USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Волинські паломники побували у Почаєві. ФОТО

7 Квітня 2009 08:45
У Почаївській Лаврі відбулися торжества з нагоди престольного свята храму на честь Похвали Пресвятої Богородиці. Про це 7 квітня повідомляють «Волинські Новини».
Щороку волинські паломники на чолі зі своїм архіпастирем керуючим Волинською єпархією митрополитом Луцьким і Волинським Ніфонтом у суботу Похвали Божої Матері відвідують Свято-Успенську Почаївську Лавру з нагоди престольного свята одного з храмів обителі.
Цього року паломництво розпочалося з молебня для подорожуючих біля Свято-Покровського кафедрального храму Луцька, який очолив владика Ніфонт. У своєму слові перед паломництвом митрополит закликав усіх подорожуючих смиренно молитися у Лаврі, щоб достойно приступити до Таїнств Сповіді та Причастя.
Святкову всенічну, яка звершувалась у Свято-Успенському соборі Лаври, очолив митрополит Ніфонт, якому співслужили архієпископ Тернопільський та Кременецький Сергій, архієпископ Кам’янець-Подільський і Городоцький та  Феодор і архієпископ Почаївський Володимир вікарій Київської митрополії намісник Лаври.
Після особливого прочитання Акафісту Божій Матері, під час якого співали архієрейський та братські хори обителі, архієпископ Тернопільський та Кременецький Сергій помазав присутніх у храмі святою оливою біля чудотворної Почаївської ікони Божої Матері.
Ранню Літургію, яка звершувалася в Свято-Троїцькому соборі обителі відслужили митрополит Ніфонт, архієпископ Сергій та архієпископ Феодор, середню Літургію в Похвальній церкві звершили священики, а пізню Літургію в Свято-Успенському соборі – владика Володимир.
Як інформує прес-служба Волинської єпархії УПЦ, перебуваючи у Лаврі митрополит разом з паломниками приложилися до місцевих святинь: мощей преподобних Іова та Амфілохія Почаївських, а також до стопи Божої Матері.
Довідково:
Особлие місце серед почаївських святинь займає так звана «Тепла Церква». Ця церква освячена на честь Похвали Пресвятої Богородиці, чому й зветься Похвальною. Спочатку вона перебувала на західньому краю братського корпуса. Храм був без прикрас, іконостас був простенький.
У 1861 році церкву перенесли на нове місце, де стояла друкарня. Стелю зняли, стала велика двоповерхова церква. Освячення відбулося 23 вересня 1862 року.
Пізніше поставили в Теплій Церкві новий іконостас – позолочений трьохповерховий. Ікони малювали свої лаврські малярі, вони ж і розписали всю теплу церкву.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus