USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Життя на «голці» кредитів МВФ - шлях до дефолту. Думка

24 Листопада 2016 10:38
Україна повторює шлях Греції, коли намагається постійно отримувати кредити МВФ. Натомість як стало віомо, МФВ не дасть Україні черговий транш до кінця цього року, а в обмінних пунктах долар подолав черговий психологічний рубіж - дешевше 27 гривень на цьому тижні його не купити.

Про це розповів екс-віце-прем'єр Володимир Лановий у програмі Еспресо.TV.

Він прокоментував інформацію про відтермінування четвертого траншу кредиту МВФ для України та розповів про те, чи може відмова МВФ девальвувати гривню та розкрутити маховик інфляції.

Так, з його слів, девальвація гривні завжди відбувалася з ініціативи самої влади, і не лише друкуванням нових грошей. « У 2008 році було видано 104 мільярди кредитів рефінансування за три місяці. А одночасно зі своїх резервів Національний банк продав 14 мільярдів доларів. Значить ті, хто отримали рефінансування взяли долари і перевели їх за кордон, а потім шукай вітру в полі. Всіх цих керівників банків оголосили в розшук, але це у нас така гра», - каже Лановий.

«У 2016 році у нас погіршився баланс зовнішньої торгівлі. Валюти для оплати імпорту у нас не вистачає. Дійсно, реформам кредити МВФ не потрібні. Реформи самі роблять економіку прибутковою. Щоб, наприклад, експорт був більший за імпорт», - сказав Лановий.

За його словами, кредит МВФ може бути потрібен, коли немає чим заплатити за ресурси, які знаходяться за кордоном. Наприклад, коли в країні посуха, а уряду треба купити зерно.

«Життя на «голці» кредитів МВФ є шляхом, який вже пройшла Греція, шляхом до дефолту», - додав Лановий.

Що ж до запитання про те, чи реальна мінімальна зарплатня у 3 200 для українців, то експерт розповів: «Я думаю, що це афера, яка провалиться. Гроші їм не дадуть. А потім вони почнуть - цим ми підвищуємо, а цим немає, як зараз вже оголосили, що малому, дрібному бізнесу вже не буде підвищення. Це просто абсурд. Я думаю, коли Міжнародний валютний фонд приїхав і все це побачив - не з розповідей і газетним заголовкам - він жахнувся і подумав, з ким ми маємо справу, це ж аборигени, якесь дике плем'я тут живе. Мені соромно, що вони на нас так дивляться і спокійно, тихо поїхали. Підвищення зарплати - це макроекономічна проблема. Вона повинна вирішуватися, але іншими способами. А так ми просто підриваємо всю систему відносин».

«Потрібно міняти владу. Якщо парламент захищає владу, потрібно відправляти у відставку парламент. Коли у нас йшов Майдан, то всі забули, що уряд міняли не раз, але ніяких покращень не відбулося. Майдан вимагав відставки Азарова, з відомих причин. Коли відставка відбулася і плюс Путін розіграв цирк з втечею Януковича, тоді в парламенті вони домовилися - давайте переведемо всі ці пропорції, більшість, новий уряд, президента. І під себе зробили вибори, провели людей, які потрібні. І ми бачимо, що у нас вийшло з цим малограмотним парламентом. Тому напруга в суспільстві зростає і буде зростати. З таким урядом нам не жити просто, люди не виживають», - додав експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus