USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Ми повинні зберегти хороші відносини з Польщею», – нардеп

1 Квітня 2017 14:18
Обстріл будівлі Консульства республіки Польщі у Луцька позначиться на дипломатичних відносинах Польщі та України.

Про це народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич розповіла у коментарі щодо цих подій, повідомили у прес-службі волинського УКРОПу.

«Тема цього диверсійного акту не сходить зі шпальт польських газет, певний час не працювали Консульства республіки Польщі в інших областях України, багато поляків відклали свої поїздки до нас. В контексті даних подій говорити про те, що стосунки між Польщею та України залишаться такими ж дружніми та теплими, як раніше, – не варто. Треба бути реалістами», – говорить Ірина Констанкевич.

Народний депутат переконана, що передумови для погіршення дипломатичних відносин України та Польщі створювалися ще торік.

«Зауважу, що минулий, 2016 рік, нам давав тривожні імпульси до того, що є третя сторона, яка зацікавлена у розхитуванні дружніх і гарних стосунків між нашими країнами, між нашими народами. І невипадково з’явився фільм «Волинь», який і далі обговорюють в Польщі і він збирає повні зали глядачів. Невипадково депутати польського сейму ухвалили рішення, які для нас неприйнятні, тому що вони зачіпали ті травматичні сторінки історії, які й сьогодні не знайшли однозначної оцінки фахівців, але вже перенесені в політичну площину. А політичне трактування на жаль таке, що не дає нам налагоджувати стосунки органічно дружніми», – каже Ірина Констанкевич.

«Польща одна із перших підтримала Україну в процесі її входження України в Євросоюз. Розроблені потужні програми економічного співробітництва, запроваджено чимало інвестиційних програм. А скільки студентів там навчається, скільки українців працює в Польщі... Стає дійсно страшно від однієї думки, що хтось може це все своєю брутальною, диверсійною рукою знищити», – зауважує Ірина Мирославівна.

«Вважаю обов’язком депутатів Верховної Ради звернутися до СБУ, щоб вони якнайскоріше провели розслідування цієї ситуації, знайшли винних і дали оцінку тому, що відбулося», – каже нардеп.

Оскільки зараз непарламентський тиждень, вже наступного з відповідною заявою Ірина Констанкевич виступить у Верховній Раді. Народний депутат сподівається, що у цьому питанні підтримають й інші її волинські колеги.

«У заяві ми наголосимо на необхідності попереджувальних заходах, аби унеможливити подібні інциденти, тому що вони тягнуть за собою незворотні наслідки. Ми, як держава, знаходимося у непростій ситуації у сфері міжнародної політики. Тому повинні все зробити для того, аби наші добрі, партнерські стосунки між Україною і Польщею не руйнувалися».

Також, на думку нардепа, обстріл польського Консульства стане однією з причин зменшення кількості туристів на Волинь.

«Складно сказати, наскільки швидко ми відчуємо цей відтік і як це виглядатиме у цифрах, але певна частина поляків, для яких раніше Україна була гостинним, мальовничим, елегійним куточком, які постійно приїжджали на наші культурні та етнічні фестивалі, відпочивати до озера Світязь, відкладуть свої візити до нас», – зазначає нардеп.

Ірина Мирославівна висловила сподівання, що все-таки найближчим часом не постане питання скорочення однієї з найбільших програм транскордонного співробітництва – «Польща – Білорусія – Україна».

«Днями ми були в Ківерцях, де взяли участь у відзначенні 160-літнього ювілею польської видатної письменниці Габріелли Запольської. Вона сама із Волині, народилася в Ківерцях, а похована у Львові. Будинок, де мешкала пані Габріелла, нині руйнується. На його відбудову нема коштів ні в районній раді, ні в обласній, та й з державного бюджету їх також не виділять. Тому ми сподівалися, що залучимо польських інвесторів, які зацікавляться відродженням родового обійстя польської шляхти з волинським корінням. Поляки, до слова, у Ківерцівському районі допомагають відбудовувати костел в Олиці та реалізовують й інші проекти. Не можна руйнувати той крихкий фундамент взаємовідносин України та Польщі. Навпаки його потрібно зміцнювати, аби на цьому фундаменті постала надійна споруда нашої спільної дружби», – зауважує Ірина Констанкевич.

Нагадаємо, у ніч з 28 на 29 березня в Луцьку обстріляли будівлю Генконсульства Польщі, яке знаходиться за адресою: вулиця Дубнівська, 22-Б. Постріл здійснили з дороги на перехресті вулиць Дубнівська та Глушець. Саме там знайшли задню кришку тубуса від гранатомета, який і став знаряддям обстрілу.

У СБУ офіційно назвали обстріл Генерального консульства Польщі в Луцьку терористичним актом, а в діях зловмисників правоохоронці вбачають чіткий слід російських провокаторів. У зв’язку з терактом, усі польські консульства в Україні припинили роботу.

Як повідомлялося, голова Волинської обласної ради Ігор Палиця різко засудив обстріл будівлі Генерального консульства Польщі в Луцьку та заявив, що здійснена провокація має на меті посіяти розбрат між Україною та Польщею.

Водночас 29 березня затримали групу громадян, які намагалися влаштувати провокаційну акцію, пов’язану із розпалюванням міжнаціональної ворожнечі між поляками та українцями. А саме близько 150 осіб із плакатами «Припиніть геноцид поляків в Україні» перекрили трасу Львів - Рава-Руська поблизу села Гряда Жовківського району.



Ці події правоохоронці пов'язали між собою й затримали організаторів. Також 31 березня вони назвали ім'я замовника обстрілу. Ним може бути лідер радикальнoї грoмадськoї oрганізації «Наждак» Микoла Дульський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
гм.. Показати IP 1 Квітня 2017 17:16
Та ти шо... Я й не знав би!
123 Показати IP 1 Квітня 2017 22:22
Приберіть бандерівщину з державної ідеології і стосунки з поляками покращаться. Про яку третю сторону Ви, Ірино МИрославівно, говорите? Про нашу владу? Це ж наша нова влада героїзує тих, хто для поляків- кати. Це наша обласна Рада буде приймати рішення про рік УПА на Волині. То хто вносить розбрат? Путін чи ми самі?
ПАЖ Показати IP 2 Квітня 2017 09:04
НЕвже ще є такі ідіоти, які вірять в українське сбу і вірять, що третя сторона Путін до цього причетна? Нема слів, на скільки примітивно можна мислити тоді? Після всього ще є хтось , хто довіряє нашій владі?
123 Показати IP 2 Квітня 2017 11:16
Борщ мужу вари. Политик.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus