USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

Україна і Китай домовилися про стратегічну співпрацю

3 Вересня 2010 10:59
Президент Віктор Янукович прибув з чотириденним державним візитом до Китайської Народної Республіки. За підсумками його зустрічі з головою КНР Ху Цзіньтао було підписано 13 двосторонніх документів, у тому числі заяву про підвищення рівня міждержавних взаємин. Чиновники кажуть про новий етап українсько-китайського партнерства і очікують збільшення товарообігу.

Поліпшення взаємин з Китаєм стало одним з головних зовнішньополітичних завдань, задекларованих Віктором Януковичем після приходу на пост президента. Слід зазначити, що за час незалежності України китайський вектор ніколи не був пріоритетним, хоча сторони регулярно обмінювалися візитами. Так, другий президент України Леонід Кучма тричі побував у Пекіні - у 1995, 2002 і 2003 роках, - пише Комерсант.

Вчорашню програму перебування пана Януковича в Китаї відкрила його зустріч з товаришем Ху. «Я глибоко переконаний, що ваш нинішній візит послужить сильним поштовхом до подальшого посилення взаєморозуміння, а також дружби між Китаєм і Україною і виведе наші відносини дружби і співробітництва на більш високий рівень», - заявив глава КНР після закінчення переговорів.

«Ми домовилися підготувати нову угоду між Україною і Китаєм, яке буде носити стратегічний характер», - доповнив його Віктор Янукович.

Найбільш значущі міжвідомчі угоди, підписані вчора, стосуються економічних питань. У їх числі - рамкова домовленість про участь Китаю в будівництві залізничної гілки Київ-аеропорт «Бориспіль», програма співпраці в авіакосмічній сфері на 2011-2015 роки, угода про будівництво газотурбінної гідроелектростанції в місті Щолкіно в Криму і договори, що регулюють діяльність митниці при оформленні взаємних експортно-імпортних операцій.

Віктор Янукович заявив, що оцінює сумарну вартість цих договорів на 4 мільярди доларів. Президент додав, що розраховує на істотне зростання товарообігу за підсумками реалізації всіх запланованих проектів. «Не пізніше 2012 року ми будемо мати товарообіг на рівні не менш ніж 10 мільярдів доларів», - запевнив він журналістів.

За підсумками I півріччя 2010 року взаємний товарообіг склав 2,34 мільярда доларів

«Дипломатія спрацювала добре, але про практичні успіхи або неуспіх візиту можна буде судити за результатами реалізації цих проектів. Висновки можна буде робити десь через два роки», - вважає заступник гендиректора Центру імені Разумкова Валерій Чалий.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus