USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Куди і коли лучанам подавати заяву на субсидію. ЗРАЗОК

21 Квітня 2015 19:00
Коли прийматимуть документи на субсидію за новим порядком? Що робити, якщо заявник не має доходу? Як пенсіонеру дізнатися розмір пенсії, яку він отримав минулого року, щоб заповнити декларацію? Ці та інші питання сьогодні цікавлять кожного третього укранця. Адже, згідно з прогнозами, до органів соцзахисту мають звернутися близько 15 мільйонів українців для оформлення субсидій.

З 1 травня 2015 року в дію вступає постанова Кабінету Міністрів «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій». З цього приводу вже було чимало матеріалів у ЗМІ, де пояснювалися теоретичні постулати.

Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило підготувати для читачів практичний матеріал, щоб допомогти лучанам і волинянам, заповнити декларації і не витрачати нервові клітини на зіпсовані бланки.

Заступник директора департаменту соціальної політики Луцької міської ради Тетяна Корецька роз’яснила головні питання: як оформити документи, куди і коли їх подавати.

З її слів, наразі працівники департаменту вже пройшли загальне навчання, з метою, щоб кожен з працівників, незалежно від того, який структурний підрозділ представляє, міг надати консультацію.

Спрощений порядок надання субсидій вводиться в Україні з 1 травня. Тож, документи за спрощеним порядом, коли потрібно подавати лише заяву і декларацію, треба подавати саме з 1 травня. До цього дня працівники приймають документи за старим порядком.

Тетяна Корецька розповідає, що до працівників департаменту вже надходить чимало дзвінків з проханням пояснити як оформити субсидію. Відтак, доводиться проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу у ЗМІ, розміщувати матеріали на сайті департаменту, на інформаційних стендах організацій надавачів житлово-комунальних послуг, ЦНАПу, міського обчислювального центру та інших.

Як стало відомо, вже декому з лучан почали надходити поштою бланки заяв та декларацій, однак бланки можна скачати в інтернеті або на сайті Мінсоцполітики, або на сайті департаменту.

Заповнені документи з 1 травня прийматимуться в центральному офісі департаменту по проспекту Волі, 4а, у філії №1 по проспекту Соборності, 18; у філії №2 по вулиці Бенделіані,7.

Робочий час : центральний офіс з 8.00 до 19.00; філії №№ 1,2 з 8.00 до 17.00.

Однак, припускає Тетяна Корецька, якщо з травня в департаменті будуть великі черги, доведеться продовжити робочий день і для працівників філій.

Також можна надіслати заповнені бланки поштою. Але краще – рекомендованим листом.

Субсидія призначатиметься на рік (за старим порядком вона призначається на 6 місяців) і потім буде продовжуватися автоматично.

Єдиний нюанс – якщо заявник здійснив торік одноразову покупку на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень. Тоді, ймовірно, субсидію не призначать.

Отже, що і як треба заповнювати?

У заяві пишеться прізвище, ім’я, по-батькові заявника. Це має бути особа, на яку відкритий особовий рахунок по сплаті житлово-комунальних послуг за місцем реєстрації, або особи, які орендують житло, при цьому додають договір оренди житла.

Вказується місце реєстрації заявника, контактний телефон, серія та номер паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Потім треба заповнити табличку з найменуваннями послуг, де вказати номер особового рахунку (він вказується в квитанціях) та найменування організації, що надає послуги. В графі примітки треба додати, чи є лічильник.

Якщо заявник не знає особового рахунку, то цю графу можна пропустити, а фахівці департаменту соцполітики зв’яжуться з обчислювальним центром.

Якщо заява потребує комісійного розгляду – це треба вказати.

Потім лучанин ставить дату та підпис, дозволяючи обробляти персональні дані і зобов’язуючись в місячний термін повідомити органи соцзахисту про будь-які зміни, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії. Після подання інформації про зміни – дані будуть коригуватися. Якщо ж заявник не повідомить про будь-який інший дохід, то його доволі жорстко штрафуватимуть.
Наступний крок – декларація.

У декларації має бути вказано прізвище, ім’я, по-батькові заявника, загальна площа помешкання, вказати, чи це багатоквартирний, чи індивідуальний будинок, кількість поверхів.

Наступна таблиця – прізвище, ім’я, по-батькові всіх зареєстрованих осіб, їх дати народження й індивідуальні податкові номери. Якщо з релігійних мотивів ІПН немає – вказати це в примітках.

Для того, аби отримати субсидію за спрощеною системою, треба вказати дохід за 2014 рік.

Вказуються види доходів: пенсія, зарплата, стипендія, державна соціальна допомога, депозит. Вказується розмір доходу.

Примітно, що пенсіонерам можна не вказувати розмір доходу, а написати лише джерело – управління Пенсійного фонду. Те саме стосується і державних соціальних допомог, якщо декларант отримує її через органи соцзахисту.

Щоб дізнатися зарплату за 2014 рік, доведеться звернутися в бухгалтерію підприємства. Але потрібно наголосити, що в декларацію треба вносити суму так званого «чистого доходу» - без урахування податку на доходи фізичних осіб.

Якщо декларант не працює і не стоїть на обліку в центрі зайнятості, то він вказує це в декларації. Працівники соцзахисту при обрахунку таким особам вказуватимуть дохід на рівні прожиткового мінімуму - 1218 гривень.

Відсотки з депозитів також доведеться вказати.
ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ПРАВИЛЬНО ЗАПОВНИТИ ДОКУМЕНТИ НА ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ. ЗРАЗОК

Приховувати доходи фахівці не радять, оскільки якщо таке виявлять, то доведеться повернути субсидію в подвійному розмірі.

«Відповідальність покладається на людину, яка заповнює. Порядок отримання субсидій зараз надзвичайно спростили, але треба поставитися до заповнення відповідально», - наголосила Тетяна Корецька.

Нагадаємо, працівники соцзахисту не повинні «ганяти» волинян за довідками. За це голова облдержадміністрації їм пригрозив звільненням з посад.

До слова, ГО «Самопоміч» в Луцьку розпочала проект, під час якого в громадській приймальні організації консультуватимуть волинян з питань оформлення субсидій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Екскурсовод Показати IP 21 Квітня 2015 20:48
Ніхто не задумувався чому яйценюк виділяє такі великі кошти на субсидії? А все дуже просто - черговий спосіб відмивання бюджетних коштів. Схема дуже проста. Після приватизації, яка вже розпочалась, практично вся енергетична сфера переходить до рук олігархату, останні піднімають всі можливі тарифи до необгрунтованого рівня, що вже почали робити, а яйценюк, такий добрий, роздає субсидії населенню, яке ж розраховюється нею за комун. послуги, що надаються за космічними цінами організаціями, які контролюються олігархатом. В результаті маємо: олігархи отримують надприбутки, яйценюк білий і пухнастий і в шоколаді - має долю, через руки населення крадуться бюджетні кошти, а прості люди як завжди остаються в Ж. І ще одне: приватизація державних підприємств буде відбуватись за рахунок державних коштів так званого "рефінансування банків", які так гарно роздавала кумонька нашого шоколадного зайчика. Отже, хтось отримає державні підприємства на халяву, туди входять і обленерго. Так що, мотайте на ус, і думайте як розгрібати цей бардак.
Микола Показати IP 21 Квітня 2015 22:54
Наконец-то киевский режим похвалили. МВФ отметил успехи в проведении реформ. Для МВФ несомненным успехом является то, что значительно увеличены тарифы на газ, электроэнергию, жилищно-коммунальные услуги для населения. Странно, что это называется реформами. Если стремительное падение доходов населения считать успехом, то что тогда считать поражением? Если обвал национальной валюты, обвал экономики считать успехом, то можно подумать, что дискуссия ведется в доме для умалишенных. Я всегда считал, что мерилом успеха реформ является рост экономики, рост доходов населения, рост внутреннего товарооборота. А если все происходит с точностью до наоборот, то о чем говорить?
Грицько до Микола Показати IP 23 Квітня 2015 15:09
Микола ти не прав! :)
до Грицька Показати IP 24 Квітня 2015 11:29
ти,Грицько, видно в селі живеш, дровами грієшся, воду з колодязя береш і в тазику миєшся. Щасливий !!!!! а що робити пенсіонеру, який в селі вже не здужає робити, в місті - наїстися вволю не може, не те що лікуватися, або купити в селі хату нема за що, та й земельку ви вже всю приватизували на паї (тоже дуже "мудра" земельна політика), щоб на тій землі щось виростити - тоже треба мати гроші і силу. Як виживати людям?
ЗОРЯНА Показати IP 21 Жовтня 2015 13:04
ЯКЩО Я ПРИПИСАНА.....АЛЕ НЕ ПРОЖИВАЮ ПО ЦІЙ АДРЕСІ, МЕНІ ТЕЖ ВКАЗУВАТИ СВІЙ ДОХІД І МОЇ ДАННІ ?ЯКЕ Я МАЮ ВІДНОШЕННЯ ДО ГАЗУ,ВОДИ ...ЯКЩО Я ЦИМИ БЛАГАМИ НЕ КОРИСТУЮСЬ ((

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus