USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Ми брали в руки зброю, щоб захистити нашу свободу», - ветеран Другої світової

21 Липня 2017 12:50
Вшанування пам'яті жертв Другої світової війни з нагоди 73-ої річниці визволення Волинської області від нацистських загарбників відбулося у Луцьку.

Заходи відбулися 21 липня на Меморіальному комплексі «Вічна Слава».

На урочистих заходах духівники відслужили панахиду й громадськість та представники влади поклали квіти.

Також подяки вручили двом визволителям із Луцька: Олексію Ліхторовичу та Михайлу Єрліну.

Ветеран Другої світової війни, визволитель Волині та полковник у відставці Олексій Ліхторович жартує, що він досить молодий, лише 92 роки. Дідусь дійсно виглядає дуже молодо, постійно усміхається.

«Ой дівчата й у нас були гарні, що й ніколи було воювати. Але ми не вибираємо час, а він нас, тому війна прийшла без запрошень і ми були змушені стати на захист рідної землі. Було все, як на війні: смерть друзів, рідних, дітей, жорстокі вбивства, ріки сліз від знедоленого народу, розруха, палаючі будинки… Але були в той час і весілля, люди кохалися, любилися, народжувалися. Був такий час, було все, й нам вдалося відстояти свободу, бо це те, заради чого ми брали в руки зброю», - каже Олексій Ліхторович.
На власні очі бачив як визволяли Волинь від фашистів Ростислав Чапюк. Тоді йому було 7 років.

«Пригадую, що 20-го липня ми з товаришем вилізли на черешню, це було в селі Русів на Волині. Ми побачили, що в сусіднє село Дарницьке, яке було на підвищенні, ввійшли військові. Нам було дуже цікаво, одні говорили, що це наші, інші - що вороги. Ми тоді не боялися, але в мами не одна волосина посивіла, бо ж всяке могло бути… На щастя, це були визволителі й зранку наступного дня, 73 роки тому, я прокинувся від сильного шуму, це нашим селом колона військових йшла, аби Буг форсувати, емоції просто переповнювали», - розповідає Ростислав Чапюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ср\ні совки Показати IP 21 Липня 2017 12:54
Перемога Гулагу над Освенцімом - це "визволення"? Хай живе УРСР?
кхе до Ср\ні совки Показати IP 21 Липня 2017 14:21
*діот
Українець до кхе Показати IP 23 Липня 2017 09:42
перемогла більша сволота і стала спадкоємцем. Тверезійте
? Показати IP 21 Липня 2017 12:55
СЛАВА ВЕТЕРАНАМ!
Уже Показати IP 21 Липня 2017 13:35
Пора що атошні міфи розповідали І де дівся Пирожик
Не байдужий Показати IP 21 Липня 2017 14:35
"На щастя, це були визволителі" - а які саме, ті що за свободу чи ті що за вітчизну? Так, просто риторичне питання на даний час. А то зараз все,як писав відомий український поет "Смешались в кучу кони, люди"
Ветеран до Не байдужий Показати IP 23 Липня 2017 09:49
Сталін убив більше українців ніж Гітлер читайте статистику

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus