USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Суд ухвалив заарештувати майно фірми, що продавала валідатори для ЛПЕ

14 Серпня 2018 08:00
Досудове слідство зібрало дані про те, що під час закупівлі валідаторів для Луцького підприємства електротранспорту відбувалася розтрата бюджетних коштів.

3 серпня Луцький міськрайонний суд ухвалив накласти арешт на майно, яке 1 серпня було тимчасово вилучено під час проведення огляду у приміщенні ТзОВ «Системний зв'язок» у Тернополі.

Нагадаємо, з ЛПЕ тернопільська фірма намагалася стягнути через суд два мільйони гривень.

Керівництво Луцького підприємства електротранспорту у 2017 році вирішило запровадити своєрідне ноу-хау – електронний облік пасажиропотоку. Кондукторам тролейбусів вручили валідатори – такий собі електронний агрегат, через який контролери видавали квитки пасажирам. Крім того, що ці апарати самі по собі були не з легких, майже кілограм, вони ще й затримували час обілечування. Кондуктор мав взяти гроші, провести через валідатор одну з трьох карток для пільговиків, студентів і звичайнх пасажирів і тільки тоді видати квиток.

Таке тестування тривало з березня по травень 2017 року. Технічний супровід роботи валідаторів здійснювала тернопільська фірма «Системний звязок». Нагадаємо, раніше виконувач обов’язків директора КП «Луцьке підприємство електротранспорту» Володимир Пуц інформував, що система ручних валідаторів є незадовільною, вона не показує реальний облік пасажирів та не несе користі для підприємства та громади міста Луцька. До слова, послуги фірми «Системний звязок» були найдорожчими серед учасників тендеру, що проводила Луцька міська рада. Вартість запровадження новітньої технології для міського бюджету мала обійтися у три мільйони гривень.

За три місяці тестування місто заплатило мільйон, ще два мали перерахувати за умови введеня в експлуатацію валідаторів. Але після закінчення випробувань тернополяни чомусь заблокували електронну систему обслуговування, відтак валідатори з високотехнологічних пристроїв перетворилися на брухт, який досі лежить на полицях ЛПЕ. Натомість вже цього року «Системний зв’язок» вимагало через суд стягнути з ЛПЕ два мільйони гривень, мовляв, за виконані роботи.

Своєю чергою, виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт під час однієї з сесій міськради на запитання депутатів щодо використання цих валідаторів зауважив, що для того, щоб справді врятувати місто від витрат на пільгові перевезення, потрібні стаціонарні валідатори, що використовуються у багатьох містах, а не ручні. Він нагадував, що був категорично проти придбання ручних валідаторів, говорячи, що це буде викиданням грошей на вітер. На жаль, попередня команда, яка керувала містом, ухвалила помилкове управлінське рішення про закупівлю саме таких валідаторів. Зі слів секретаря міськради, вони себе не виправдали у Луцьку, як не виправдали у жодному іншому місті.

Наразі слідче управління ГУНП у Волинській області здійснює досудове розслідування кримінального провадження від 6 липня цього року. Йдеться про правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.3 ст.191 Кримінального кодексу України, тобто, привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, вчинені за попередньою змовою групою осіб. За це правопорушення передбачене позбавлення волі строком від трьох до восьми років.

Досудове слідство здобуло фактичні дані про те, що службові особи КП «Луцьке підприємство електротранспорту Луцької міської ради», зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою із службовими особами ТОВ «Системний зв'язок», під час виконання робіт з технічного переоснащення систем диспетчерського контролю сповіщення пасажирів та оплати проїзду, здійснили розтрату бюджетних коштів.

30 липня слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області, за результатами розгляду клопотання слідчого Криська В.В. ухвалив рішення та надав дозвіл на проведення огляду у приміщенні ТзОВ «Системний зв'язок» за адресою: Тернопіль, вулиця Чорновола, 1.

Огляд здійснили з метою виявлення, фіксації, вилучення речей та документів, а саме: договорів на виконання робіт з технічного переоснащення систем диспетчерського контролю сповіщення пасажирів та оплати проїзду та супровідні роботам послуг (всі наявні додатки до договорів) укладені між ЛПЕ та ТзОВ «Системний зв'язок», платіжних доручень за договорами, акти здачі-прийняття робіт за договорами та інших документів, які мають значення для цього кримінального провадження, з метою використання як доказу факту та обставин, щодо вчинення кримінального правопорушення. Під час огляду за вказаною адресою 1 серпня виявили та вилучили згадані речі, які мають силу речових доказів.

Раніше, 17 липня, Господарський суд Волинської області розглянув позов ТзОВ «Системний зв’язок» до ЛПЕ за невиконання договору в частині оплати за виконані роботи (надані послуги). Договір на виконання робіт з технічного переоснащення системи диспетчерського контролю, сповіщення пасажирів та оплати проїзду був укладений 23 грудня 2016 року між ЛПЕ та ТзОВ «Системний зв’язок». Суд дійшов висновку, що ТзОВ «Системний зв’язок» не в повному об’ємі виконало умови договору та свій обов’язок щодо технічного переоснащення ЛПЕ та що у позивача відсутні правові підстави для стягнення заборгованості з відповідача, оскільки строк виконання зобов’язань може настати лише після підписання акту прийняття системи в експлуатацію. Отже, суд вирішив відмовити у позові.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus