USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У БПП зацікавились надрами Волині

12 Червня 2017 17:21
У Камінь-Каширському районі представники БПП в особі райдержадміністрації зацікавилася надрами. Головна мета – контролювати видобуток корисних копалин в регіоні. Для цього написали спеціальну програму, де прописано створення мобільних груп контролю за видобутком, і винесли її в терміновому порядку на засідання райради.

Ймовірно, це робиться задля того, аби всіляко завади роботі комунального підприємства «Волиньприродресурс», що створене на Волині й головна функція якого – видавати дозволи на видобуток корисних копалин. Зрештою, контроль за видобутком, який надають новоствореним групам, це - функція правоохоронних органів, що передбачено чинним законодавством.

Про це повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

Увага до надр на Волині з боку держструктур особливо посилилася після створення в області з ініціативи голови Волинської облради Ігоря Палиці комунального підприємства «Волиньприродресурс». Саме «Волиньприродресурс» і отримав ліцензії на розробку родовищ бурштину, торфу та міді.

КП видаватиме дозволи на видобуток корисних копалин, а також контролюватиме видобуток інвесторами.

Робота КП «Волиньприродресурс» дасть змогу забезпечити райони, села, селища реальними коштами.

Адже з тих коштів, які будуть заходити на комунальне підприємство, 25% має йти на користь села, 25% в районний бюджет і 50% – в обласний. Таким чином вдасться самостійно вирішити чимало нагальних питань: будувати та модеренізувати школи, дитсадки, дороги, електрифікувати та газифікувати населені пункти. Особливо актуальне це питання тепер, адже в Україні триває реформа децентралізації, в рамках якої створюють об’єднані територіальні громади. Ці адміністративні одиниці відтепер вже самі розпоряджаються своїми бюджетами.

Однак, вочевидь, легалізація видобутку корисних копалин – не на руку представникам Президента України Порошенка. Адже, легалізація видобутку корисних копалин перекриває канал надходження мільярдних тіньових грошей у Київ.

Тому і не випадково, що представники БПП усілякими способами намагаються дестабілізувати ситуацію щодо КП «Волиньприродресурс».

Поява у порядку денному сесії Камінь-Каширської райради питання щодо Програми «Ефективне використання надр Камінь-Каширського району 2017 – 2020 роки» – ще одна спроба у перешкоджанні роботи «Волиньприродресурсу». Її розгляд відбувся днями на позачерговій сесії. У порядку денному загалом було лише три питання. Два з них стосувалися внесення змін до районного бюджету та затвердження ще однієї програми – «Програми матеріально-технічного забезпечення військових частин та підрозділів правоохоронних органів, забезпечення заходів територіальної оборони та комплектування військових частин, мобілізаційної підготовки та мобілізації в Камінь-Каширському районі на 2016- 2020 роки».

Зауважимо, що за півгодини до початку сесії скликали і бюджетну комісію. Однак, вона не відбулася, адже не було кворуму. Не було достатньої кількості депутатів і на початку самого сесійного засідання.

Як розповів голова фракції «УКРОП» у Камінь-Каширській районній раді Сергій Лях, про те, що 9 червня 2017 року скликається позачергова сесія, депутатів повідомили напередодні лише по обіді.

«Така практика «термінового» скликання сесій у нашому районі – традиція, –каже Сергій Лях. – Із 21-ої сесії, лише 3 були чергові, решта ж – скликалися в авральному режимі. Із семи укропівців, 6 депутатів, окрім мене, повідомили апарату райради, що на сесію прибути не зможуть. П’ятеро наших депутатів мали на те причини, пов’язані із виробничою необхідністю за основним місцем роботи, ще один перебуває на стаціонарному лікуванні. Аби зібрати кворум, апарат ради доклав максимум зусиль. Адже приблизно за годину у сесійній залі з’явилися двоє депутатів – Василь Смітюк та Сергій Вовк, які тут рідкісні гості. Додам, що пана Вовка бачили за півтора року цієї каденції лише на першому сесійному засіданні. Також привезли двох депутатів-педагогів, які у цей час перебували з дітьми на туристичному зліті. Аналізуючи події, свідком яких став, вирішив покинути сесійну залу. Адже цілком очевидним був той факт, що так швидко кворум зібрався лише з однією метою – проштовхнути питання Програми щодо ефективного використання надр. Решту ж 2 питання можна було цілком розглянути на черговій сесії, яку обіцяли, до слова, провести у червні».

Зауважимо, що того дня у сесійну залу «стягнули» лише 18 із 34 депутатів.

Як пояснила депутат Камінь-Каширської районної ради, голова Камінь-Каширського районного УКРОПу, помічник народного депутата Ірини Констанкевич Світлана Сидорук, розгляд Програми щодо ефективного використання надр відбувся з порушеннями. Адже питання щодо даної Програми не було розглянуте на жодній із комісій.

«Як до голови постійної комісії з питань депутатської діяльності та етики, дотримання прав людини, соціального захисту населення та учасників АТО, боротьби зі злочинністю та корупцією про розгляд питання щодо цієї Програми – ніхто не звертався. Так само не обговорювали її і на бюджетній комісії. Будь-яка Програма повинна мати паспорт, де чітко та конкретно будуть вказані усі дані, які лягають у її основу. Наприклад, у цьому випадку повинні бути, як мінімум, зазначені земельні ділянки, де залягають корисні копалини», – каже Світлана Сидорук.

У загальних положеннях Програми щодо ефективного використання надр пояснюється: «В районі зосереджені великі запаси корисних копалин: піску, глини, торфу, бурштину, міді, сапропелю. Виявлені поклади фосфоритів, освоєння яких потребує інвестицій і можливе після більш детальних геологорозвідувальних робіт і дослідно-промислових досліджень. Всі ці природні надбання необхідно зберегти і бережливо, без нанесення шкоди навколишньому природному середовищу, використовувати для потреб людей».

Згідно із текстом Програми, її основна мета: «визначення сучасного рівня збалансованості в системі природно-економічного розвитку району та створення передумов для відновлення природних якостей території, забезпечення сталого функціонування антропогенних систем на принципах невиснажливого природокористування і спрямована на охорону та відтворення природних властивостей земельних ділянок, лісових і водних ресурсів, раціональне використання надр».

На думку розробників систематичний контроль за видобутком надр повинні здійснювати, так звані, мобільні групи. До їх складу начебто повинні увійти представники органів влади та громадськості. Розпорядником коштів по даній програмі значиться Камінь-Каширська райдержадміністрація.

Пропонується три статті фінансових витрат: технічне забезпечення; паливно-мастильні матеріали; утримання на інші поточні потреби, в т.ч. оплата рахунків щодо охорони надр Камінь-Каширського району та ін.

У 2017 році на реалізацію Програми запропонували запланувати 140 тисяч гривень, з яких 80 тисяч гривень – це витрати на пальне. У 2018 році суму хочуть збільшити до 160, у 2019 році – до 190 тисяч гривень.

«Функцію контролю, яку «приписали», так званим, мобільним групам, повинні виконувати правоохоронці, що передбачено чинним законодавством. Проаналізувавши зміст запропонованої Програми, можу сказати, що її назва абсолютно не відповідає її суті.

Тому на що спрямовуватимуть бюджетні кошти – питання без відповіді. На мою думку, дана Програма – це чергова спроба перешкоджання роботі комунального підприємства «Волиньприродресурс». Адже досі у нашої районної влади не виникало жодних ініціатив, аби за бюджетні кошти контролювати несанкціонований видобуток корисних копалин, – говорить Світлана Сидорук.

Нагадаємо, що наприкінці минулого тижня також з ініціативи голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика і, згідно із його розпорядженням, державне комунальне підприємство «Волиньторф» спеціально створена чиновницька комісія перевіряла на наявність техніки для видобутку торфу.

Кілька місяців тому ДП «Волиньторф» уклав договір про співпрацю з КП «Волиньприродресурс». Йдеться про те, що на ліцензованих площах КП державне підприємство зможе видобувати торф.

Нагадаємо, свого часу голова обласної ради Ігор Палиця запевнив, що до кінця цього року волинський бюджет має додатково отримати мінімум мільярд гривень від видобутку бурштину, «і обов'язково отримає, як би і хто не заважав!»

Як відомо, головною метою створення КП «Волиньприродресурс» є ефективне використання природних ресурсів, залучення додаткових коштів до державного бюджету та бюджетів територіальних громад області, виключно у порядку та в спосіб, передбачених чинним законодавством України.

Волинська обласна рада зробила важливий крок в напрямку легалізації бурштинового бізнесу і цивілізованого видобутку корисних копалин, створивши КП «Волиньприродресурс». 2 лютого 2017 року Держгеонадра видали КП чотири спецдозволи на видобуток сонячного каміння.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
а Показати IP 12 Червня 2017 17:25
тому і приїжав харант. контролювати
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 12 Червня 2017 20:37
За деякими даними знайшли на Волині (Ратнівщина, Старовижівщина, ,Камінь-Каширщина і Любешівщина мідь. А разом із нею - алмази. А потім при кінці - золоту руду. І це не анекдот.
не "я" Показати IP 12 Червня 2017 22:09
Та нууу, я Вас прошу. Як Ви кажете харант приїжджав по зовсім іншим питанням - більш глобальним - так, дійсно, область то пливе з рук. Але діяльність цього КП поки сумнівна по причині його реальної бездіяльності. Ідея розподілу коштів сама по собі супер. І так повинно бути. Але чи так буде. Саме КП нічого не робитиме - фактично ділитиме кошти і визначатиме кому скільки виділити і кому скільки заплатити за таке користування. А інша сторона медалі полягає в тому, що на сьогодні саме ж КП поки нікому не дає працювати. і виникають величезні питання у так званій співпраці ДП Волиньторф і КП )))
Остапа понесло Показати IP 12 Червня 2017 23:28
Починається будівництво космодрому у В. Васюках міжнародного шахматного турніру

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus