USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині побільшає історичних пам’яток

30 Травня 2011 14:24
Одинадцять історичних місць Волині можуть отримають статус пам’яток національного значення – саме стільки об'єктів сакральної архітектури рекомендували внести до реєстру після паспортизації.
Зараз на Волині 202 пам’ятки національного значення. З них 15 – пам’ятки археології, 179 – містобудування й архітектури, 7 – історії та 1 пам’ятка документального мистецтва. Про це розповів головний спеціаліст з охорони культурної спадщини і музейної справи управління культури і туризму ОДА Петро Ходань, – пише газета «Експрес».
«У ході виконання програми паспортизації спеціалісти Львівського інституту «Укрзахідпроектрестраврація» визначили, що ще 11 пам’яток відповідають певним критеріям, аби їх можна було занести до реєстру пам’яток національного значення», – розповів Ходань.
За його словами, об’єкти культурної спадщини національного значення повинні відповідати критерію автентичності, а також принаймні одному з таких критеріїв: мали значний вплив на розвиток культури, архітектури, містобудування, мистецтва країни, безпосередньо пов’язані з історичними подіями, віруваннями, життям та діяльністю видатних людей, репрезентують шедевр творчого генія, були витворами зниклої цивілізації чи мистецького стилю.
Фахівець каже, що на Волині є чимало об’єктів, які заслуговують бути пам’ятками національного значення, та поки що мають статус або місцевого значення, або взагалі вважаються нововиявленими.
«А для того, щоб подавати пам’ятку на присвоєння будь-якого статусу, окрім варіанта нововиявленої, потрібен комплект облікової документації, що потребує певних коштів, – розповідає чиновник. – Фінансування хоч і є, але обмежене. Тому намагаємося зберегти в першу чергу ті об’єкти, які є під загрозою, щоб максимально їх захистити».
Якщо ж пам’ятку внесли до реєстру, запевняє Петро Ходань, то є можливість за наявності комплексу науково-технічної документації просити фінансування на ремонтно-реставраційні роботи.
«У бюджетному кодексі є умови, що національні пам’ятки фінансують за рахунок держбюджету, а місцеві – місцевих бюджетів», – додав він.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
я Показати IP 31 Травня 2011 07:47
Петро ХОДАНЬ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus