USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Військова прокуратура розслідуватиме «харківські угоди» на предмет держзради

4 Січня 2017 12:16
Прокуратура дозлідуватиме підстави та обставини підписання 21 квітня 2010 року угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території Криму. До слова, раніше нинішній Президент України Петро Порошенко, тодішній екс-міністр закордонних справ, схвалював підписання харківських угод, вважаючи їх мистецтвом компромісу.

Печерський райсуд Києва дозволив військовій прокуратурі вилучити у МЗС оригінал Харківських угод - про продовження на 25 років базування Чорноморського флоту Росії в Криму. Про це йдеться в ухвалі суду від 27 грудня, передають Українські новини.

Слідчим управлінням Головної військової прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу.

Наразі досліджуються підстави та обставини підписання 21 квітня 2010 року угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території Криму.

"У слідства є достатні підстави вважати, що в зазначених документах містяться відомості, які можуть підтвердити факти порушення процедур підготовки, прийняття, підписання і ратифікації угоди ... а також встановити коло осіб, чиї дії призвели до укладення угоди, що суперечить Конституції України", - сказано в рішенні суду.

Крім того, прокуратура 19 грудня 2016 року призначила почеркознавчу експертизу.

Суд дозволив слідчим вилучити оригінал угоди в МЗС для проведення експертизи.

У разі недопуску слідчих вони можуть ініціювати проведення обшуку в Міністерстві закордонних справ.

Як відомо, харківські угоди підписали 21 квітня 2010 року тодішні президенти України і Росії - Віктор Янукович і Дмитро Медведєв, а 27 квітня 2010 року їхня ратифікували Верховна Рада України і Державна дума Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНСЬКА ТРАГЕДІЯ: ВІКТОР ЯНУКОВИЧ

Відповідно до угоди, термін оренди Чорноморським флотом РФ бази в Севастополі (Крим) продовжили з 2017-го по 2042 рік з автоматичним продовженням на 5 років, якщо сторони не заперечуватимуть. В обмін на це Росія давала знижку на газ Україні і відмовлялася від санкцій за недобір газу Україною.

Однак після анексії Криму в лютому-березні 2014 року Росія денонсувала дані угоди. Україна ж, своєю чергою, заявляла, що не має наміру денонсувати жодну з угод з Російською Федерацією щодо перебування Чорноморського флоту.

До слова, нагадаємо, свого часу нинішній президент (у минулому міністр закордонних справ) Петро Порошенко заявляв, що харківські угоди —це мистецтво компромісу. На його думку, продовження терміну базування Чорноморського флоту Росії в Криму "було необоротним".

"Я переконаний, що базові угоди щодо ЧФ РФ — це мистецтво компромісу. Я не можу сказати, що я щасливий через те, що перебування флоту буде настільки тривалим. Я впевнений, що можливі були й інші домовленості, інші терміни. Але продовження терміну було необоротним", — цитує Порошенка канал 24.

Окрім того, як інформувала ТСН, на думку Порошенка, у результаті підписання Харківських угод свої інтереси захистили і Росія, і Україна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
манька Показати IP 4 Січня 2017 14:10
не прошло и семь лет..., черговий піар від югика...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus