USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Півтисячі шахтарів на Банковій. ОНОВЛЕНО

22 Квітня 2015 11:54
Понад 500 шахтарів, серед яких є й представники Нововолинська, прорвали перший кордон охорони на вулиці Банковій у Києві та наблизились впритул до будівлі Адміністрації Президента України з вимогою повернути борги по зарплаті.

Шахтарі мають намір перекрити проїжджу частину вулиці Хрещатик.

Як повідомляє УНІАН, один із протестуючих закликав інших шахтарів сформувати групу з представників кожного регіону України для проведення переговорів з Адміністрацією президента та урядом. Працівники правоохоронних органів не чинять опору. Біля паркану перед АП вишикувався кордон з бійців Національної гвардії та міліції. Частина протестувальників після оголошення пропозицій про формування групи почала розходитись. Інші залишаються на своїх місцях.

Водночас, з боку Майдану незалежності на вулиці Інститутській спостерігається активний рух людей. При цьому на Банковій декілька активістів закликали шахтарів заблокувати о 16:00 проїжджу частину вулиці Хрещатик. Також, шахтарі заявляють, що планують сьогодні провести мітинг біля Верховної Ради України.

Шахтарі зібралися на мітинг під АП з вимогою повного погашення заборгованості по заробітній платі та спрямування коштів на підтримку і розвиток вугільної промисловості України.

Зі слів голови Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайла Волинця, шахтарі зібралися на мітинг під АП з вимогою повного погашення заборгованості по заробітній платі та спрямування коштів на підтримку і розвиток вугільної промисловості України.

НА БАНКОВІЙ ТРИВАЄ РОЗМОВА

За станом на 11:45 Банкова запросила шахтарів на розмову, - повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу АП. Перший заступник глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук наразі пррводить зустріч з ініціативною групою, сформованою мітингуючими шахтарями.

"Так, наразі ця зустріч проходить у приміщенні самої Адміністрації", - зазначили в прес-службі.

Як повідомляє УНН, на переговори до адміністрації пройшла переговорна група з 18 представників шахтарів.

Після пікетування АП, шахтарі рушили під стіни Верховної Ради України.

Охорону будівлі ВР було посилено додатковими підрозділами правоохоронців. Зокрема, біля центрального входу правоохоронці вишикувалися у три ряди.

Крім того, через мітинг було перекрито вулицю Банкову.





Нагадаємо, учора розпочав роботу Третій всеукраїнський з’їзд шахтарів, під час якого прийняли постанову, в якій міститься звернення до президента про відставку міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина. Текст звернення опублікував "Буг":

Звернення

до Президента України Порошенка П.О.

про критичну ситуацію у вугільній промисловості України

Шановний Петре Олексійовичу!

Звертаємося до Вас від імені тисяч шахтарів України та членів їх сімей з приводу надзвичайно важкої кризової ситуації, що склалася у вугільній промисловості України. Такий стан справ зумовлений рядом чинників, зокрема помилковими рішеннями Уряду стратегічного характеру відносно галузі, які йдуть у розріз із національними інтересами України. Одним із них є рішення про нове масове закриття шахт та миттєве припинення бюджетного фінансування державних підприємств галузі. Вся урядова стратегія відносно вугільної промисловості будується на мінімізації поточних бюджетних витрат без врахування соціальних та економічних наслідків таких рішень навіть на найближчу перспективу. При цьому ігноруються нормативні акти, прийняті Верховною Радою України, які визначають довготривалу політику країни в енергетичній сфері, такі як Енергетична стратегія України на період до 2030 року. Також оставлені поза увагою положення Коаліційної угоди, де задекларовані головні принципи розвитку економіки та громадянського суспільства, зниження безробіття та подолання бідності в Україні, для чого угодою передбачено поетапне, а не миттєве, скорочення державної підтримки та реформування підприємств вугільної галузі.

Наслідком таких кроків Уряду є занадто низькі ціни на вітчизняне вугілля, які майже на третину нижчі за імпортну сировину, згортання всіх програм розвитку гірничих робіт, фінансова незбалансованість майже усіх державних вугільних підприємств, що знаходяться на межі повної зупинки виробництва, і як наслідок, системне зростання заборгованості із заробітної плати та скорочення робочих місць і ріст безробіття у країні.

Зростають негативні тенденції і в роботі недержавних підприємств галузі, які відчувають складнощі у зв’язку з заниженим рівнем тарифів на електроенергію, що виробляється з українського вугілля, не вирішенням наявних проблем стосовно розрахунків з енергоринком.

Фактично підриваються основи енергетичної безпеки країни. Запаси вугілля на складах українських теплових електростанцій знаходяться на рівні нижче критичного. По деяких енергокомпаніях запасів палива вистачає на кілька днів роботи. Лише сприятливі погодні умови не призвели минулої зими до енергетичної катастрофи національного масштабу. Надання переваги закупівлі вугілля за кордоном – це шлях не тільки до повного знищення вугільної галузі та залишення багатотисячних трудових колективів без робочих місць і джерел існування, а також жорстокий удар по всій промисловості України.

З метою попередження негативного розвитку подій у галузі представники трудових колективів майже усіх вугільних підприємств провели кілька акцій протесту, зокрема пікетування Кабінету Міністрів України 28 січня та Верховної Ради України 02 березня поточного року, на яких висували вимоги щодо поновлення держпідтримки вугільних підприємств, погашення боргів із заробітної плати, повернення державних соціальних гарантій працівникам галузі, вжиття невідкладних заходів для стабілізації ситуації на енергоринку.

Деякі з цих вимог за останній час були частково виконані – виділено кошти на погашення частки заборгованості з заробітної плати минулих періодів, здійснено перерозподіл видатків бюджету і за рахунок частки кошів, які передбачалися на реструктуризацію, виділено 400 млн. грн. на держпідтримку вугільних підприємств галузі, зарезервовано кошти на добудову шахти «Нововолинська № 10».

Втім, вжитих заходів не достатньо для подолання кризового стану у вугільній промисловості та створення передумов енергетичної безпеки країни. Коштів держпідтримки, отриманих від перерозподілу видатків бюджету, не вистачить до кінця року. За рахунок власних джерел більшість державних вугільних підприємств будуть не в змозі забезпечити достатні заходи з техніки безпеки та охорони праці, а також зробити необхідне оновлення гірничої техніки та обладнання, що зумовить подальше падіння виробництва та техніко-економічних показників їх роботи. До цього часу не досягнуто також згоди усіх зацікавлених сторін щодо врегулювання ситуації на енергоринку. Проблемним залишається і питання погашення накопиченої з початку поточного року заборгованості по заробітній платі та подальша її виплата у повному обсязі. Щодо поновлення соціальних гарантій працівників та пенсіонерів вугільної галузі, то Уряд робить подальші кроки щодо зубожіння широких верств населення та ліквідації залишків соціальних гарантій для працівників, грубо порушуючи Конституцію України та міжнародні соціальні стандарти.

У зв’язку з викладеним звертаємося до Вас, шановний Петре Олексійовичу, як до гаранта Конституції України з проханням розглянути кризову ситуацію, яка склалася у вугільній промисловості України, та спонукати Уряд до дій, які забезпечать сталу роботу вугільних підприємств всіх форм власності, погашення боргів за спожиту вугільну продукцію та електроенергію, погашення заборгованості з заробітної плати та відновлення соціальних гарантій для працівників та пенсіонерів вугільної галузі, а також прийняття рішення щодо відставки Міністра енергетики та вугільної промисловості України Демчишина В.В.

Один з видатних вугільників України, М.С.Сургай свого часу казав: «Врятуємо вугілля – врятуємо Україну!». Сподіваємось, що задля забезпечення енергетичної безпеки країни Ви дасте відповідні доручення, які дозволять врятувати вітчизняну вугільну промисловість та людей, що в ній працюють.

Крім того, з метою виявлення і оцінки можливих загроз та дестабілізуючих причин їх виникнення, а також запобігання подальшого заглиблення наслідків невиваженої та помилкової політики Уряду України у сфері реформування паливно – енергетичного комплексу, який є основою енергетичної безпеки та незалежності України.

Делегати IIIз’їзду шахтарів України наполягають на проведенні у найближчий час засідання Ради національної безпеки і оборони України для вжиття невідкладних заходів з розв’язання кризової ситуації в паливно-енергетичному комплексі країни.

За дорученням делегатів IIIз’їзду шахтарів України

від Профспілки працівників вугільної промисловості України

В.І. Турманов

від Незалежної профспіл

гірників України

М.Я.Волинець
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 29
Анонім Показати IP 22 Квітня 2015 11:59
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
вдв Показати IP 22 Квітня 2015 12:06
Чует мое сердце, что мы накануне грандиозного шухера
Kiwi до вдв Показати IP 22 Квітня 2015 13:25
вряд ли, мвф все решили, украинские шахты приватизировать или закрыть
СБУ до вдв Показати IP 22 Квітня 2015 17:30
100% підтримую, моє сердце теж саме відчуває.
...... Показати IP 22 Квітня 2015 12:21
Вот интересно, а чё менты не протистуют? Вот когда так будет, тогда точно будет грандиозный шухер.
ввв до ...... Показати IP 22 Квітня 2015 13:08
заборонено законом. так само як і лякарям, пожежникам
Я Показати IP 22 Квітня 2015 12:24
Незабаром пенсіонери під"їдуть! Тримайтеся! Частину пенсії загарбали, комуналку підняли, а сами розкошують! Слідчим зарплатня 30тис, міліції 10тис і прочим, хтож на них виробить? Власники не спішать зарплату піднимати бо податки збільшили в 2015р. плата за землю піднялася на 25%, ввели податок на нерухомість. Податки не зменьшилися, а тільки назви інші
....... до Я Показати IP 22 Квітня 2015 12:35
Какие зарплати милиции по 10 тис?)))))))))))). Этого нету и не будет. Участковые по 2000 получаютполучают. А возьмите то что его дома нету целыми днями и семья его не видит. Реформы в милиции нет так как закона о полиции ни кто не принимал. Просто чешут с экрана та и всё. Когда потрульная служба реально патрулировал? Одна самооборона по ночному городу шарахаеться .
Українка до ....... Показати IP 22 Квітня 2015 12:59
А якого ж х...ра вони там сидять, якщо так мало платять. Видно не такі вони вже бідні і обіжені, як плачуться. Сім я кажете не бачить цілими днями - то хай пііііі.....ть з посад разом з парашенками різними і дадуть працювати нормальним людям на різних рівнях. Вони вже напрацювалися - більшість носить перед собою такі пуза, що перевищують їх власну вагу. А випускники академій наввипередки хочуть працювати в міліції. То кажете 2000 мають? щось не видно що на 2000 живуть.
Ігнатій Лойола Показати IP 22 Квітня 2015 12:25
Зараз розженуть і скажуть, що то були російські провокатори і агентура спецслужб. А серед одного з шахтарів знайдуть "вбивцю" Олеся Бузини. Де Майдани? Де революціонери? Місця в парламенті отримали і всьо? Прощай оружиє?
СБУ до Ігнатій Лойола Показати IP 22 Квітня 2015 18:22
100% підтримую, що так і є, так і буде.
Дарт Вейдер Показати IP 22 Квітня 2015 12:37
Нельзя сейчас шахтерам подпевать врагам идеалов Революции Достоинства и Майдана. Шахтерам необходимо дать возможность Президенту и Премьеру осуществить необходимые непопулярные экономические реформы в Украине!
йоба до Дарт Вейдер Показати IP 22 Квітня 2015 12:45
Блджад високий який штиль
Анонім Показати IP 22 Квітня 2015 12:52
Ще треба розібратись що то за шахтарі які требують зарплату, рік просиділи в Донецьку і Луганську тепер вони по зарплату приїхали. Хай росія платить, якій вугілля відгружали. як жити то в днр і лнр а як по зарплату тот в Україну.
Ігнатій Лойола до Анонім Показати IP 22 Квітня 2015 12:54
Там частина наших,з Нововолинська. Ще треба виясняти?
Анонім до Ігнатій Лойола Показати IP 22 Квітня 2015 13:06
Я про Нововолинськ щось говорив, чи може говорив що не треба підтримувати шахтарів і вугільну галуз? Я говорив про те що майже кожен день показують по новинах, приславута шахта наикордоні бойових дій, останні новини інтервю з шахтарями, "- з відки ви ? -З донецька, - чого приїхали ? -Бо працювали 8 місяців в донецьку нам не заплатили, і що ви збираєтесь робити іти на Київ вибивати гроші! - Ви підтримуєте Україну? Ми не солдати ми шахтарі, не наше діло воювати." оце коротко суть інтервю, і якщо ви сьогодні хочете утримувати це бидло з своєї зарплати то це впше право. А я ні, а я не збираюсь кормити тих хто не признає цю країну, нас як людей і моє право на існування !
Дарт Вейдер до Ігнатій Лойола Показати IP 22 Квітня 2015 13:07
Там почти все наши с Нововолынска и из Червонограда шахтеры,
Анонім до Дарт Вейдер Показати IP 22 Квітня 2015 13:14
Якось дивують ці державні підприємства, які оплачують автобуси до Києва і по 200 грн, чи тепер по 300 ? Звідки то вуха ростуть? Чи не в тому справа, що на державних шахтах пласти вугілля знаходяться в аренді у нашого рудого пана Ах ? Чого не розкручує це питення прокуратура, як на державних шахтах з"явилися арендарі
Дарт Вейдер до Анонім Показати IP 22 Квітня 2015 13:31
Отож бо!
Вася до Анонім Показати IP 22 Квітня 2015 13:12
Так так, Вугiлля на танки помiняли, скоро на тих танках до нас i приiдуть!)))
Анонім Показати IP 22 Квітня 2015 12:58
Продажні гниди ахметова..
Бармалєй Показати IP 22 Квітня 2015 13:20
Ну да, за такі пільги і дотації гріх не боротися.
Дарт Вейдер до Бармалєй Показати IP 22 Квітня 2015 13:52
Начальник на Волиньугле получает за месяц, столько, сколько простой пенсионер за два года. Кому ж хочется терять теплые насиженные места, тем более, что угля на волынских шахтах уже нет, кроме десятой, которая только строится.
Анонім Показати IP 22 Квітня 2015 13:30
У нас на заводі теж возили. І автобус оплачували, і по 200 грн давали, і горілку дармову. А завод то державний. І ще лозунги давали, художником написані, як з різних ніби областей ми поприїзджали. Кому то це треба? Може керівництву, яке боїться, що вилетить як пробка, як все буде спокійно.
Реаліст Показати IP 22 Квітня 2015 15:51
А чого так міліції багато? Хіба ця влада не з народом?
Українка до Реаліст Показати IP 22 Квітня 2015 17:17
Просто дон Порошеро боїться за свою тлусту дупу, яка змінила яникову на золотому унітазі. І з того унітаза просто так не злізе, як і яникова.
Бармалєй Показати IP 23 Квітня 2015 08:47
Це тітушки з компанії ДТЕК.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus