USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Перед оголошенням «незручного» звернення мер закрив сесію Луцькради

2 Грудня 2016 17:45
«Не зауваживши», що перед депутатами хочуть оголосити звернення представників піклувальної ради ЗОШ №24 щодо фінансування поточних потреб шкіл міста за кошти міського бюджету міський голова поспішно закрив пленарне засідання сесії міськради.

Оголосити звернення від батьків луцьких школярів щодо фінансування поточних потреб навчальних закладів наприкінці 15-ої сесії міськради 1 грудня мав намір член батьківського комітету піклувальної ради ЗОШ №24 Володимир Жуков. Він розповів, що з проханням надати йому слово під час розгляду питання «різне» звертався до секретаря міськради за день до запланованого виступу, а згодом зареєстрував заяву в начальника відділу секретаріату міської ради Тетяни Касьянової.

Втім, міський голова Микола Романюк закрив пленарне засідання, оголосивши, що у питанні «різне» охочих виступити немає, попри те, що про свою готовність виступити повідомляв Володимир Жуков.

Таким чином, виступ відбувся вже після закриття сесії. Володимир Жуков повідомив, що від імені батьків піклувальної ради ЗОШ№24 хоче звернути увагу депутатів на проблему: протягом приблизно останніх двох десятиліть існування нашої держави в навчальних і дошкільних закладах набула поширення практика «добровільних батьківських внесків».


«Ми (батьки) розуміємо, що в певний етап існування нашої держави через недостатнє бажання в попередньої київської, центральної, корумпованої влади співпрацювати на місцях, в навчальних і виховних закладах утворилася загроза зриву навчального і виховного процесу через недофінансування.

Тому, як результат на даний момент ми маємо в переважній більшості систему, де фактично з батьківських «пожертв» відбувається забезпечення так би мовити конституційних, санітарних, організаційних потреб – тобто поточних потреб навчальних закладів, це:

дрібні і середні аварійні ремонти;

інвентар для навчального та виховного процесу;

покупка, заправка, ремонт оргтехніки;

покупка канцтоварів;

мильні засоби та багато чого іншого. Все це купувалося за батьківські кошти», - йшлося у зверненні.

Автори звернення зауважують, що без журналу і ручки для оцінок, без оргтехніки, без інвентарю для кабінетів фізики, без реактивів для кабінету хімії, без спортінвентарю не можливо забезпечити навчальний процес на належному рівні, або, наприклад при відсутності води і освітлення в дитячому туалеті через несвоєчасну заміну зношеного крану і перегорілої лампочки, через недостатню кількість мильних і гігієнічних засобів, через недостатню кількість постільної білизни, кухонного інвентарю, прасок тощо для дошкільних закладів, неможливо забезпечити належний рівень санітарних норм. Тобто, з боку держави забезпечення цих життєво необхідних потреб покладено на плечі батьків, що є прямим порушенням статті 53 абзац 2 Конституції України.



Тому, зважаючи на останні зміни в законодавстві в напрямку децентралізації влади та місцевих бюджетів, автори звернення висловили сподівання, що їм разом з депутатами вдасться змінити пріоритети при розподілі місцевого бюджету, щоб вказані потреби системно і безумовно були задоволені за кошти місцевого бюджету.

Міського голову, депутатів, разом з керівником управління освіти закликали пропрацювати це питання в комплексі і до наступної сесії, бюджетної та створити систему забезпечення цих потреб шляхом зміни пріоритетів при розподілі місцевого бюджету. За умови виконання функцій держави по забезпеченню, батьки погодяться підтримувати навчальні заклади, де навчаються їх діти, але вже не поточні потреби, а у фонд розвитку.

Міський голова, зі слів Володимира Жукова, жодним чином не відреагував на озвучені під час виступу питання та не коментував зміст звернення чи своє ставлення до пропозицій, якій виклали члени батьківського комітету.

Раніше, під час батьківських зборів у ЗОШ №24, порушили питання щодо можливості фінансування поточних потреб навчального закладу за кошти міського бюджету, а не батьків. Так, обсяг цих потреб не надто великий і може становити приблизно 50-70 тисяч гривень на один навчальний заклад. Тоді розглянули можливість написання звернення до міської ради. Директор ЗОШ №24, зі слів Володимира Жукова, сприйняла таку ініціативу батьків з певним острахом, хоча й не заперечувала проти ініціативи.



Під час зборів піклувальної ради більшість підтримала таку ініціативу, тож вирішили підготувати звернення до депутатів міськради та міського голови. Текст звернення узгодили під час позачергового засідання піклувальної ради. У майбутньому до ініціативи можуть долучитися батьки учнів інших шкіл та ДНЗ міста.

Нагадаємо, що понад 300 голосів лучан здобула електронна петиція, яку у жовтні зареєструвала Інна Ткачук. У петиції йшлося про забезпечення поточних потреб шкіл та ДНЗ міста за кошти міського бюджету. У відповіді на петицію у міськраді відповіли, що в проекті бюджету на 2017 рік по навчальних закладах міста передбачено кошти на поточні потреби (придбання мильних засобів, канцтоварів, поточні ремонти, обслуговування оргтехніки), відповідно до бюджетних запитів керівників цих навчальних закладів, які надано Департаменту фінансів і бюджету Луцької міської ради.

До слова, член фракції «УКРОП» у міській раді Борис Смаль у жовтні цього року звертався щодо фінансування поточних потреб закладів освіти в проекті бюджету на 2017 рік до міського голови. Тоді ж 300 тисяч гривень у міському бюджеті, за його пропозицією, передбачили на забезпечення дитсадків мийними засобами.

У відповіді від 9 листопада за підписом заступника міського голови Андрія Киці йшлося про те, що вказані потреби (придбання мильних засобів, канцтоварів, поточні ремонти, ліквідація незначних аварійних ситуацій, обслуговування оргтехніки тощо) відповідно до наданих бюджетних запитів керівників навчальних закладів передбачили в проекті бюджету на 2017 рік та надали департаменту фінансів та бюджету міськради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
777 Показати IP 3 Грудня 2016 07:47
Романюк відстой. Які там йому освітні заклади. У нього горять об'єкти сина і Ко.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus