USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Фан-проект національної збірної з футболу: «Вірні збірній» чи халяві?

5 Жовтня 2017 22:22
Новий фан-проект національної збірної з футболу розділив українських фанатів.

«Пацани, розходимося. Схоже, нам знайшли заміну! Тисячі вірних халяві відвідали матч збірної. Усі як один – в жовтеньких курточках і з логотипом пивної компанії на шаликах. Більшість людей, яких під поліцейським конвоєм провели від вокзалу до стадіону в Харкові під час матчу Україна-Туреччина, і близько не уявляють, що таке активний фанатизм», – це цитата із найвпливовішого сайта українських ультрас.

«Стара школа» жорстко відреагувала на створення нового вболівальницького об’єднання із яскравою та патріотичною назвою – «Вірні збірній», йдеться на сторінках газети Волинські Новини №39.

«Халява, сер»

Частина фанатів з часом презирливо назвала проект «Вірні пиву» або ж «Вірні халяві», вважаючи, що спільні фан-марші та поїздки вболівальників із футбольними функціонерами за рахунок спонсора не личать справжнім фанатам, а в такий спосіб футбольна влада робить ультрас підконтрольними собі.

«Вірні збірній» змінили картинку вболівання в Україні, принаймні на матчах збірної, які ще збирають повні стадіони в нашій країні. Фанати зазвичай їздили на матчі синьо-жовтих з власної ініціативи – після жеребкування груп відбору на ЧЄ та ЧМ вони самостійно шукали перельоти і проживання, воювали за квитки на матч... Але навесні 2017-го новий фан-рух раптово почав щедро допомагати діставатися до гостьових матчів збірної. Спочатку – в Хорватію, куди на 50 автобусах поїхало приблизно 1500 осіб, потім – у Фінляндію (теж автобусами), а у вересні – в Ісландію, куди вболівальників доправили літаком.

«У Ісландії ми вперше реально подивилися один на одного, наче перебували в різних таборах. Десь відсотків 70 у «Вірних збірній» – це ліві на секторі люди. Решту візуально впізнав. Часто перетинався з ними й на матчах в Україні, і за кордоном. У принципі, нормальні хлопці, але вони зробили свій вибір. Думаю, більша частина «движів» усе ж не піде за «Вірними збірній». Хтось у той рух потрапив випадково, хтось купився на халяву, частина свідомі, що за збірну треба вболівати суто «культурно». Пацани роблять тільки те, що їм скажуть. Якоїсь ініціативи чи креативу немає», – розповідає відомий уболівальник-блогер Роман, якого також хотіли «підрядити», аби й він катався на матчі та гарно писав про «вірних».

Роман додає, що коли запитав у харківських хлопців, чому пішли за офіціозом, ті відповіли: «А як ми по-іншому вивеземо 30 людей в Європу? За свої кататися можуть 5-6 фанатів, а так...».

Розділяй і владарюй

Ще перед подіями на Майдані в 2014-му у фанатських колах розпочалися розмови про те, щоб мати представництво в керівництві ФФУ для озвучення власної думки. Ідею підтримав і Андрій Павелко під час виборів президента федерації. Але оскільки самі фанати не змогли спочатку домовитися і щось створити, а з початком Майдану та війни на сході їм стало не до цього, то підхопив і видозмінив її віце-президент Вадим Костюченко, використавши гроші пивного спонсора федерації на чолі з Андрієм Мацолою.

Раніше Костюченко працював із вболівальниками у «Динамо», дотепер тривають розмови про його участь в організації тітушок для Антимайдану, нещодавно вилізли факти відсутності в чоловіка справжнього диплома про вищу освіту. Лідери рухів більшості українських команд, які місяць тому збиралися, щоб обговорити питання співробітництва з «Вірними збірній», вирішили, що підтримка і співробітництво з організаціями на кшталт «ВЗ» суперечить ідеології класичного фаната. Частина ж ультрас «Динамо» і частина харків’ян вирішили співпрацювати з ФФУ і її пивним спонсором.

«Про Мацолу нічого поганого сказати не можу. Чоловік здається патріотом, але таке враження, що його тупо юзають у ФФУ. Присмокталися і використовують. Він отримав піар свого пива, а федерація, отримавши зав­дяки його чартерам фанатський ресурс, переслідує інші цілі», – вважає Роман.

Для чого всі ці рухи?

Під час Майдану 2014-го саме ультрас українських клубів були однією з найбільш рухомих та впливових сил. Фанати вирішували долю багатьох моментів і на Майдані, й після нього – пішли на війну. Влада збагнула, що якщо вчора фанати допомагали скидати Януковича, то завтра вони можуть піти проти когось іншого. Оскільки ультрас так просто не прибрати/знищити тощо, політична верхівка вирішила їх розділити на «хороших» (правильних фанів) та «поганих». Загалом – одні й ті ж люди, але з різними принципами. «Хороші» поступово приєднуються до нового фан-руху під стягами ФФУ, організовано їздять підтримувати збірну та не висловлюють незадоволення різними нововведеннями, наприклад, іменними квитками на матчі. «Погані» ж – усі інші, хто не одягає жовті куртки та проти входу на стадіони за паспортами, мають імідж націоналістів та фашистів.

«Вірні збірній» уже розділили ультрас на два табори – хто за та проти нового фан-руху. Табір «хороших» під контролем влади, вболіває «правильно» та без непотрібних ексцесів. Наступна ціль – «така, як треба» суспільна думка «хороших» фанатів під час реалізації нових ініціатив щодо вболівання у країні. А головне – під час наступних виборів. Тому саме від позиції ультрас нині залежить, чи вдасться політикам знову почати використовувати футбольних фанатів у своїх цілях і чи вдасться владі та ФФУ придушити найбільш незалежну частину українських уболівальників.

Юрій Конкевич, Київ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus