USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Як бійці 51 ОМБ взяли в полон десантників РФ і чому важлива дата

6 Жовтня 2015 12:26
Обставини взяття в полон цілого підрозділу Збройних сил Російської Федерації дозволили радикально змінити зовнішньополітичну ситуацію. Весь світ отримав самі красномовні докази російського вторгнення в Україну. Це один з найважливіших моментів війни. Але хто і як це зробив?

Головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов зумів розшукати одного з українських військових, який безпосередньо брав у полон росіян.

Це сержант 51 механізованої бригади Володимир Козак, який воював у складі 3-го батальйону – того, що найбільше постраждав у боях, зокрема, під Волновахою та під Іловайськом. Нагадаємо, дуже багато питань викликало те, як була організована оборона розстріляного під Волновахою на Донеччині блокпосту, який охороняв 3-й батальйон 51-ої ОБМР".

Володимир Козак розповів про те, як бійці волинської бригади взяли в полон 10 російських військових 24 серпня 2014 року.

Як пише Юрій Бутусов, показання Володимира Козака особливо важливі тим, що дата полонення росіян стала предметом маніпуляцій. Генеральний штаб заявив, що інформація про полонення росіян була отримана 25 серпня.

Це було сказано, щоб виправдати відсутність всяких дій з боку керівництва Генштабу і виправдати відсутність на командному пункті командувача АТО - начальника Генштабу Віктора Муженко.

Муженко відлетів до Києва отримувати погони генерал-полковника, і поки він красувався біля президента і розповідав, що все стабільно і все під контролем, поки він обмивав нагородження 24 і 25 серпня в Києві, його солдати виконували завдання в умовах переважної переваги російських військ на південному фронті, і не отримуючи наказів командувача.

Публікуємо розповідь Володимира Козака без змін.

"Я був командиром розвідувального відділення у складі третього батальйонно-тактичної групи п'ятдесят першої бригади. Всі були мобілізованими, на батальйон, може, пара кадрових офіцерів була. Моя БМП була підбита раніше в бою під Старобешевим, тому я був без своєї машини. Отримав разом з групою бійців завдання з охорони бази постачання нашої батальйонно-тактичної групи в селі Дзеркальне. Нам були додані дві БМП, але у них не було снарядів 24 серпня в 12:00 нашу базу накрили вогнем російські гаубиці. Був підірваний склад боєприпасів. Обстріли тривали і в околицях.

О 17.00 я вивів бійців в секрет в посадці біля дороги неподалік села. І незабаром ми побачили, як по дорозі З боку Кутейникове на нас йдуть 10 Солдат. Вони йшли, як "телятко на пасовищі". Вони пересувалися не в бойовому порядку, і не були готові до бою.

Ми взяли їх без будь-якого опору. Вони були вражені тим, що відбувається. Ми говорили з ними по-російськи. Вони розповіли відразу, що є російськими військовослужбовцями з 98-ї повітряно-десантної дивізії. Їх направили на маневри в Ростовську область. Вночі з 23 на 24 серпня вони перетнули кордон України. Вранці їх підрозділ у посадці в трьох кілометрах від Кутейникове потрапило під обстріл. Була знищена бойова машина десанту, один з них був легко поранений. Двоє їхніх товаришів були вбиті. Втративши техніку і зв'язок, десантники пішли кудись у пошуках медичної допомоги. Вони були шоковані тим, що потрапили в Україну і що тут справжня війна.

Вони нас не очікували зустріти. І здалися без опору.

Всю інформацію про подію одразу передали командуванню. Так що всі все знали. У той же вечір ми передали полонених у штаб - за ними приїхав офіцер і солдати п'ятдесят перший бригади з іншого батальйону. Ми думали, що допомога прийде і до нас, адже у нас не було ніякого прикриття. Всі інші війська відійшли. Але полонених вивезли, а нам довелося залишатися на місці - команди на відхід не було. Дзеркальне не було підготовлено до оборони. Це був тиловий об'єкт. Там були небойові підрозділи зі складу роти матеріального забезпечення та зв'язківців. Офіцер на базу приїхав новий, всього пару днів тому, він був тиловик. Вранці 25 серпня Дзеркальне було атаковане російськими підрозділом з танками, БМД і "нонами". Коштів і сил у нашого відділення чинити опір російської батальйонно-тактичній групі не було. Ми потрапили в полон.

Російські офіцери запитували у нас, куди ми діли полонених десантників - вони їх розшукували. Але ми все зробили швидко, так як розуміли, що за ними можуть приїхати.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що захоплені у полон силами АТО російські десантники розповіли про цілі свого перебування в Україні.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО ДОПИТУ РОСІЙСЬКИХ ДЕСАНТНИКІВ

Окрім того, повідомлялося, що росіяни масово шукають загиблих родичів-військових в Україні.

Після затримання російських десантників мали судитиь в Україні. Йшлося й про те, що десантників будуть міняти на українських бійців, полонених під Іловайськом.

Уже 31 серпня російських десантників, яких затримали в україні, відпустили.

До слова, ІА Волинські Новини повідомляло про взяття ще одного російського військового, строковика, бійцями легендарного 3-ого батальйону 51 бригади. Це трапилося на місяць раніше від трагічних подій під Іловайськом, у липні 2014 року, коли українські війська успішно звільняли окуповані міста Донбасу. Детальніше про це йшолся у матеріалі "Волинські військові – про взяття Рубіжного. З перших вуст".

"У полоні я пробув 17 діб - у Сніжному. Потім мене передали нашим ", - додає Володимир Козак.

Як повідомляло ІА Волинські Новини, Володимира Козака та ще декілька бійців 51 бригади звільнили з полону 12 вересня 2014 року.

ЧИТАТИ ЩЕ: БІЙЦІВ 51 ОМБ, ЯКІ БУЛИ В ПОЛОНІ, МОЖУТЬ ВИЗНАТИ «ПОСТРАЖДАЛИМИ» І «ЗЛОЧИНЦЯМИ»?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 6 Жовтня 2015 12:37
Корупція у всіх верствах
сраный луцк Показати IP 6 Жовтня 2015 14:25
так нет войны.вальцман.договорняк устроил.почему не говорят правды..фуры с продуханом шли и идут.деньги выплачивались.свидомых в котлах перебили..ну где символы Революции.где все Этот ,Нет..и не будет.у вальцмана весь бизнес в СРАШКЕ.когда вы голову свою с жопы выймете и думать начнете...Волынь жиду не очень любима.Жид Волынь не любит..боится ее..Вальцман перебил детей.за то что ему нужно было територию освободить)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus