USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку під апеляційним судом – мітинг на підтримку Олександра Тиводара. Оновлено

18 Серпня 2017 16:04
Біля стін Апеляційного суду Волинської області зібралися депутати облради та міськради, члени спілки воїнів-афганців, спілки воїнів АТО Волині та просто небайдужі лучани, аби підтримати голову постійної поліцейської комісії, керівника Громадського формування "Варта порядку" Олександра Тиводара. Після розгляду клопотань суд залишив міру запобіжного заходу без змін.

Сьогодні, 18 серпня, о 14.00 розпочалося апеляційне засідання суду щодо того, аби з Олександра Тиводара зняли браслет, який обмежує свободу пересування.

Зі слів адвоката Вадима Матвіїва, засідання присвячене розгляду двох апеляційних скарг, зокрема скарги прокурора у кримінальному провадженні, який не погоджується з ухвалою слідчого Луцького міськрайонного суду, якою відмовлено в задоволенні обрання відносно Олександра Тиводара мір запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, водночас визначено запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

Також, зазначає правозахисник, буде розглядатися скарга Тиводара, який не погоджується з ухвалою судді, вважає, що не вчиняв жодного правопорушення, тому відносно нього не може обиратися запобіжний захід.

Зауважимо, Тиводар перебуває на лікуванні в обласній клінічній лікарні, звідки він прибув на засідання.

Тим часом прокурор Олександр Назарук подав клопотання згідно вимог статті 27 про проведення закритого засідання. Підстава - необхідність забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні. Сторона захисту вважає це необгрунтованим і хоче, щоб справу розглядали в присутності людей та преси. Суд відмовив у задоволенні клопотання прокурора.

Прокурор заперечив, щоб засідання фіксувалося пресою, проте суддя відмовив і надав можливість проводити відеозапис та трансляцію судового засідання.

До слова, у залі перебувають нардепи Ірина Констанкевич та Юрій Савчук.

Адвокат Вадим Матвіїв подав клопотання про прикріплення до матеріалів справи довідки про те, що з 9 серпня Олександр Тиводар знаходиться на лікуванні до цього часу і цей документ підтверджує стан підзахисного, а також звернення голови Всеукраїської спілки воїнів Афганістану, Героєм України Сергія Червонописького про взяття Олександра Тиводара на поруки. Окрім того, пропонують прикріпити копії клопотання про негайне звільнення затриманого Тиводара, яке було подано на адресу слідчого СБУ, бо підзахисному в період 24 годин не було пред’явлено обвинувачення.
Олександр Тиводар та Вадим Матвіїв
Прокурор Олександр Назарук і слідчий Олександр Хитрик


Суд оголосив двохвилинну перерву, аби прокурор ознайомився з клопотанням захисту.

Обидві сторони просять суду, аби відмовити у задоволенні клопотань.

Основними мотивами застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Олександра Тиводара є те, щоб запобігти можливому впливу на свідків та вчинення нових злочинів. За словами прокурора, Тиводару інкримінують злочини, які стосуються втручання в приватне життя людей. Прокуратура просить ухвалу слідчого судді міськрайонного суду скасувати та призначити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Окрім того, прокурор просить забрати можливість внесення застави та затримати його в залі засідання.

Захист просить відмовити у задоволенні клопотання прокурора, адже стадія подання клопотань вже закінчилася, а також те, що жодному фігурану, який згадується у клопотанні, не було оголошено підозру.

Також адвокат зауважив, що в апеляційній скарзі прокурора відсутні чіткі переконливі аргументи, які б дозволили змінити міру запобіжного заходу для Олександра Тиводара на тримання під вартою. За словами Вадима Матвіїва, прокурор каже, що Тиводар може чинити тиск на свідків, проте імена свідків не вказується. Апеляційна скарга прокурора базується на припущеннях.

У апеляційній скарзі сторони захисту йдеться про те, що коли Тиводара доставили до суду, то у судді не було підстав вважати підозрюваним, оскільки Олександру Тиводару не було оголошено про підозру протягом 24 годин з моменту затримання згідно з українським законодавством. При намаганні слідчого повідомити про підозру підзахисного, не було понятих, а також Тиводар не поставив свого підпису під підозрою. Окрім того, не велася відеофіксація вручення підозри, тому Тиводар не був підозрюваним.

Захист просить скасувати ухвалу слідчого судді і постановити нову ухвалу, якою повністю відмовити у задоволенні клопотання про застосування запобіжного заходу до Олександра Тиводара у вигляді тримання під вартою.

Адвокат наголосив, що Тиводаром повністю виконано постанову суду про запобіжний захід, хоч він і оскаржується. Зокрема, Тиводар здав документи, які б дозволили йому виїхати закордон.

У результаті суд не задовольнив апеляційні скарги прокурора та захисту і залишив міру запобіжного заходу без змін.

Олександр Тиводар подякував всім присутнім за підтримку і наголосив, що боротьба триває.
Нагадаємо, затримання Олександра Тиводара відбулося 8 серпня на підставі фальшивого кримінального провадження, що відкрили працівники Служби безпеки України в Закарпатській області. 9 серпня Олександра Тиводара з гіпертонічний кризом із слідчого ізолятора доправили в лікарню. До зали суду Тиводара несли на ношах під оплески його побратимів-афганців, які вважають його затримання політичною розправою. У Луцький міськрайонний суд його привезли просто з лікарні.

У суді, який відбувся 10 серпня, прокурор просив для Олександра Тиводара про запобіжний захід у вигляді утримання під вартою протягом 60 днів, натомість суддя вирішив відмовити у клопотанні прокурора. Як запобіжний захід суд визначив не утримання під вартою, а особисте зобов'язання. Тиводара звільнили з-під варти у залі суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Луцьк без брехні Показати IP 18 Серпня 2017 14:41
Тримайтеся, Олександре !!! Все буде добре !!!
123 Показати IP 18 Серпня 2017 16:08
Не суд а бенефис!
Свідок Показати IP 18 Серпня 2017 17:58
Одне питання. Для чого понавозили людей з різних міст? І лучан не треба везти 3 зупинки в автобусі на замовлення, вони можуть міським транспортом самостійно добратись
Лучанка до Свідок Показати IP 19 Серпня 2017 12:20
Яких різних міст???, лучанин їхали самі міським транспортом. ОТО ВЖЕ ЯК ЩОСЬ НАПИШУТЬ, ЧУЛИ , ДЕ ДЗВІН, А ДЕ ВІН, ТО І НЕ ЗНАЄТЕ!!!!!!
007 Показати IP 18 Серпня 2017 19:07
«Фальшиве кримінальне провадження» - є фальшивим лише в тому випадку, коли воно не оформлено відповідно нормам кримінального законодавства.
лучанка Показати IP 18 Серпня 2017 20:27
"Обійміться ж, брати мої, молю вас, благаю!"
777 Показати IP 18 Серпня 2017 22:16
Значить завтра Лапа свій мітинг знову організує. І бабла із зарплати пацанам підкине.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus