USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Більшість українців надають перевагу самолікуванню. ІНФОГРАФІКА

6 Березня 2016 08:00
Переважна більшість Українців лікують себе самі і вважають, що держава не піклується про їх здоров’я, про це свідчать дані січневого он-лайн опитування «Моніторинг сприйняття прогресу реформ», який проводить компанія TNS спільно з Національною радою реформ.



Значуще більше тих, хто вказав, що держава взагалі не піклується про здоров’я громадян – серед жителів східного регіону (49%), тих, хто підтримує інтеграцію України з Митним Союзом (60%), а також противників Майдану (54%).

Більшість респондентів надають перевагу самостійному лікуванню та рекомендаціям в інтернеті, а от консультація у лікаря лише на третьому місці.

Варто відзначити, що у порівнянні з даними вересня 2015 року, частка тих, хто лікувався самостійно без звернення до лікаря зменшилась (38%), що може бути пов’язаною з епідемією важкого грипу, під час якої самолікування було вкрай небезпечним.



Кожен п’ятий респондент звертався за порадами до сімейного лікаря або лікаря-спеціаліста, стільки ж опитаних отримали рекомендації фармацевта в аптеці і лікувалися згідно з ними.

Лише 1% респондентів вказали, що зверталися за направленням до страхової компанії.

При цьому, у порівнянні з вереснем 2015 року значуще знизився показник доступності ліків. А переважна більшість респондентів вказали на те, у разі захворювання їх фінансовий стан суттєво погіршується.

«Усе це є свідченням того, що підхід до фінансування охорони здоров’я, має змінюватись кардинально. Ми повинні позбутись постарадянського сприйняття «безкоштовності» медичних послуг і чесно відповісти на питання: а скільки ж це реально має коштувати? Нова модель фінансування галузі має базуватись на кількох основоположних засадах: створення чітких зобов’язань між сторонами відносин у медичній сфері; запровадження контрактних відносин між закупівельниками та надавачами послуг; зменшення неформальних платежів населення; захист користувача медичних послуг від різкого зростання витрат у разі виникнення хвороби та створення єдиного замовника медичних послуг – Національної агенції з фінансування охорони здоров’я» — коментує Павло Ковтонюк, проектний менеджер реформи охорони здоров’я Національної ради реформ.



Проект «Моніторинг сприйняття прогресу реформ» був ініційований проектним офісом Національної ради реформ у вересні 2015 року з метою більш повного відображення прогресу реформ. Відповідно до концепції проекту вимірювання громадської думки по загальних запитаннях довіри до органів влади, поінформованості та помітності прогресу реформ здійснюється щомісячно. Крім того, кожного місяця відбувається більш глибоке опитування респондентів по трьох з вісімнадцяти пріоритетних реформах. Повний звіт «Моніторингу сприйняття прогресу реформ» можна на сайті Національної ради реформ reforms.in.ua.

Опитування проводилось методом он-лайн опитування з 26.01.2016 – 04.02.2016. Географія дослідження — вся Україна (крім АРК), міське населення, чоловіки і жінки у віці 18-55 років. Вибірка 1000 респондентів, квотна за статтю, віком, регіоном і розміром населеного пункту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сераховичі Показати IP 6 Березня 2016 16:29
невже ще залишились оптимісти які надіються на державу! можливо це той відсоток .що лікується в Феофаніі та на Верхній 4 ?
Анонім Показати IP 6 Березня 2016 17:10
Щоб взяти талон до окуліста-треба мордуватись дві години в черзі до сімейного лікаря. Повний брєд, навіщо???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus