USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Все, що потрібно знати про IV хвилю мобілізації на Волині. Інфографіка

21 Січня 2015 12:12
Все, що потрібно знати про мобілізацію волинянам: як відбуватиметься, хто підлягає службі, скільки осіб з Волині залучать та кого четверта хвиля не стосується.

Нагадаємо, про те, що в Україні планується ще декілька етапів мобілізації, 17 грудня під час брифінгу повідомив речник РНБО Олександр Турчинов.

«Нам не обійтися без декількох етапів нової мобілізації ... За рахунок мобілізації ми оновимо потужний 100-тисячний резерв», - заявив він, додавши, що для тих, хто вже воює на сході України, буде проведена часткова ротація.

Проте президент Петро Порошенко підписав указ про проведення трьох хвиль часткової мобілізації у 2015 році лише 14 січня. Глава держави запевнив, що новобранці, мобілізовані за призовом, не будуть направлятися в зону АТО. Тоді ж Президент повідомив, що на часі планують указ і про демобілізацію. «Указ про демобілізацію готується. Я маю намір підписати його найближчим часом, одразу після запуску мобілізації, для того, щоб не допустити зниження боєздатності країни», - сказав він.

Мета мобілізації - ротація. Адже подекуди бійці місяцями не залишають передову, тому настала гостра необхідність надходження свіжих сил. Також в її рамках передбачається поставка техніки до формувань в тих обсягах, які визначені планами. Осіб, які були мобілізовані в рамках першої хвилі (таких з Волині було більше 3000 осіб), демобілізують під час здійснення 4-ї хвилі.
Перший брифінг стосовно мобілізації у Луцьку відбувся 13 січня. Тоді стало відомо, що під час четвертої черги мобілізації, що триватиме з 20 січня до 19 квітня, пріоритет у призові надаватимуть тим, хто проходив службу в лавах Збройних Сил, добровольцям та непрацевлаштованим (представники військкомату звертатимуться у центри зайнятості).

Вчора, 20 січня, розпочався перший етап четвертої хвилі, який буде тривати протягом 90 днів. 5 і 6 хвилі будуть тривати в квітні та в червні, кожна триватиме по 60 днів.

Загалом під четверту хвилю мобілізації підпадає 60 тисяч військовослужбовців віком від 20 до 60 років, понад дві тисячі з яких призвуть на Волині. Серед загальної кількості призваних волинян близько 40% становитимуть лучани. За станом на 19 грудня на Волині успішно пройшли медкомісію та визнані придатними до служби близько 200 осіб, 11 з яких – добровольці.

Вчора, 20 січня, стало відомо, що максимальний віковий ценз тих, хто підлягає мобілізації, зменшать. Чоловіків віком від 50 років будуть мобілізовувати лише за бажанням. В такому ж порядку викликатимуть на мобілізацію тих осіб, чиї члени сім’ї нині вже воюють на сході у Збройних силах України.

Під час 4-ї хвилі кандидатів на мобілізацію буде ретельно перевіряти медична комісія (під час минулих хвиль її не проводили). Військово-лікарські комісії, що створені в районах на підставі доручення голови ОДА, працюватимуть загалом та резервних складах. До них входять терапевти, хірурги, невропатологи та інші лікарі. Всі військовозобов’язані, які підлягають мобілізації під час четвертої хвилі, матимуть 8 днів для медичного огляду. Попри те, що медкомісія є повністю безкоштовною, за додаткові аналізи, які допоможуть підтвердити діагноз, доведеться заплатити.

Через дефіцит певних спеціальностей у Збройних Силах під час четвертої хвилі мобілізації призиватимуть чоловіків, які не проходили військову службу, але мають відповідні цивільні спеціальності. Наразі у Збройних Силах бракує «комп’ютерщиків», адже не існувало відповідної військово-облікової спеціальності. До слова, відновлюватимуть військові навички тих, хто мобілізований в зону АТО не 40 днів, як раніше, а 26.

Мобілізованих обіцяють повністю забезпечити кевларовими бронежилетами та шоломами, а також необхідним спорядженням ще під час перебування їх на «навчанні».

Не уникнуть мобілізації і державні чиновники, окрім народних депутатів України, – вони також підлягають мобілізації. Про це під час брифінгу 14 січня повідомив перший заступник глави Адміністрації президента Віталій Ковальчук.

Священиків можуть призивати в інженерні війська, підрозділи, не пов’язані зі проведенням бойових дій. Переселенці з тимчасово окупованих територій, які перебувають на обліку військкоматів на Волині, можуть призиватися до лав ЗСУ у добровільному порядку.

Не призиватимуть:

заброньованих на воєнний час;
• визнаних військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби;
• чоловіків та жінок, які виховують троє та більше дітей віком до 18 років;
• чоловіків та жінок які самостійно виховують дитину віком до 18 років;
• тих, хто виховує дитину-інваліда 1-2 групи віком до 23 років, батьків-вихователів, на утримання яких перебувають діти-сироти, осіб, зайнятих доглядом за особами, що потребують догляду;
• нардепів, студентів та аспірантів денної форми навчання (стосується і тих студентів, які навчаються за кордоном).

Попри те, що розпочалась четверта хвиля мобілізації, це майже ніяк не вплинуло на звичний графік роботи Луцького міського військового комісаріату. Заклад працює в звичному режимі: ані черг, ані напливу відвідувачів, які були характерні під час третьої хвилі, за станом на 13:30 тут не спостерігалось.
Проте в ранішню пору рух тут дещо жвавіший, адже військовозобов’язані йдуть на комісію вранці.
Вже більше тижня сюди на медичну комісію прибувають мобілізовані.
«Орієнтовно з 8 січня почали розсилати повістки, а вже з 15-16 січня почали приходити перші відвідувачі. Медкомісію вони проходять тут же - на другому поверсі», - зазначив черговий по військкомату.

Як зазначали працівники установи, під час нинішньої хвилі мобілізації суттєво зменшилась кількість добровольців. Пов’язують це з тим, що чимало з них вже служать на сході України.

Іван САВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus