USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинське молоко конкуруватиме із закордонним: способи

6 Листопада 2014 19:00
Лише інвестуючи кошти в обладнання доїльних залів, можна отримати конкурентоспроможну сировину для молокопереробних підприємств на Волині, - вважають на одному з волинських підприємств, що займається молочним тваринництвом.

Про це йшлося під час семінару з питань ситуації на ринку молока, що відбувся 5 листопада на території ТзОВ імені Лесі Українки у селі Колодяжному Ковельського району.

Як зауважив директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко, нещодавно під час засідання робочої групи у міністерстві розглядали питання про підготовку молока екстракласу, адже лише таке молоко можуть дозволити реалізовувати в Євросоюзі. Наразі вже здійснюють інспектування молокозаводів, які готуються до експорту (серед них – «Дубномолоко», яке купує молоко у волинських виробників, «Романів», «Перлина Турії»). Процедура інспектування та отримання дозволів може тривати до середини літа 2015 року. З його слів, 9 підприємств-виробників сировини на Волині, які мають доїльні зали, є потенційними виробниками молока екстракласу.



Голова спостережної ради ТзОВ імені Лесі Українки Іван Смітюх розповів, що на Волині виробляють небагато справді якісного молока екстракласу. Наразі експортувати молоко у Польщу недоцільно, мовляв, в регіоні бракує молока власного виробництва. Значна частина молокопродуктів надходить із країн-сусідів – Польщі та Білорусі. Волинські молокопереробники не виробляють продукту, який потрібен споживачеві. Для якісної продукції потрібна відповідного рівня сировина, а її досягти можна лише завдяки інвестиціям у молочні зали та системи управління стадом.



Тенденцію зменшення кількості крупної рогатої худоби на Волині, переконує, зупинити не можна, тому що молоді люди, зазвичай, не хочуть цим займатися, адже собівартість молока - висока і потрібно розвивати великі підприємства.

Іван Смітюх повідомив, що торік прийняв рішення про фінансування молочної галузі, зокрема молочного залу у селі Колодяжне. Сьогодні вже витратили 5 мільйонів гривень на реконструкцію будівель, ремонт та комунікації. Проект дороговартісний. Його окупність сягатиме від 5 до 7 років. Для того, щоб ферма виглядала так, як хоче Іван Смітюх, у неї потрібно вкласти ще принаймні 10 мільйонів гривень. Нині на підприємстві доїться 267 корів, розрахована ж ферма на 550-600 корів. Планують здійснити реконструкцію старого приміщення молокопроводу – там планують облаштувати телятник на 150-180 індивідуальних місць. Система управління стадом має вартість приблизно 200 тисяч євро (насоси та доїльні апарати - італійського виробництва, комп’ютерне забезпечення - ізраїльське).



У доїльному залі продемонстрували доїльну систему. Так, на моніторі відображені 28 доїльних місць. Вся електроніка у доїльному залі працює за принципом інтелектуального доїння. У кожен момент доїння електроніка доїльного поста через лічильник молоковіддачі "знає", з якою швидкістю корова віддає молоко. Інтенсивність доїння автоматично підлаштовується під швидкість молоковіддачі. Ідентифікація кожної корови відбувається на доїльному місці. Досліджувати можна і рухову активність корови, визначаючи, коли вона потребує запліднення. За кожною коровою визначається також індекс здоров’я. Програма є ефективним інструментом для прийняття господарських рішень. За графіком можна визначити продуктивність корови, вибрати корів на вибраковку. Господар такої установки може забезпечити високу якість молока, адже кожна тварина щоденно перебуває під наглядом електронної системи.



Через брак приміщень для утримання худоби протягом трьох років підприємство продавало нетелів, цього року лишають першу групу з 66 нетелів. Окрім цього, планують завезти 59 голів річних теличок гольштинської породи з Німеччини.

У приміщеннях ферми корови утримуються на глибокій підстилці із соломи. Окрім молока, планують отримати 15-20 тисяч тонн гною, який згодом забезпечить додаткові обсяги врожаю. Одне із приміщень розширили, утворивши більший кормовий стіл для корів.

Завдання ферми – отримувати не 3-4, а понад 8 тисяч літрів молока від однієї корови на рік. Цього року планують отримати в середньому 4,5 тисячі літрів молока від однієї корови, а запланованого показника хочуть досягти до вересня 2016 року.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Вася Показати IP 6 Листопада 2014 20:39
Ну, Слава Богу, а то я вже хвилюватись почав.... Тепер кiзякiв всiм вистачить!
Петья Показати IP 6 Листопада 2014 22:03
Гарно хваліть Смітюха: він з брацєйками вельми багато зробили для України. Треба їх моцно тепір в дупи цілувати - і нині, і прісно, і во віки віків. Амінь:-)
щ Показати IP 7 Листопада 2014 07:08
Одне слово ВАСЯ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus