USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Команда рожищенського коледжу отримала нову форму та м’ячі

17 Вересня 2018 16:59
Волейбольна команда Рожищенського коледжу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького отримала від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» нову спортивну форму та м’ячі.

А презентував спільний проект Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та громади «Спорт для всіх» очільник волинського УКРОПу Вячеслав Рубльов під час зустрічі з колективом навчального закладу, повідомляє прес-служба політсили.

«Фонд допоміг нам придбати форму та спортивний інвентар, за що величезне дякую. І крім того, Вячеслав Рубльов допомагав нашим дітям поїхати на змагання в інші населені пункти, адже свого транспорту у нас немає, і аби організовано це все зробити, потрібні кошти, - розповів керівник фізичного виховання Купріян Харуба.

Крім того, за кошти обласної ради в коледжі змогли замінити вікна в гуртожитку для студентів.

«Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» та УКРОП підтримують молодь, яка охоче займається спортом. Ми разом із вашими викладачами пишаємося здобутками студентів цього коледжу, адже ви змогли обіграти багато команд та домогтися призових місць. Переконаний, що в подальшому ви і далі прославлятимете своїми здобутками не тільки ваш заклад, а й район, область і Україну в цілому», - підкреслив Вячеслав Рубльов.

Після святкового вручення форми, викладачі та студенти мали змогу обговорити проблеми навчального закладу та спільно з депутатом знайти шляхи їх вирішення. Так, зараз в коледжі навчається 250 студентів, хоча в кращі часи їх було більше 800. У 2004 році тут навіть відкрили навчально-консультаційний центр для 400 студентів, де була заочна форма навчання. До початку війни в Україні цей навчальний заклад підтримував тісні зв’язки із сусідньою Польщею, зокрема, активно обмінювалися досвідом із країнами Європи та відправляли студентів на практику закордон. Наразі, після 2014 року, таку роботу припинили.

«Різниця між закордонним навчанням і нашим в тому, що наші спеціалісти мають широкий профіль для роботи. За кордоном навчають вузькопрофільних спеціалістів, тобто є ветеринари-гінекологи, ветеринари-епізоологи. Проте в них впроваджені новітні технології», - зазначає директор коледжу Леся Недопад.

Очільниця додає: діяльність коледжу напряму фінансується з Міністерства освіти, яке більшу увагу приділяє виділенню коштів для вищих навчальних закладів. Та зауважує, що більше 80 вікон потребують заміни в приміщеннях коледжу. На це потрібно майже півмільйона гривень, то ж де шукати кошти для проведення таких робіт не знає.

«Навчальні заклади першого-другого рівня акредитації знаходяться як між небом і землею. Хоча наша освіта в коледжі це та, яка дає готового спеціаліста, який відразу може працювати на виробництві, - зазначає директорка. – Зараз в Україні шалений відтік кадрів. Наші діти після коледжу вступають до Львівського університету, підрозділом якого ми є, навчаються там і їдуть працювати за кордон. Все це відбувається через відсутність коштів та неможливість залучити державні дотації на ведення фермерського господарства, як це роблять більшість аграріїв в нашій державі. Зокрема, у нас є ферма, підсобне господарство, десятки гектарів орної землі та пасовище. Тобто ми не маємо жодних вільних грошей».

Ще однією болючою проблемою для коледжу є те, що він знаходиться в підпорядкуванні Міністерства освіти. Раніше навчальний заклад був закріплений за Міністерством агропромислового розвитку. Тоді, за словами викладачів, все було набагато простіше: в профільному міністерстві розуміли наскільки важливою є ветеринарія та працювали для розвитку коледжу. Зараз все навпаки: навчальний заклад підганяють під такі рамки, де виходу немає та не дають розвиватися. Викладачі коледжу просять депутата допомогти покращити матеріально-технічну базу закладу. Мова йшла не тільки за дошки, проектори та інше, а про медичні апарати.

«Зокрема, для навчання студентів та наочного викладення матеріалу нам потрібні УЗД-апарат та рентген-апарат, які ми будемо використовувати під час занять», - каже один із викладачів.

Натомість студентів цікавило питання щодо їхнього працевлаштування. Вячеслав Рубльов переконаний: це можна вирішити, якщо обговорити подальші дії з фермерами, які працюють в обасті.

«Аграрний сектор активно розвивається, тому переконаний, що ваші спеціалісти будуть затребувані на виробництві. Своєю чергою, при зустрічах із нашими підприємцями обіцяю підняти питання із працевлаштування студентів. Крім того, якщо студенти будуть досягати високих результатів в спорті та навчанні, то в якості заохочення будуть отримувати путівки в Буковель від народного депутата Олександра Шевченка», - зазначив Рубльов. Та додав: питання щодо подальшого функціонування коледжу і схожих структур І-ІІ рівня акредитації потрібно вирішувати на загальнодержавному рівні. А для цього знадобиться підтримка народних депутатів-укропівців, зокрема, Вячеслав Рубльов пообіцяв підтримку Ірини Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus