USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Діти в дефіциті: оптимізація малокомплектних шкіл збурює волинян

23 Червня 2016 19:00
На сесію Горохівської райради приїхали сільські голови і представники громад, де планували закрити чи реорганізувати школи. Вчителям, батькам, селянам вдалося переконати обранців не ліквідовувати навчальні заклади I-II ступенів у Жабчому й Мислинях, зберегти школи I-III ступенів у Колодежому й Новосілках. Натомість початкові школи у селах Красові, Диковинах, Хмельницькому, Пілганах та Довгові не відстояли – дітей там дуже мало. Чиновники пояснюють, що мають оптимізувати шкільну мережу відповідно до змін у законі про середню освіту. Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 21).

ЛЮДИ БОЯТЬСЯ

«Зараз маємо 76 учнів. У перший клас восени піде восьмеро дітей. Ще до нового року нам повідомили, що школу хочуть оптимізувати до ІІ ступеня, 10-11 класи перевести у Звиняче, до якого від нас понад 10 кілометрів, – розповідає вчитель німецької мови і зарубіжної літератури Новосілківської школи Надія Казімірова. – Якість освіти у нас хороша, про що свідчать конкретні результати. Торік наш учень виборов друге місце на обласній олімпіаді з математики. У рейтингу сільських шкіл в Україні минулого року посіли 263-тє місце. За кошти батьків і вчителів зробили ремонт. Обіцяють шкільний автобус до Звинячого. З Новосілок нічого не їздить до райцентру Горохова, два роки вже просимо транспорт. До Звинячого – той самий напрямок, взимку дороги перемітає, тиждень не можуть прочистити. Громада проти змін у школі: зараз – оптимізують, потім – узагалі закриють. Навколо церкви і школи в селі зосереджене життя. Садочок та будинок культури не діють із 90-х, приміщення стоять руїнами».

План оптимізації шкільної мережі Горохівщини в райдержадміністрації склали у лютому. Школи, в яких менш як 25 учнів, із 1 вересня не фінансуватимуть з державного бюджету. Керівники місцевих органів влади бідкаються, що на малокомплектні школи витрачають значні суми з освітньої субвенції. Для економії коштів вирішили укрупнювати навчальні заклади й купувати шкільні автобуси для довезення дітей.

«Прогноз по Новосілках на 2016-17 навчальний рік – 66 дітей, 2017-18 роки – 61 дитина, до 2019-го – 57 учнів, – зазначає керівник відділу освіти Горохівської РДА Віктор Білик. – Зараз немає четвертого і восьмого класів. Діти перебувають на індивідуальній формі навчання. Це означає всього 5-8 годин на тиждень на всі предмети. Такі учні не відвідують гуртків і секцій, обмежені у спілкуванні з ровесниками. По району освітня субвенція на одного школяра становить 9 279 гривень. У Новосілках витрати на одного учня складають 19 406 гривень. 1 мільйон 430 тисяч минулого року спрямували на утримання школи, енергоносії та зарплату вчителям. У Мислинях, що за 3 км, на 24 дитини – 16 ставок педагогів, витрати на одного учня – 23 833 гривні. Торік у районі закрили чотири початкові школи, вчителів працевлаштували. Якщо дітей із Новосілок і Мислинь перевести у школу Звинячого, там можна відкрити групу продовженого дня, активізувати позашкільну роботу».

«З розгляду сесії зняли питання щодо реорганізації шкіл, – прокоментував після засідання голова фракції «УКРОП» у Горохівській райраді Роман Вольчинський. – Закрили тільки п’ять початкових шкіл, де від трьох до семи учнів. У перелік питань оптимізацію шкіл внесли за поданням голови РДА Любові Матвєєвої. Депутати не були готові ухвалювати такі відповідальні рішення».

НАДІЯ НА ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Загроза закриття школи нависла над мешканцями села Квітневе у Рожищенському районі. Зараз тут навчається 23 дитини, а треба на два учні більше, щоб отримувати субвенцію з державного бюджету. Двоповерхову будівлю звели коштом колгоспу менш як 30 років тому. Щоб у селі була школа, батьки їздили по всіх інстанціях, навіть у Київ, самі заливали фундамент, мурували стіни, фарбували. Зараз тутешні активісти другий місяць просять посадовців усіх рівнів зберегти навчальний заклад. Та скрізь отримують відповідь – у нинішній ситуації школа підлягає закриттю згідно із законодавством. Із Рожища в Квітневе переїхала переселенка-волонтер Світлана Чернобаєва з чоловіком і двома дітьми. Одного школяра нові поселенці записали в школу. Бракує ще одного. І волонтерка, і місцеві шукають охочих заселитися в порожні хатки. Приїжджали зо три сім’ї переселенців на оглядини та їм сільське житло не сподобалося.

«У середині травня директор школи зібрав батьківський комітет і повідомив про закриття, – розповідає місцева жителька Тамара Володимирівна. – З його слів, в обласному управлінні освіти запевнили, що в приміщенні відкриють притулок для дітей, як у Рожищі, вчителів забезпечать роботою. Селяни проти притулку та, найперше, хочуть, аби у Квітневому була школа. Батьки завезли колективні звернення у районний відділ освіти і райраду, голові Волинської ОДА Володимиру Гунчику, голові облради Ігорю Палиці. Село газифіковане, є перспективи. До найближчої школи в Щурині – близько трьох кілометрів, шкільний автобус туди не пустять, бо не вистачає кілометражу. Та й тамтешня школа холодна, їдальню в підвалі навесні затоплює. У райвідділі освіти обіцяють шкільний автобус до Доросинів, що за сім кілометрів.

Нещодавно у Квітневе приїздила комісія у складі голови РДА Інни Гайворонської, виконувача обов’язків керівника райвідділу освіти і двох депутатів. Селян заспокоїли, що навіть якщо школу закриють через відсутність одного учня, притулок сюди не переселять. Бо будівля – власність громади і селянам вирішувати її долю. 30 червня шкільні питання розглядатимуть на сесії.

«Я була в тій комісії, ми їздили по багатьох школах, де схожа ситуація, – зазначає депутат Рожищенської райради Оксана Філіпчук. – Вважаю, що ми не готові ані морально, ані фінансово до таких кардинальних реформ. Волонтерка Світлана Чернобаєва запевнила, що до сесії знайдуть ще одну сім’ю з дитиною для поселення в Квітневому. Коли буде 25 дітей, питання про закриття відпаде автоматично. А через рік не постане знову, бо кількість діток збільшується. Школа направду дуже хороша: прибрані класи, туалети, затишна їдальня, опалення, охайний спортивний майданчик. Рішення щодо кожної школи, де є недобір дітей, будемо голосувати окремо, а не в пакеті».

Якщо закрити навчальні заклади зараз, згодом їх уже не відновлять. Не можна ухвалювати такі рішення за тиждень чи місяць, вороття не буде. Інша проблема – нововведення в законі про освіту, що забороняють індивідуально-групові заняття. Якщо в класі не набирається п’ять учнів, учителі будуть ходити до кожного додому. Діти взагалі будуть ізольовані. Це якийсь абсурд. Школа працюватиме, опалюватиметься, а учні сидітимуть по домівках. Педагоги проти такої форми роботи, хоч передбачено, що за індивідуальне навчання отримуватимуть вищу зарплату. Разом з тим, депутати Рожищенської райради планують подати звернення в обласну раду, щоб звідти воно дійшло до Міністерства освіти.

Соломія ВЕРВИЧКА, Горохівський та Рожищенський райони
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
бе Показати IP 23 Червня 2016 19:49
при нинішній владі можуть "оптимізувати" Украіну не тільки школи та лікарні! селяни лишні на цій землі і нікому не потрібні!
????? Показати IP 23 Червня 2016 23:18
В с.Немир 32 дитини,її теж хочуть закрити?Навіщо, якщо для цього потрібно менше 25 дітей?І чомусь питання про закриття не відпадає.
волинянин Показати IP 24 Червня 2016 12:30
але якщо чесно, наскільки економічно вигідно тримати цілий шкільний колектив задля 25 дітей, чи реально краще купити шкільний автобус і платити зарплату одному шоферу, "тільки без лірики а з практичної сторони"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus