USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку презентували макет нагрівача, що дешевший за сонячні панелі у 10 разів

12 Червня 2016 17:27
У рамках Європейського тижня сталої енергії у Луцьку місцеві винахідники похвалилися своїми винаходами. Свої презентації вони демонстрували лучанам на Театральному майдані, де й відбулася офіційна церемонія відкриття заходів, які стартували в ЄС та Україні.

Так, учні Луцького міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді представили макет параболічного сонячного нагрівача, який волиняни можуть встановлювати у власних домогосподарствах задля економії енергії для нагрівання води.

Температура повітря на вулиці – 20 градусів за Цельсієм, а в ємності, де вода нагрілася сонячним промінням до 47 градусів. Це – лише макет, але якщо розміри моделі збільшити – буде чудова альтернатива для витрачання електрики, щоб нагріти воду.

«Сонячні промені фокусуються по всій довжині трубки, в якій є вода. У діючих моделях, подається вода, вона нагрівається і піднімається наверх. Потім вода збирається в ємності і ї можна використовувати», - розповідають автори.
До слова, згаданий нагрівач – не статичний. Завдяки встановленим фотодатчикам, він слідкує за сонцем, і шукає прямі сонячні промені. Такий підхід до конструювання дозволяє збільшити ККД пристрою.
Цікаво, що винахід у своїй простоті ще й дешевший за сонячні панелі у 10 разів, а ефективність за сонячні елементи у 3-5 разів краща. Єдина відмінність: сонячний елемент одразу ж дає електроенергію, а цей нагрівач перетворює сонячну енергію в тепло – гріє воду, з якої потім можна взяти електроенергію.

Ще один винахід представили студенти ЛНТУ. Це – макет стенду для випробування вітряних генераторів, завдяки якому можна визначити, які вітрові генератори матимуть найбільшу ефективність в заданих метеоумовах.
«У нас тут є вітряний генератор і турбіна. Це нам дозволяє випробовувати ефективність різних гвинтів і генераторів. Адже в кожній місцевості є свої метеоумови, свій постійний напрям вітру. Часто бувають випадки, коли люди купують вітряні електростанції, і залишаються невдоволеними їх енергоефективністю. Тому перед покупкою вітряних електростанцій треба визначити ефективність її в цих метеоумовах. Установка допомагає це перевірити», - пояснюють студенти.
Крім того, юних лучан в інших павільйонах, які були встановлені на Театральному майдані, познайомили з тим, як зробити самотужки міні-вітрячка. А ще – охочі змогли скласти конструктори з сонячними елементами.
Завдяки маленьким сонячним панелям, міні-автомобілі, вертольоти та просто механічні іграшки рухалися і тішили малечу.
Ще маленьким конструкторам розповіли про те, як електронний годинник може працювати без батарейок, зате на лимонному соці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучанам Показати IP 12 Червня 2016 18:17
діти показали, а що показала діюча влада????????????????
111 до лучанам Показати IP 12 Червня 2016 21:09
Там діти еічого толком і не показали, все те є описане в дитячих енциклопедіях
Аліна Показати IP 12 Червня 2016 23:08
Моїй сім'ї дуже сподобалось сьогоднішнє дійство. Дякую волонтерам і організаторам.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus