заслужений лікар України Стефанія Костик та директор з технічних питань ПАТ «Волиньобленерго», гарматний «Козацького Стрілецького Братства» Володимир Перчук (на фото).

Також 4 листопада свій четвертий рік роботи святкує волинське інтернет-видання «Волинський інформаційний портал».

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників і зичить їм міцного здоров'я та успіхів на життєвому шляху. Віри і повні оберемки добра.

Новинка! Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні - День залізничника України.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день видання розповідало про героїв луцької хелловінської ночі.

Окрім того, редакція писала про українську історію у вишитих портретах волинського майстра. Тоді до Дня української мови та писемності у Луцьку відкрилася виставка вишитих картин Юрія Савки.

А у 2010 році лучанин став чемпіоном світу з ушу. Дмитро Панасюк, який є майстром спорту з ушу та представником Волинського обласного осередку Української Федерації ушу, став золотим призером чемпіонату світу з традиційного ушу.

4 листопада 2008 в Луцьку презентували виставку не для всіх.

Народилися:

4 листопада на світ з'явилися український мовознавець Григорій Голоскевич, український військовий діяч, контр-адмірал УНР Михайло Білинський, історик, публіцист Василь Кучабський, один із перших командирів УПА Дмитро Клячківський, агент КДБ, вбивця Степана Бандери та Лева Ребета Богдан Сташинський, український актор театру і кіно Михайло Крамар, радянський і російський поет, співак Ігор Тальков, український яхтсмен, олімпійський чемпіон Віталій Дирдира, український режисер Ігор Равицький, український волейболіст, олімпійський чемпіон Федір Лащонов, художник-постановник Євген Голубенко, український поет Василь Васкан, португальський футболіст Луїш Фіґу, український легкоатлет, стрибун у висоту, олімпійський чемпіон Геннадій Авдєєнко, американський актор Меттью Макконехі, український бадмінтоніст Дмитро Завадський.

Сталося:

1708 — гетьман Іван Мазепа оголосив Петру I про свій перехід на сторону Швеції та почав маневр на з'єднання з військами Карла XII.

1848 — Відкрите перше у світі метро. Ідею побудувати підземну залізницю для швидкого транспортування городян з одного кінця Лондона до іншого подав адвокат із Сіті Чарльз Пірсон. Перша лінія метро довжиною в 6 кілометрів зв'язувала лондонські вокзали Піддінгтон і Фаррінгдон і називалася Metropolitan Railway, тобто «Столична залізниця». Скорочення цієї довгої назви до п'яти літер і породило усім нам знайоме «метро».

1861 — на Залізничний вокзал у Львові прибув перший на території сучасної України потяг з Відня; цей день вважається початком історії залізниць України.

1879 — Джейдс Рітті запатентував перший касовий апарат.

1921 — Розпочався Другий зимовий похід армії УНР під проводом генерал-хорунжого Юрія Тютюнника.

1922 — у Єгипті знайдена гробниця Тутанхамона.

1940 - Президія Верховної Ради СРСР встановила кордон між Молдавською та Українською РСР, внаслідок чого 8 із 14 районів колишньої Молдавської АРСР відійшли до України.

1946 — заснування ЮНЕСКО у Парижі.

1956 — радянські війська вступили до Угорщини щоб припинити розпочату 23 жовтня Угорську революцію.

1979 — захоплення американського посольства у Тегерані іранськими студентами («революційною гвардією»).

1984 — заснування компанії Dell.

1995 — в подорож до Південного полюсу з чилійського міста Пунта-Аренас в район антарктичної затоки Геркулес на невеликому літаку вилетів 44-річний російський мандрівник Федір Конюхов. Він досягнув мети в ніч на 7 січня 1997.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus