USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку відбувся вечір пам’яті Бориса Клімчука

4 Листопада 2015 13:50
У Луцьку вшановували пам’ять колишнього очільника волинської облдержадміністрації й просто видатного волинянина Бориса Клімчука.

Вечір спогадів про «сина волинської землі», як любив називати сам себе Борис Петрович, відбувся 3 листопада о 18:30 в приміщенні Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка.

Тож, для того, аби вшанувати світлу пам'ять екс-губернатора, який закарбувався у серці пересічних волинян людиною жартівливою, комунікабельною та відкритою до діалогу, на сцені драматичного театру під тужливі звуки скрипки ведучі зачитували уривки із прижиттєвих роздумів Бориса Клімчука. «Розбавляли» вереницю із спогадів рідних, друзів, знайомих та колег провідні артисти Лесиного краю, які тішили усіх присутніх ліричною піснею.
Зокрема, на початку дійства зі сцени пролунали роздуми Бориса Петровича про те, яке враження свого часу на нього справила книга «Туманність Андромеди» Єфремова:

«В дитинстві пасти громадську череду я завжди йшов із цією книжкою. І вона справила на мене незрівнянно більше враження, аніж політ Гагаріна у космос: щасливий світ, щасливі люди - добрі, розумні, сильні; досконало організоване суспільство! З тих пір я маю непохитну віру в людей, в їх ліпші якості, у їхні можливості», - казав за життя екс-губернатор.

Окрім того, він, як ніхто, умів примирювати та об’єднувати представників різних релігійних конфесій. Саме тому у спільній молитві за упокій видатного волинянина схилили голови представники УПЦ КП і УПЦ МП.

«Таких людей, як Борис Клімчук, треба не лише пам’ятати, а й продовжувати ті добрі справи, які він встиг сотворити при своєму житті. Із тугою згадую великого сина волинського краю, бо ця людина любила свій край. Не вистачає його духу любові, духу праці й духу натхнення. Не вистачає великих вчинків. Тільки він міг стати перед громадою на коліна і сказати: «Вибачте, якщо щось зробив не так. Але я хочу, щоб на Волині був мир». Зробити великі вчинки під силу тільки великій людині», - зауважив митрополит Луцький та Волинський Михаїл.
«Здригається серце, коли пригадую моменти прощання з такою унікальною людиною, як Борис Петрович. Хочу сьогодні пригадати те, що він залишив після себе. Першою в Україні рада церков з’явилась саме на Волині. Своєю любов’ю він зумів об’єднати конфесії для того, щоб робити спільні добрі справи. Завдяки йому ми маємо єдиний в Україні благодійний концерт «Бог багатий милосердям», участь у якому беруть представники усіх конфесій. Він щиро вірив у те, що колись на рідній волинській землі не буде сиріт. «Ми закриємо усі сиротинці», - казав він. Усі діти отримають любов, якої так не вистачає, у прийомних родинах. Я впевнений, що через Божі очі він нас бачить і відчуває нестримну радість від того, що ми молимося за нього. Вічна вам пам'ять, дорогий Борисе Петровичу», - додав до попередньої промови голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ МП протоієрей Валентин Марчук.
До слова, куруючий процесом видання книги про Бориса Клімчука, голова благодійного фонду «Рідна Волинь» Дмитро Глазунов, зазначив, що спочатку планували видати книгу спогадів, втім, вона вийшла за ці рамки й може слугувати для політиків посібником в плані підходу до життя.
«Немає більше такої людини, яка стільки зробила для Волині. І, починаючи з лютого і по жовтень включно, ми працювали над книгою», - зазначив він і запросив на сцену тих людей, які вклали свою душу у книгу пам’яті Бориса Клімчука.

Нагадаємо, «Я син волинської землі» - це слова Бориса Клімчука, які лягли в основу однойменної книги-спомину про Бориса Петровича, над якою трудилися письменники, журналісти Волині, а саме: Катерина Глазунова, Дмитро Головенко, Артур Даниленко, Віталій Іваницький, Ігор Колодка, Віктор Кормін, Михайло Савчак, Валентина Черниш, головний редактор – Ніна Долінчук. Презентація пам’ятного друкованого видання відбулась 27 жовтня 2015 року.

Нагадаємо, серце колишнього голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука перестало битися 2 вересня 2014 року. Трагедія сталася в лікарні в Німеччині. Прощання з відомим волинянином відбулося 5 вересня 2014 року Луцьку, тисячі волинян прийшли, щоб віддати останню шану цій великій людині. Борис Клімчук був головою Волинської ОДА з березня 2010 до лютого 2014 року, коли на вимогу мітингувальників сам написав заяву на звільнення.

Довідково:

Клімчук Борис Петрович народився 18 березня 1951 року в селі Волошки Ковельського району Волинської області. Закінчив Харківський державний університет (1974), викладач географії; Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого (1996). З вересня 1974 по серпень 1975 - вчитель в Острозькій школі-інтернаті (Рівненська область). З серпня 1975 по серпень 1980 - вчитель Ковельської середньої школи № 7. З серпня 1980 по січень 1982 - директор Ковельської 8-річної школи № 9. З січня 1982 по червень 1982 - інженер заводу «Ковельсільмаш». З червня 1982 по червень 1990 - директор Ковельської середньоосвітньої школи № 11. 1 грудня 1990 обраний членом обкому партії. З червня 1990 по травень 1992 - заступник голови Ковельського міськвиконкому. З червня 1992 по квітень 1998 - голова Волинської обласної ради. З 07 липня 1995 по червень 2002 - голова Волинської обласної державної адміністрації. У червні 2002 — радник Президента України. З лютого 2004 по 15 березня 2008 - Надзвичайний та Повноважний Посол України в Литовській Республіці. З 15 квітня 2008 по 08 квітня 2010 - Надзвичайний та Повноважний Посол України в Азербайджанській Республіці. Указом Президента України від 26 березня 2010 року № 452/2010 призначено головою Волинської обласної державної адміністрації. 5 лютого 2014 року звільнений із займаної посади. Бориса Клімчука було нагороджено почесним званням «Відмінник народної освіти» УРСР (1984), СРСР (1990), Почесною відзнакою Президента України (1996), Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня; повний кавалер ордену "За заслуги". Під час масових акцій протесту, які розгорнулись по Україні наприкінці 2013 та на початку 2014 Борис Клімчук вимушений був піти в відставку, написавши заяву про звільнення. Свою відставку мотивував як виконання громадянського обов'язку заради збереження миру та не допущення посилення акцій протесту.
Екс-керівник прес-служби Волинської ОДА Галина Денисюк
Голова медіа-холдингу "Сім"я і дім" Юрій Ричук
Директор Ковельської загальноосвітньої школи №11, у якій працював Борис Клімчук, Галина Сидорук
Співачка Галина Конах
Народний артист України Василь Чепелюк
Луцький міський голова Микола Романюк та голова Волинської ОДА Володимир Гунчик
Учасники вокального дуету «Душа Волині» Алла Опейда
...і В'ячеслав Судима
голова благодійного фонду «Рідна Волинь» Дмитро Глазунов запросив на сцену тих людей, які вклали свою душу у книгу пам’яті Бориса Клімчука
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл разом із протоієреєм Валентином Марчуком
Головний лікар КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» Ігор Гнетньов
Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик із дружиною Галиною
Начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк
Донька покійного Клімчука Троц Юлія
Заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець
Представники духовенства
Журналісти Людмила та Костянтин Яворські
Депутат Волинської облради Роман Микитюк
Голова правління фонду "Новий Луцьк", кандидат на посаду міського голови Луцька Олександр Товстенюк
Радник голови правління Фонду Ігоря Палиці "Новий Луцьк" Олександр Курилюк
Депутат Волинської облради Святослав Кравчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Анонім Показати IP 4 Листопада 2015 14:11
Толковий був чоловяга, царство йому Небесне.
Гриць Показати IP 4 Листопада 2015 14:11
А де ж це шановне панство було коли його на коліна ставили, га??? Чому ніхто не заступився, не вийшов і не сказав слово на захист? Хай звинувачують, обзиають а на коліна навіщо, перед ким??????? І вам не соромно там сидіти?
він до Гриць Показати IP 4 Листопада 2015 15:22
на коліна його ніхто не поставив, з тим і помер
123 до Гриць Показати IP 4 Листопада 2015 15:39
зато окремі, які це творили прийшли з чистою совістю на цей вечір
Лукаш до Гриць Показати IP 7 Листопада 2015 10:06
Став на коліна перед Волинянами, яких любив, для яких намагався щось зробити. Немає людини без гріха. Велич Клімчука в цьому і проявилась.
Ковельчани. Показати IP 4 Листопада 2015 14:37
ДЯКУЄМО ЗА ЧУДОВИЙ ВЕЧІР.АЛЕ СУМНО, ЩО З НАМИ НЕМАЄ І НЕ БУДЕ БОРИСА ПЕТРОВИЧА. ВІЧНА ЙОМУ ПАМ'ЯТЬ.
Іван Показати IP 4 Листопада 2015 14:52
скільки волинян загинуло під час останніх подій... скільки покалічено, а тут ..... СОРОМ!!!
Галка до Іван Показати IP 5 Листопада 2015 09:46
при януковичу непогано було губернаторствувати, але така коротка память, коли в руки йдуть такі великі гроші !
До журналістів Показати IP 4 Листопада 2015 14:56
Яка нах...... Галина, дружина Гунчика - вона його співмешканка (офіційна дружина рідного брата колишньої жінки Гунчика).
О,,, до До журналістів Показати IP 4 Листопада 2015 19:13
Санта-Барбара якась
До Гриця Показати IP 4 Листопада 2015 15:17
100 % праві... На фото купа людей, які могли це зробити. Але робили спроби - одиниці. А конч*ний ГУСЯРА, який ставив Петровича на коліна, Волинською громадою обраний депутатом ВРУ.... Ось мораль нашого буття. Дійсно, Грице, перед ким???? Купкою псевдореволюціонерів! Половина з них його мізинця не вартують. А Дмитрику не треба бухати коли виходиш на сцену перед людьми, та ще й в такий день. Прикро і сумно....
ІТеска Показати IP 4 Листопада 2015 15:39
Не віриться що його немає. Дивився новини по Волині, щоб почути його розумні виступи, поради.почути голос. А тепер не те. Замислююся як спить спокійно Гузь? Чи хоч трішки мучить совість, що не те робив. Принижував, обзивав, настроював мітингуючих. Невже не покається.? А такий щирий українець, так переживає за народ. на сесії. Страх, як ще за нього люди голосували.? Потрібно було запросити на вечір, Клімчука.нехай би почув і побачив, як шанують людину. А за нього і ніхто доброго слова не скаже. Вечір дійсно чудовий, молодець Віталій Іваницький режисура чудова. Не придерешся.
Лучанка до ІТеска Показати IP 4 Листопада 2015 19:25
Не засуджуйте так вже Гузя.Я також іноді думаю,як почувається в цій ситуації Гузь,але ,зрештою ,багато чинників вплинуло на те,що обірвалося життя Клімчука.Людина може бути повністю з вигляду здоровою ,а тут тромб чи щось інше.Про покійників ,або добре ,або ніяк...Але ж і Клімчук не був повністю здоровим,і були ж унього болячки,і не зовсім здоровий образ життя він вів.Так що...Царство йому небесне!
Режисура до ІТеска Показати IP 5 Листопада 2015 08:30
Щодо режисури: в заслуженого "діяча" одні проколи на інших – глядачі традиційно стали заручниками чотригодинної імпрези яка із печального вечора пам’яті постійно перетворювалась у нестримний концерт попси. Що таке темпоритм дійства і закони драматургії для "діячів" – темний ліс. Проста арихметика теж – порахувати тривалість концертних номерів і виступи друзів та колег і будемо мати хронометраж дійства. "Діяч" про це не знає чи йому не дано цього знати? Зате власне недолуге авторство сіренької пісеньки у виконанні Горбатюка популяризував на найвищому рівні, так як і помпезно вклонився у фіналі заходу згадавши всі свої сумнівні регалії. Вибачте, але це повна компроментація як режисури так і звань, які носять такі "діячі".
Анонім до Режисура Показати IP 7 Листопада 2015 10:08
В яблучко!!!!!!!!!!!
Лучанка Показати IP 4 Листопада 2015 15:50
Світла пам'ять, добра пам'ять. Ви залишитись в наших серцях як хороший керівник, добра і справедлива людина.
Укроп Показати IP 4 Листопада 2015 16:09
а пащенко де?
ОДА Показати IP 4 Листопада 2015 19:46
БОРИС ПЕТРОВИЧ - ВЕЛИКИЙ ЧОЛОВІК ЗЕМЛІ ВОЛИНСЬКОЇ, Царство ВАМ НЕБЕСНЕ, вічний спокій. Не вистачає Вашого мудрого рішення.
ку Показати IP 4 Листопада 2015 22:37
Царство Небесне, низький уклін.
лучанка Показати IP 5 Листопада 2015 11:23
Світлано,Олексіївно! Ви щаслива людина, бо мали можлівість багато років пліч-0- пліч іти з такою Людиною.
Лана Показати IP 5 Листопада 2015 12:08
Ну і що такого він зробив для Волині? Дороги, якщо зроблені деякі були і то виходив з прапором від партії регіонів. Чому йому така шана, за які такі великі заслуги? Чому йому поклоняється кучка людей? Чому не прислухаються до більшості лучан? В час Майдану він нас не підтримав, хоча добровільно став на коліна і просив, щоб не було кровопролиття.
Лукаш до Лана Показати IP 7 Листопада 2015 10:17
Зробив дуже багато. Хоча і був не без гріха. Але знайдіть серед Волинян того хто не має гріхів. А про мертвих: "aut bene, aut nihil".
Лана Показати IP 5 Листопада 2015 12:14
Краще залишіть його душу в спокої, нехай спочиває. А придумали вечір. У нас є кому робити вечори, у нас є люди перед якими ми у великому боргу - наші воїни, які не дали війні прийти на Волинь і у нас тут мир. Перед такими людьми ми повинні схилити голови, що ми живі і не летять бомби... Воїни, які загинули, вічна їм пам'ять і низький уклін.
Да уж до Лана Показати IP 5 Листопада 2015 23:29
Тобі такої шани точно ніколи не буде! Заспокійся! Зайди в Інтернет і прочитай що ця людина зробила для Волині і України !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus