USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні приватні лабораторії підкуповують лікарів і обманюють пацієнтів

5 Квітня 2009 16:00
Лікарі з державних клінік зараз часто відправляють пацієнтів в приватні лабораторії за винагороду. Ті, в свою чергу, знаходять в результаті аналізів безліч фіктивних хвороб. Про це 5 квітня повідомляють «Волинські Новини».
Новий заробіток українських медиків – направлення пацієнтів у приватні лабораторії. За одну таку «путівку», за словами Віктора Сердюка, віце-президента Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів, вони отримують 10-30%  вартості аналізу. Таким чином, доктор зі стабільною кількістю хворих заробляє не менше 2 тисяч гривень на місяць в додаток до свого скромному заробітку, зазначає Корреспондент.
У Анни Луньової, головного позаштатного спеціаліста з питань клінічної лабораторії та діагностики МОЗ України, своя математика: близько 30% досліджень в приватних центрах необґрунтовані, а 35-40% їх аналізів тут же дублюють, коли пацієнта кладуть в стаціонар. При цьому достовірність результатів навіть у дорогих лабораторіях, зауважує Луньова, ніхто не гарантує.
Як розповіла Луньова, дороге обладнання ще не гарантія якості. Мовляв, все може піти нанівець, якщо використовувати дешеві реагенти і найняти некваліфікованих фахівців.
Халатному відношенню до діагностики сприяє і українська законодавча база. Наприклад, для відкриття лабораторії, за словами Олександра Хейломського, голови Всеукраїнської асоціації клінічної хімії та лабораторної медицини, достатньо придбати необхідні документи і проводити дослідження хоч вдома на кухні.
«З перевіркою атестаційна комісія все одно прийде тільки через два роки після відкриття лабораторії», – додає він. «Туди неможливо потрапити. Перевірити їх діяльність можна тільки з прокурором», – скаржиться пані Луніна.
До нездорової атмосфери на ринку веде і боротьба лабораторій за кількість пацієнтів – тому комерційні діагностичні центри і йдуть на поклон до лікарів. Якщо ж стати популярним місцем все ж не вдається, витрати оптимізують: застосовують дешеві реагенти, беруть на роботу некваліфікованих фахівців – їм можна платити менше, – а ціни на послуги залишаються колишніми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 5 Квітня 2009 20:38
Всім крадіям і хабарникам від медицини-безоплатну евтаназію... Провести законом через ВР...
Анонім Показати IP 6 Квітня 2009 09:17
А не соромно з іншого видання передруковувати, хоч і з посиланням. Хто читає, то в курсі був уже в пятницю, а тут в неділю...Не поважаю.
Анонім Показати IP 6 Квітня 2009 09:41
З власного досвіду. Дочка лікується у Києві.Спочатку здавали аналізи у Луцьку, в лабораторії, яка розміщена в обласній дитячій лікарні. Після того, як кілька разів видали абсолютно протилежні результати, які заперечували один одного, почали здавати у Києві, в приватній "Ділі". Так, київський лікар справді давав направлення у цю лабораторію. Але жодного разу аналізи не повторювали вже у клініці. Так що два рази на нас не заробляє. Крім того, його направлення ми не даємо, а просто кажемо, які нам потрібні аналізи. У Луцьку ж для простих аналізів завели "власного" лікаря, і маємо спокій. А що робити?
Анонім Показати IP 6 Квітня 2009 11:07
А зіба тільки у лабораторії направляють? Випадково знайома лікар проговорилася, що власник приватного медичного центру, у якому вона підробляє, "нерозумний": не виплачує відсотки лікарям, які направляють своїх пацієнтів на обстеження до нього. А я думала, що вони людей лікують...
Анонім Показати IP 6 Квітня 2009 13:17
Я теж опікся на обласній дитячій лікарні. Двічі робили аналізи - повна протилежність один одному. Підозрюю що результати аналізу залежать від того який саме лікар видав направлення на аналізи, але нові експерименти в цій лікарні більше не хочу ставити...
Анонім Показати IP 6 Квітня 2009 23:20
Щодо дорослих аналізів в дитячій лікарні теж зустрілася з ВЕЛИЧЕЗНОЮ різницею в результатах. Тому перероблювала в міській.
Анонім Показати IP 7 Квітня 2009 13:35
з цим шось тре робити! є ініціативні?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus