USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Президенту хочуть нагадати про «бурштинову лихоманку» на Волині

28 Вересня 2015 19:00
Листи з проханням узаконити видобуток бурштину на державному рівні вже адресують Президентові й нардепам. Нині законопроект щодо легалізації сонячного каміння в парламенті чекає другого читання і це залежить не стільки від глави держави, як від народних обранців. А тим часом, на Волинь повертаються «гастролери».

Так, звернення до Президента України та голови Верховної Ради України зачитав голова ОДА Володимир Гунчик під час оперативної наради сьогодні, 28 вересня. У згаданому зверненні він просить пришвидшити прийняття Закону Про бурштин в контексті нещодавніх подій.

Нагадаємо, минулого тижня на Волині стався «бурштиновий бунт»: біля сіл Вовчецьк, Лісове Маневицького району на родовищах бурштину за декілька днів з’їхалося близько тисячі старателів з сусідніх областей.

Після того, як гастролерів вигнали, місцеві копачі почали вимагати допустити їх на родовища. Натомість голова облдержадміністрації Володимир Гунчик порадив копачам почекати до створення комунального підприємства, аби легально видобувати бурштин.

Долю українського бурштину планують вирішувати у жовтні

Легалізувати бурштин в парламенті намагаються не перший рік. Так, законопроект про легалізацію старательського видобутку бурштину подавав на розгляд парламенту ще у 2006 році народний депутат Микола Шершун, пише Рівне вечірнє. Тоді проект набрав понад 300 голосів у парламенті, але був заветований президентом Віктором Ющенком. З таким же результатом завершилась і друга спроба, вже при президенті Януковичу. Після революції готували законопроекти про видобуток бурштину нардепи Микола Кучерук та Юрій Вознюк — обидва навіть не потрапили до обговорення в парламенті, бо не були схвалені депутатськими комісіями.

Зрештою, 23 квітня депутати Верховної Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону України Про видобування та реалізацію бурштину (реєстраційний номер 1351-1). За це рішення проголосували 234 із 300 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Авторами законопроекту є нардепи Борислав Розенблат, Микола Томенко, Павло Дзюблик, Володимир Арешонков, Вадим Кривенко, Василь Яніцький та Андрій Артеменко.

Законопроект передбачає впровадження для первинного надрокористувача спрощеної процедури отримання спеціального дозволу на користування надрами для видобування бурштину. При цьому первинний надрокористувач має виконати поділ ділянки бурштиноносних надр на старательські ділянки, що за заявочним принципом підлягають розподілу між старательськими артілями. В законопроекті визначено, що видобування бурштину здійснюють старательські артілі згідно з умовами договору про видобування бурштину, вимоги щодо укладення та припинення такого договору регулюються окремим розділом закону.

Законопроект також врегульовує особливості видобування та реалізації бурштину на бурштиновій біржі. В ньому виписано правові основи щодо утворення та діяльності старательської артілі, а також засади функціонування бурштинової біржі. Прикінцевими положеннями вносяться зміни до Кодексу України про надра, Земельного кодексу України, Лісового кодексу України, Кримінального кодексу України, Закону України Про ліцензування певних видів господарської діяльності, Закону України Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними.

Документом передбачено, що користування ділянкою бурштиноносних надр здійснюється в такі строки: п’ять років — на геологічне вивчення родовищ бурштину; двадцять років — на видобування бурштину; п’ять років — на видобування бурштину згідно з договором про видобування бурштину, укладеним старательською артіллю з первинним надрокористувачем.

В ньому зазначено, що видобування, зберігання, транспортування та реалізація бурштину здійснюється без ліцензії на видобуток дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння.

В пояснювальній записці до законопроекту сказано, що прийняття закону знизить криміногенну ситуацію в поліських районах Житомирської, Рівненської та Волинської областей, сприятиме скороченню незаконного видобутку бурштину. В ній зазначається, що «Україна посідає друге місце в світі за запасами бурштину, при цьому вирізняється найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах».

Доопрацювати згаданий законопроект і підготувати його до другого читання доручили Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

Варто додати, що згаданий законопроект включений до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, затверджений постановою ВРУ 15 вересня. Згідно з календарним планом сесія має розпочатися 6 жовтня.

Що ж кажуть державні мужі?

Під час бурштинових розбірок на Маневиччині начальник обласного управління УМВС Петро Шпига повідомив, що він звернувся за допомогою до Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

До слова, Міністр свого часу пояснював затягування прийняття законів щодо легалізації видобутку бурштину саботажем. Однак окрім повідомлення про направлення Нацгвардії за останній тиждень на столичному рівні немає жодної згадки по волинський бурштин.

А між тим, того дня питання бурштину смакували всі центральні канали України.

Додамо, що й один з адресатів звернення голови ОДА – Президент України Петро Порошенко про бурштин мовчить вже декілька місяців. Хоча ще в липні він дав силовикам України два тижні на те, щоб вони поклали край незаконному видобутку бурштину. Гарант ще й пригрозив: «Під’їду без охорони на одну з трьох областей Житомирську, Рівненську або Волинську, і покажу, яким чином і хто кришує беззаконня!».

Проте, Президента у волинських (як рівненських, так і житомирських) лісах не бачили. Зате на Маневиччину з’їхалися кілька сотень копачів з інших областей.

Оскільки прийняття законопроекту в другому читанні залежить від нардепів, логічно було б, аби народні обранці від Волині були першими, хто мав би активізувати увагу навколо питання. Так, ще у грудні минулого року нардепи Ігор Гузь та Ігор Лапін пообіцяли зініціювати парламентські слухання з питань легалізації видобутку бурштину. А у квітні Ігор Лапін презентував у Луцьку згаданий законопроект, прийнятий у першому читанні (де його немає серед авторів) з критикою, мовляв, що цей документ треба доопрацювати.

Коли ж на Маневиччині відбулися згадані події, то напередодні Ігор Лапін перебував у Криму, де відбувалася продовольча блокада, зініційована кримськими татарами. А ось Ігор Гузь був тоді у Луцьку, і активно коментував маневицькі події в ефірі каналу 24. Мовляв, він у курсі справ, бо там перебувають його помічники.

Саму ситуацію народний обранець називає «бардаком» і вважає, що «держава повинна звернути увагу значно прискіпливіше». Тож, каже нардеп, треба приймати закон (що залежить і від нього), а правоохоронцям він взагалі радить сторожувати денно і нощно бурштинові копанки, обладнавши стаціонарні місця для перебування правоохоронців.

Місцева влада «бореться» своїми методами?

Як раніше повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, на чергове сесійне засідання депутатів облради виноситься питання про створення комунального підприємства «Бурштин Волині».

Варто додати, що дискусії в облраді навколо видобутку бурштину публічно точаться вже більше року. До прикладу, свого часу на розгляд депутатів пропонувався проект рішення «Про погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення», у тому числі дослідно-промислової розробки ділянок покладів бурштину, розташованих на території Маневицького району.

Йшлося про такі підприємства, як ТОВ «Волинь Амбер Лтд», ТОВ «Волинь-Надра», ТОВ «Волинь- Геологія», ТОВ «Волинь-Ресурс Плюс», ТзОВ «Ерідгроу Продакшн», ТОВ «Третій Регіон». Про те, що ці підприємства можуть бути підставними свідчило те, що три з них були зареєстровані за однією адресою, причому незадовго до подачі заявок. Але дозволу підприємствам депутати так і не надали.

Нагадаємо, видобуток «сонячного каменю» хочуть перевести в легальний спосіб заробітку на потреби волинського бюджету. ІА Волинські Новини також писало, що поки депутати сперечаються, хто має розвідувати і видобувати бурштин на Волині – державні (комунальні) підприємства чи приватні, селяни не можуть зайти до лісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛІСІВНИКИ ВОЛИНІ: САМОТУЖКИ З БУРШТИНОШУКАЧАМИ НЕ ВПОРАТИСЯ

Власне, надзвичайно складно довести причетність копачів, адже їх треба упіймати на гарячому зі свіжовикопаним бурштином. Та й часто копанки облаштовують в непрохідних хащах, на заболоченій місцевості, куди правоохоронцям важко дістатися, тому й в обласному УМВС мріють про квадроцикли для таких погонь за правопорушниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКИЙ АМБЕР: КАМІНЬ, ЧЕРЕЗ ЯКИЙ ІДУТЬ НА ЗЛОЧИН

Зрештою, після подій на Маневиччині, лісівники пообіцяли, що вже за тиждень закопають бурштинові копанки. Проте ЗМІ повідомляють, що гастролери повернулися знову копати бурштин. А ось голова облдержадміністрації Володимир Гунчик радить ловити копачів бурштину разом з військовими комісарами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВОЛИНСЬКИЙ БУРШТИН: ДРУГИЙ ФРОНТ

А згадане вище звернення до Президента та нардепів в облдержадміністрації пропонують підтримати на наступному пленарному засіданні чергової сесії обласної ради, яка відбудеться 30 вересня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
не пацик Показати IP 29 Вересня 2015 09:55
щось нетак написано чи забули ? Це Презедент нагадував за бурштин і вимагав розібратися за короткий строк всім силовикам ! думаю всі чули а тепер виходить що Презеденту будуть нагадувати немае логіки :- Якщо Презедент дав доручення то треба виконувати кому це належить а ненагадувати йому в черговий раз про невиконаня його доручень -так мае бути ? чи у Вас по другому ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus