USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Звинувачення бійців 51 ОМБ – спроба «відбілити» командування

4 Жовтня 2015 18:33
Це спроба «відбілити» командування, - так коментує обвинувачення 22 бійців 51 бригади про їхню участь у подіях під Іловайськом адвокат Роман Титикал, який добре знайомий з обставинами справи, - інформує Громадське радіо.

Нагадаємо, судове засідання у справі 21-ого бійця 51-ої бригади, яким інкримінують відмову від несення обов’язків військової служби в бойовій обстановці за попередньою змовою групи осіб, відбулося 1 жовтня у Володимирі-Волинському. У справі з'явилися новий прокурор і нове обвинувачення.

Роман Титикал каже, що судова тяганина може тривати півтора-два роки. «Виправдовувати поразку в Іловайську через те, що 22 хлопці покинули блокпост – це нонсенс!», — каже адвокат. Він вважає, що це - пошук винних, «цапів-відбувайлів». Стаття, яку їм інкримінують, передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі. Тому це дуже серйозне звинувачення.

Роман Титикало каже, що «прокурорська, міліцейська система не реформувалась в Україні. Вона продовжує шукати винних. Та справа навіть не в цьому, а в тому, що потрібно когось звинуватити для того, щоб виправдати Гелетея та інших генералів, які посилаються на те, що військове формування не виконало наказу, покинуло блокпост, чим уможливили проникнення ворога. Я вважаю, що це звинувачення не має підстав. У Іловайській трагедії загинуло близько 1500 бійців, а звинувачують у цьому 22 хлопців. Це - непорівнювані речі. Ми подали заяву про визнання цих 22-х бійців потерпілими, а не винуватцями трагедії. Невиконання бойового завдання можливе в умовах крайньої необхідності з метою збереження власного життя. Відповідно це вони і зробили».

Роман Титикало каже, що, скоріш за все, це спроба «відбілити» командування і звалити відповідальність за провальні операції під час збройного конфлікту на бійців. А через те, що кримінальне провадження велике, і розглядаються справи аж 22 бійців, справа може затягнутися на 1,5-2 роки.

«Моральний стан бійців на сьогоднішній момент — під великим питанням: герої повертаються додому, а їм висувають такі звинувачення. Більше того, хлопців схиляли до укладення мирової угоди — а це, фактично, визнання вини», — додає Роман Титикало.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus